Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η Ευρώπη στον... πάγο


Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διαμορφωθούν τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη κι ενώ κανείς θα περίμενε το αντίθετο, μια νέα επιστημονική έρευνα τους συνδέει με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον γερμανό μετεωρολόγο Ντομινίκ Γιουνγκ ο επικείμενος χειμώνας θα είναι αφύσικα παγερός με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να διαμορφώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. “Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη “απόψυξη” ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τον προηγούμενο χειμώνα στην Ιταλία, οι χιονοπτώσεις έγιναν αιτία για τεράστιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, αναβολές αεροπορικών πτήσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων. Στη Μεγάλη Βρετανία, από το χιόνι που έπεσε τον Φεβρουάριο η κυκλοφορία παρέλυσε πρακτικά σε όλη τη χώρα.

Φταίει η Κλιματική Αλλαγή;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Geoscience συνδέει τους ιδιαιτέρως δριμείς χειμώνες με την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Εθνικού Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας της Ιαπωνίας συνέδεσαν τους ψυχρούς χειμώνες με την ταχεία τήξη των πάγων της Αρκτικής, η οποία έχει προκληθεί από την παγκόσμια υπερθέρμανση τις τελευταίες δεκαετίες.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα πάνω στο αντικείμενο και κατέληξε πως οι πιθανότητες σφοδρών χειμώνων στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία έχει διπλασιαστεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς οι πάγοι λιώνουν, απελευθερώνουν νερό, το οποίο καθώς είναι αρκετά πιο σκούρο απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες θερμότητας. Το θερμότερο νερό στη συνέχεια θερμαίνει τον αέρα ακριβώς από πάνω του και αποδυναμώνει τα υψηλά ρεύματα αέρα που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τον καιρό.

Η αποδυνάμωση των ρευμάτων κάνει τα επιμέρους καιρικά συστήματα να μένουν σχετικά στάσιμα και να τραβάνε ψυχρό αρκτικό αέρα πάνω από την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία για μακρές περιόδους κάθε φορά. Τη θεωρία αυτή επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι όλοι οι πρόσφατοι κρύοι χειμώνες συμπίπτουν με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αρκτικών θαλάσσιων πάγων.

«Η εμφάνιση των τελευταίων συχνών ιδιαίτερα ψυχρών χειμώνων στην Ευρασία οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την παγκόσμια υπερθέρμανση», δήλωσε ο καθηγητής Μασάτο Μόρι, επικεφαλής της έρευνας. Ο Μόρι εκτιμά πως οι ψυχροί χειμώνες θα συνεχιστούν για αρκετές δεκαετίες, αυξάνοντας τη συχνότητά τους, αλλά εντέλει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει συνολικά τόσο πολύ που θα αντισταθμιστεί το φαινόμενο.

Λέγεται ακόμα ότι η θερμοκρασία του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού μειώνεται χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας της τήξης των παγόβουνων που κινούνται μέσω του θερμού ρεύματος και το ψύχουν.

Ως αποτέλεσμα, το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει όλο και λιγότερη θερμότητα στην Ευρώπη, εξηγεί η μετεωρολόγος Γιλένα Παγκρατένκο: «Πριν από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα προηγηθούν σύντομες περίοδοι ψύξης. Η Αρκτική θερμαίνεται και εμφανίζεται το φαινόμενο του “ανοικτού ψυγείου”: μεγάλες μάζες ψυχρού αρκτικού αέρα άρχισαν να κινούνται όλο και μακρύτερα. Οπότε, η τήξη των αρκτικών παγετώνων θα οδηγήσει στην ψύξη των ωκεανών».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.