Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Γιατί ορισμένοι είναι «μαλωμένοι» με το... ρυθμό


Ο απόλυτος αποσυντονισμός εν δράσει!

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που, όταν χορεύουν δε μπορούν με τίποτα να ακολουθήσουν το ρυθμό της μουσικής και να τον «περάσουν» στο σώμα τους.

Αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια McGill και Montreal, ενδεχομένως να υποφέρουν από «κώφωση στο ρυθμό».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η διαταραχή αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πάσχοντες συγχρονίζονται με τους ήχους που ακούνε.

Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν πώς το ακουστικό και το κινητικό σύστημα «ενσωματώνονται» στα νευρικά δίκτυα.

«Εξετάσαμε το λεγόμενο ‘beat tracking’-δηλαδή την ικανότητα ενός ατόμου να βρίσκει ένα ρυθμό και να κινείται με βάση αυτόν- σε ανθρώπους οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν δυσκολία στο να ακολουθούν ένα ρυθμό στις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως το να ακούν μουσική και να χορεύουν» ανέφερε η καθηγήτρια ψυχολογίας, Caroline Palmer.

Επειδή η «κώφωση στο ρυθμό» είναι πολύ σπάνια, οι ερευνητές συνέκριναν δύο ανθρώπους με τη διαταραχή αυτή με 32 ελεγχόμενους συμμετέχοντες, ίδιας ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι δύο ‘πάσχοντες’ είχαν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τους διαφορετικούς ρυθμούς και να χτυπούν ελαφρά και συνεχώς στην απουσία ήχου, όμως δυσκολεύονταν όταν έπρεπε να κινούνται παράλληλα, με αποτέλεσμα να χάνουν το ρυθμό των χτυπημάτων τους» εξήγησε η Palmer.

Οι βιολογικοί ρυθμοί είναι συμπεριφορές που είναι περιοδικές ή κυκλικές και μπορούν να επιβραδυνθούν, όπως ο κιρκαδικός κύκλος ημέρας/νύχτας ή να επιταχυνθούν, όπως ο καρδιακός παλμός.

Κοινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το χτύπημα των χεριών, η παραγωγή μουσικής, ακόμη και η ομιλία είναι όλα παραδείγματα ρυθμών.

Ορισμένες ρυθμικές συμπεριφορές καθοδηγούνται από εξωτερικά ερεθίσματα –όπως ένα τραγούδι, που κάνει κάποιον να τρέχει σε πιο γρήγορο ρυθμό, ή έναν άλλο να περπατά πιο σιγά, για να πηγαίνει μαζί με κάποιον άλλον.

«Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσαρμόσουν το ρυθμό τους, σε σχέση με κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, ορισμένοι άλλοι είναι λιγότερο ικανοί να το κάνουν αυτό» είπε ακόμη η ερευνήτρια στη Daily Mail και κατέληξε: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη, ότι η ‘κώφωση στο ρυθμό’ είναι ένα πρόβλημα του πώς ο εσωτερικός μας ρυθμός προσαρμόζεται στις αλλαγές ήχων του περιβάλλοντός μας, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιοι να μη μπορούν καν να χορέψουν στο σωστό ρυθμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.