Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ψηφιοποιούνται οι ληξιαρχικές πράξεις


Τον Οκτώβριο του 2015 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ληξιαρχικών πράξεων των ληξιαρχείων της χώρας. Το έργο θα αποτελέσει μαζί με το Εθνικό Δημοτολόγιο «την ουσία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», δήλωσε στα εγκαίνια του Κέντρου Καταχώρησης Ληξιαρχικών Πράξεων ο υπουργός Εσωτερικών.

Μέσω αυτής θα εξασφαλίζονται τα τεκμήρια μοναδικότητας κάθε Έλληνα πολίτη και θα είναι δυνατή η ανίχνευση κάθε πλαστοπροσωπίας και σειράς μορφών παραβατικότητας, όπως η έκδοση πλαστών συντάξεων, οι διπλοεγγραφές σε δήμους, οι πλαστές ταυτότητες (που επιτρέπουν στη συνέχεια τη δημιουργία πλαστών ΑΦΜ και επιχειρήσεων «φαντασμάτων»).

Η ψηφιοποίηση των ληξιαρχικών πράξεων αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2015, ενώ μέχρι σήμερα έχουν «σαρωθεί» στα Ληξιαρχεία περίπου 4 εκατομμύρια ληξιαρχικές πράξεις και έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία περίπου 1,5 εκατομμύριων ληξιαρχικών πράξεων.

Το έργο εγκαινιάσθηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, στο Κέντρο Καταχώρησης Ληξιαρχικών Πράξεων.

Το έργο έχει αναλάβει η ελληνική, εταιρεία υψηλής τεχνολογίας GLOBO technologies, που διενεργεί έργα σε όλο τον κόσμο και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η ελληνική εταιρεία κέρδισε το έργο με μειοδοτικό διαγωνισμό, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2013, οπότε και υπογράφηκαν οι συμβάσεις.

Στο μικρό χρονικό διάστημα των δύο χρόνων, η εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να ψηφιοποιήσει όλες τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης της χώρας, αποδελτιώνοντας όλα τα ληξιαρχεία- παλιά και νέα. Μάλιστα, προκειμένου να «διαβαστούν» παλιές ληξιαρχικές πράξης γέννησης που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, ανέπτυξε ειδική τεχνολογία.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της εταιρείας Βασίλης Αλλαγιάννης, «φτιάχνουμε τα γενεαλογικά δένδρα όλης της χώρας. Εξασφαλίζουμε τα τεκμήρια μοναδικότητας κάθε πολίτη. Προχωράμε στις εννοιολογικές συνδέσεις τοπωνυμιών και ονομάτων. Συγχρόνως είναι δυνατή η ανίχνευση κάθε πλαστοπροσωπίας».

Το έργο θα αποτελέσει μαζί με το Εθνικό Δημοτολόγιο «την ουσία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εσωτερικών στην τελετή των εγκαινίων.

Η κοινοπραξία των εταιρειών Altec, Gnr και Master στη συνέχεια, θα προχωρήσει στη δημιουργία κοινού λογισμικού και βάσης δεδομένων, ώστε όλα τα στοιχεία του Εθνικού Ληξιαρχείου και του Εθνικού Δημοτολογίου να αποθηκευτούν σε ένα κοινό σύστημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο του ιδιωτικού τομέα, καθώς απασχολούνται 800 εργαζόμενοι, που θα βοηθήσει τη Δημόσια Διοίκηση και την ελληνική οικονομία, αφού το έργο θα αποτελέσει τη βάση για να «κτισθούν» και άλλες λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης.

Η υλοποίηση του έργου αφορά 1.034 Ληξιαρχεία και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 41,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 18 εκατομμύρια ευρώ, προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.