Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Δέκα επικά γεγονότα γύρω από το «Μονομάχο»


Άγνωστες πτυχές της κινηματογραφικής αναβίωσης του ρωμαϊκού κόσμου
.
Το ιστορικό έπος του Ρίντλεϋ Σκοτ, ο περίφημος «Μονομάχος», συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια από την πρεμιέρα του στις σκοτεινές αίθουσες.

Η ταινία που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, παρουσιάζει ως γνωστών την ιστορία του ρωμαίου στρατηγού Μάξιμου Δέκιμου Μερίδιου, ο οποίος από διοικητής των περίφημων ρωμαϊκών λεγεώνων, αναγκάζεται τελικά να αγωνιστεί για την ίδια του τη ζωή και ελευθερία του, καθώς και για να εκδικηθεί τη δολοφονία της οικογένειάς του.

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας, ας δούμε 10 επικά γεγονότα γύρω από τα γυρίσματα του «Μονομάχου»...

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έδωσε το «πράσινο φως» για την ταινία μετά από 3 ερωτήσεις



Ο σεναριογράφος David Franzoni, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία Dreamworks SKG του Σπίλμπεργκ, μετά τη συγγραφή του σεναρίου για το «Amistad». Ο Franzoni έκανε λόγο για μία «απίστευτα σύντομη» συνάντηση με τον Σπίλμπεργκ, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για το «Μονομάχο».

Όπως εξήγησε ο σεναριογράφος, ο διάσημος σκηνοθέτης είχε μόνο «τρεις βασικές ερωτήσεις»: «Η ταινία για το μονομάχο, είναι για αρχαίους ρωμαίους μονομάχους - όχι Αμερικάνους, Ιάπωνες ή οτιδήποτε άλλο; “Ναι”, είπα. Λαμβάνει χώρα στο αρχαίο Κολοσσαίο; Ναι. (Περιλαμβάνει) μάχες μέχρι θανάτου με σπαθιά και ζώα και τα λοιπά; Ναι. Υπέροχα, ας κάνουμε την ταινία».

Ένας πίνακας έπεισε το Ρίντλεϋ Σκοτ να αναλάβει τη σκηνοθεσία



Οι παραγωγοί έδειξαν στον Ρίντλεϋ Σκοτ το αντίγραφο του πίνακα του Jean-Léon Gérôme με τίτλο «Pollice Verso» (1872) που απεικονίζει ένα μονομάχο να περιμένει την κρίση του πλήθους στο Κολοσσαίο, οι οποίοι θα κουνούσαν το δάχτυλό τους προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με το αν πίστευαν πως πρέπει να ζήσει ή να πεθάνει.

«Αυτός ο πίνακας, μού μίλησε για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην απόλυτη δόξα, αλλά και στην απόλυτη φαυλότητά της», δήλωσε ο Σκοτ.

Η οντισιόν των Jude Law και Jennifer Lopez



Ο Jude Law πέρασε από οντισιόν για το ρόλο του Κόμμοδου, αλλά ήταν τελικά ο Joaquin Phoenix που θα τον έπαιρνε. Από την άλλη, είχε διαρρεύσει πως και η Jennifer Lopez δοκιμάστηκε για το ρόλο της Λουσίλα, που τελικά πήρε όμως η Connie Nielsen.

Ο Κόμμοδος και η Λουσίλα ήταν πραγματικά πρόσωπα



Παρόλο που ο Μάξιμος αποτελεί ένα φανταστικό πρόσωπο, τόσο ο Κόμμοδος, όσο και η Λουσίλα αποτελούν ιστορικά πρόσωπα. Το 182 μ.Χ., ο Κόμμοδος επέζησε από μια απόπειρα της αδελφής του, Λουσίλας, να τον δολοφονήσει. Σταδιακά έγινε όλο και πιο μεγαλομανής, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μετονομάσει τη Ρώμη «Colonia Commodiana» (Αποικία του Κόμμοδου). Τελικά στραγγαλίστηκε από τον πρωταθλητή πυγμαχίας Νάρκισο, τον οποίο είχαν προσλάβει σύμβουλοι του ίδιου.

Ο Σκοτ έλαβε άδεια να κάψει ένα ολόκληρο δάσος



Η πρώτη σκηνή της μάχης των ρωμαϊκών λεγεώνων εναντίον των γερμανικών φύλων, γυρίστηκε στο Bourne Woods, ένα δάσος στην Αγγλία. Ο Σκοτ είχε πληροφορηθεί πως η επίσημη βρετανική αρχή για την προστασία των δασών (Royal Forestry Commission) είχε προγραμματίσει την αποψίλωση της περιοχής, έτσι ο σκηνοθέτης έλαβε άδεια να το κάψει ο ίδιος και να τραβήξει τα πλάνα που χρειαζόταν.



Ο ηθοποιός Oliver Reed πέθανε πριν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων



Ο ηθοποιός Oliver Reed, που υποδύεται τον Αντόνιο Πρόξιμο, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 2 Μαΐου του 1999, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στη Μάλτα. Έτσι, το σενάριο όσον αφορά τον Πρόξιμο, ξαναγράφηκε προκειμένου να πεθαίνει. Ωστόσο, δεν είχαν προλάβει να γυριστούν όλες οι σκηνές με τον ίδιο. Έτσι, ο Σκοτ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει γραφικά (CGI) προκειμένου να γυρίσει το θάνατό του, σκανάροντας ψηφιακά το πρόσωπο του Reed, ώστε να ολοκληρώσει το γύρισμα.

Οι τραυματισμοί του Ράσελ Κρόου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων



Ο Ράσελ Κρόου τραυματίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Μονομάχου». Ο ηθοποιός έχασε τις αισθήσεις στο δείκτη του δεξιού χεριού του για 2 χρόνια, μετά από μια μάχη με σπαθιά. Επιπλέον, επιδεινώθηκε ένας τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντά του, ενώ έσπασε και ένα κόκαλο στο πόδι του. Οι ατυχίες όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ράγισε, ακόμη, ένα οστό στο ισχίο και τραυμάτισε μερικούς τένοντες των δικεφάλων του!

Οι παραγωγοί απέφυγαν εσκεμμένα στοιχείο αληθοφάνειας



Όπως κάνουν και σήμερα οι πιο διάσημοι αθλητές, έτσι και στην Αρχαία Ρώμη, οι μονομάχοι συμμετείχαν στην προώθηση προϊόντων! Ωστόσο, οι παραγωγοί της ταινίας θεώρησαν πως οι θεατές ούτε θα γνώριζαν, ούτε θα πίστευαν κάτι τέτοιο. Έτσι, αποφάσισαν να απαλείψουν το συγκεκριμένο σημείο από την ταινία!

Ο συνθέτης του soundtrack μηνύθηκε για αντιγραφή



Οι κληρονόμοι του βρετανού συνθέτη Γκούσταβ Χολστ θεώρησαν πως ο δημιουργός του soundtrack του «Μονομάχου», Χανς Ζίμμερ, αντέγραψε έργο του μεγάλου δασκάλου μουσικής. Συγκεκριμένα, κατηγόρησαν το Ζίμμερ πως το κομμάτι «The Battle», είναι αντιγραφή του «Mars, Bringer of War» το οποίο συνέθεσε ο Χολστ και προχώρησαν σε μήνυση.

Ακούστε το κομμάτι από το «Μονομάχο» και κατόπιν αυτό του Γκούσταβ Χολστ…





Ο Κρόου δεν είδε με καλό μάτι το αρχικό σενάριο



Ο Ράσελ Κρόου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε ότι μόλις 32 σελίδες του σεναρίου είχαν ολοκληρωθεί όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Ο βοηθός συγγραφέας William Nicholson είχε περιγράψει πως κάποια στιγμή ο Κρόου τού είπε: «Τα κομμάτια σου είναι για τα σκουπίδια, αλλά είμαι ο κορυφαίος ηθοποιός του κόσμου και μπορώ να κάνω ακόμη και τα σκουπίδια να φαίνονται καλά».



Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι και η ιστορία πίσω από την κλασική πλέον ατάκα του φιλμ: «Θα πάρω την εκδίκησή μου, είτε σε αυτήν τη ζωή, είτε στην επόμενη». Ο Κρόου είχε μισήσει τη συγκεκριμένη φράση, προφανώς εντάσσοντάς την στα «σκουπίδια» που είχε αναφέρει. Έτσι, αυτοσχεδίασε μια εναλλακτική. Όμως, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες λήψεις, ο Κρόου υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αρχικό του σενάριο, που όλοι συμφωνούσαν ότι ήταν το καλύτερο, με εξαίρεση φυσικά τον ίδιο τον Κρόου!




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.