Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Αμφίπολη: Ένα μέρος που συνεχίζει να διχάζει για τις αποκαλύψεις του


Φάκλαρης: Δεν είναι του Ηφαιστίωνα ο τάφος στην Αμφίπολη

Νέες διαφωνίες μεταξύ αρχαιολόγων.

Νέες κόντρες προκαλεί η Αμφίπολη στους κόλπους των αρχαιολόγων. Ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Φάκλαρης, ο οποίος επί 36 χρόνια θήτευσε στις ανασκαφές της Βεργίνας απορρίπτει κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις που έγιναν από την Κατερίνα Περιστέρη, αλλά και τον Μιχάλη Λεφαντζή ότι ο τάφος ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα.

«Δεν είναι του Ηφαιστίωνα ο τάφος στην Αμφίπολη», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα» δήλωσε ενώ σχολιάζοντας την επιγραφή που βρέθηκε είπε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο.

------------

Κοτταρίδη: Υπάρχει εμμονή στην ομάδα Περιστέρη με τον Μέγα Αλέξανδρο

H επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας αμφισβητεί τα περί Ηφαιστίωνα.

Ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων άνοιξε η Αμφίπολη και η εκτίμηση ότι το μνημείο είναι αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα, μετά από παραγγελία του Μ. Αλέξανδρου.

H επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη με άρθρο της στην εφημερίδα «Καθημερινή» αμφισβητεί πως ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα και κάνει λόγο για εμμονική συσχέτιση του τύμβου Καστά με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Υποστηρίζει πως όλα τα στοιχεία οδηγούν στο τέλος του 2ου π.Χ. αιώνα και όχι μεταξύ 325 και 319 π.Χ., εποχή του μεγάλου στρατηλάτη, ενώ αφήνει αιχμές για την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη και γράφει χαρακτηριστικά «τη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται –εξαρχής και συνεχώς– το φαινόμενο τα δεδομένα να “αξιολογούνται” από την ομάδα, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να στηρίζουν τις εκάστοτε θεωρίες οι οποίες αλλάζουν κάθε τόσο, διατηρώντας πάντα ως βασικό άξονα τη συσχέτιση με τον Μέγα Αλέξανδρο».

Στη συνέχεια, η κ. Κοτταρίδη αναφέρει: «Η εμμονή της αναγκαστικής συσχέτισης με τον Μέγα Αλέξανδρο οδηγεί σε χρονολόγηση μεταξύ του 325 και 319 π.Χ., ενώ όλα τα στοιχεία (τεχνοτροπία γλυπτών, κεραμική, νομίσματα και αρχιτεκτονικά-κατασκευαστικά στοιχεία) οδηγούν στο τέλος του 2ου προχριστιανικού αιώνα. Σε ό,τι αφορά στους νεκρούς, η έρευνα των ανθρωπολόγων απέδειξε την ύπαρξη σκελετικών κατάλοιπων μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενός νηπίου και τριών ανδρών. Προχθές μάθαμε ότι αν υπήρχε ένοικος και δεν ήταν κενοτάφιο (ή ηρώο), αυτός ήταν ο Ηφαιστίων, δηλαδή ένας άνδρας το νεκρό σώμα του οποίου ξέρουμε ότι είχε καεί, και δεν έγινε καμιά νύξη από την ομάδα Περιστέρη για το τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους νεκρούς».

Αναφέρει ακόμη ότι: «Οι επιγραφές που υποτίθεται ότι αποτελούν το τεκμήριο της παρουσίας του Ηφαιστίωνα βρέθηκαν σε πέτρες μετακινημένες από την αρχική τους θέση στην περιοχή του λέοντα και όχι στον περίβολο. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ανήκουν στον περίβολο από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι πρόκειται για τεκτονικές χαράξεις. Σε αυτές διαβάζεται μια λέξη “Ελαβον” ή “Παρέλαβον” ένα κεφαλαίο “Η” και ένα συμπίλημα γραμμάτων που μπορεί να είναι “ΑΝΤ”. Το “Η” μπορεί να είναι ο αριθμός 8 ή οτιδήποτε άλλο, το “ΑΝΤ” αρχικά του ονόματος κάποιου εργολάβου ή μάστορα. Η χάραξη είναι αμελέστατη και χρειάζεται πολλή φαντασία για να μπορέσει να αποδειχθεί οποιαδήποτε συνάφεια με το βασιλικό περιβάλλον. Και βεβαίως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της χρονολόγησης των επιγραφών»

------------

Περιστέρη: Θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα όσοι με αμφισβητούν για την Αμφίπολη

Στην αντεπίθεση η προϊσταμένη αρχαιοτήτων της εφορίας Σερρών.

«Θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα όσοι αμφισβητούν τα δεδομένα της ανασκαφής στην Αμφίπολη», τόνισε από τις Σέρρες η Κατερίνα Περιστέρη, απαντώντας στους επικριτές της, μετά τις αποκαλύψεις της ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα.

Όπως δήλωσε η προϊσταμένη αρχαιοτήτων της εφορίας Σερρών, «είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μένα να υπενθυμίζω σε συναδέλφους ότι είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό να αξιολογούν και να αποφαίνονται για ένα ανασκαφικό έργο τα στοιχεία του οποίου αγνοούν» και πρόσθεσε: «Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών μας επιφυλάσσει και πρόσθετα στοιχεία που κλειδώνουν κυριολεκτικά τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας. Βιάζονται πολύ και εκτίθενται».

Η κυρία Περιστέρη, που βρίσκεται στις Σέρρες, στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου για εκδήλωση που αφορά σε μουσική παράσταση που θα γίνει στο Ζιντζιρλί Τζαμί το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, δε θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια γύρω από τις νέες αποκαλύψεις για τον Τύμβο Καστά.

Σημειώνεται ότι πολλοί αρχαιολόγοι αμφισβητούν τα περί Ηφαιστίωνα και κάνουν λόγο για εμμονή της κ. Περιστέρη με τον Μ. Αλέξανδρο.

------------

Τα μέτρα του υπουργείου για το μνημείο στην Αμφίπολη


Προσωρινά μέτρα εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη αλλά και μέτρα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του έχει λάβει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου-τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες, κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Για τη διενέργεια των παραπάνω εργασιών έχει συνταχθεί σειρά μελετών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει προχωρήσει στην τοπογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, στη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την ενόργανη παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων, ενώ εκπονείται η αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα, από το Τμήμα Λίθου ολοκληρώνεται εξέχουσας σημασίας πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το δομικό υλικό του μνημείου» .

Όσον αφορά στη συντήρηση των ευρημάτων, το υπουργείο επισημαίνει ότι «η αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης της ΕΦΑ Σερρών έχει εκπονήσει μελέτες συντήρησης και προστασίας των υλικών κατασκευής, των επιχρισμάτων, των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων και εκπονεί τη μελέτη συντήρησης των γλυπτών».

«Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ανέθεσε μελέτη εκτέλεσης χωματουργικών εργασιών για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου και διευθέτησης της απορροής των ομβρίων υδάτων, η οποία έτυχε πολύ θετικής κρίσης από τα μέλη του ΚΑΣ. Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης με τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. Τις εργασίες συνδράμει ο Δήμος Αμφίπολης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που προσφάτως συνήψε με το ΥΠΠΟΑ» τονίζει και προσθέτει:

«Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει αναθέσει την εκπόνηση γεωστατικής και στατικής μελέτης διατάξεων υποστήριξης του ταφικού μνημείου, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχόμενων σεισμικών δονήσεων.

Το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου της Αμφίπολης προχωρά σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία και το ισχύον νομικό πλαίσιο. Όσες μελέτες ολοκληρώθηκαν έχουν εισαχθεί σε δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και έχουν εξασφαλίσει την ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του».

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «έχουν ήδη διατεθεί πιστώσεις 250.000 ευρώ τόσο στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών όσο και στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω εργασιών προστασίας του μνημείου. Για περαιτέρω συνδρομή στις ανωτέρω εργασίες έχει εκφραστεί και πρόθεση χορηγού».

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου κυρίας Κατερίνας Περιστέρη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.