Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε την τριχόπτωση


Τριχόπτωση! Ένα πρόβλημα που αγχώνει τόσο τον αντρικό αλλά και το γυναικείο πληθυσμό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τριχόπτωση είναι πολλοί με βασικότερο την κληρονομικότητα. Η λήψη φαρμάκων, διάφορες ορμονικές διαταραχές, το καθημερινό άγχος, η ηλικία, κάποιες ασθένειες καθώς και οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Η τρίχα είναι ένα δομικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, που αναπτύσσεται και συντηρείται από δομικά υλικά (πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τα οποία ο οργανισμός λαμβάνει μέσω της τροφής. Συνεπώς η ποιότητα της διατροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη τριχόπτωση. Η υποθρεψία και η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η χρόνια αφυδάτωση έχει επίσης συνδεθεί με την τριχόπτωση. Το νερό είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα μαλλιά για να παραμείνουν υγιή και στη θέση τους.

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες που έχουν συσχετίσει με την τριχόπτωσης είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12 και φυλλικό οξύ)οι βιταμίνες Α, C και Ε και τα μέταλλα χαλκός, ψευδάργυρός και σίδηρος.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικό συστατικό των ιστών. Μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες, αναγκάζει τον οργανισμό να εξοικονομήσει πρωτεΐνες και από τα τριχοθυλάκια, οπότε παρατεταμένη έλλειψη πρωτεϊνών θα οδηγήσει σε τριχόπτωση. Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι όλα τα ζωικά προϊόντα αλλά και τα όσπρια.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη Β6, Β12 είναι απαραίτητα για την ομαλή μεταφορά αίματος και οξυγόνου στο θύλακα & την τρίχα. Κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί είναι καλές πηγές των βιταμινών αυτών. Το φυλλικό οξύ κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το λάχανο και το μαρούλι. Η βιοτίνη που φαίνεται να βελτιώνει τη λίπανση του κεφαλιού και ανάμεσα στα συμπτώματα από την έλλειψη της είναι και η πτώση.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου και προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας. Έλλειψη της καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι και σε διάφορα είδη ψαριών. Διάφορα λαχανικά και φρούτα είναι επίσης καλές πηγές της βιταμίνης Α, όπως το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκύθια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα. Όταν όμως η βιταμίνη Α, λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία κι ενδεχομένως τριχόπτωση. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην υπερβαίνουμε την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης. Εσπεριδοειδή φρούτα και λαχανικά όπως σέλινο, πιπεριές, καρότο αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε με την αντιοξειδωτική δράση που διαθέτει, προλαμβάνει τη γήρανση των τριχών εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και κάποια σιτηρά.

Χαλκός και ψευδάργυρος

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών καθώς συμμετέχουν σε διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης. Η έλλειψη του ψευδάργυρου σχετίζεται με την τριχόπτωση ιδιαίτερα στους άνδρες λόγω συμμετοχής του ψευδαργύρου στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, η γαλοπούλα, το γιαούρτι, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι. Το χαλκό συναντάμε σε τροφές ολικής αλέσεως, οστρακοειδή και ξηρούς καρπούς.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών. Η τριχόπτωση αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αναιμίας. Άτομα ευάλωτα σε εμφάνιση έλλειψης σιδήρου είναι αυτά που εφαρμόζουν εξαντλητικό πρόγραμμα δίαιτας, οι χορτοφάγοι, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση. Κύριες διαιτητικές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας. Σίδηρος περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες και σε φυτικά προϊόντα όπως το σπανάκι και οι φακές όμως η απορρόφηση του είναι σαφώς μεγαλύτερη στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Συνδυασμός τροφίμων που περιέχουν σίδηρο με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C αυξάνει τη δυνατότητα απορρόφησης από τον οργανισμό.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως η σωστή, πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά και η τριχόπτωση πολλές φορές αντανακλούν διατροφικές ελλείψεις πέρα από τους οργανικούς παράγοντες που τυχόν συνυπάρχουν.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.