Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Στον αέρα» οι διορισμοί εκπαιδευτικών


«Στον αέρα» βρίσκεται το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών στον δημόσιο τομέα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τρεις από τις διατάξεις του νόμου 3848/10 που καθορίζουν το μεταβατικό στάδιο των προσλήψεων για μία 5ετία (μέχρι και το 2015).

Αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει ότι το 2011-12 οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να γίνουν σε ποσοστό 60% από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας « Έθνος», το Γ' τμήμα ΣτΕ σε «πιλοτική δίκη» έκρινε αντισυνταγματικές κρίσιμες μεταβατικές διατάξεις του ν. 3848/10, γιατί παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Λόγω «μείζονος σπουδαιότητας» της υπόθεσης και επειδή αφορά έναν ευρύτερο κύκλο προσώπων, η σχετική δίκη παραπέμφθηκε μέσα από προδικαστικά ερωτήματα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατευθείαν στο ΣτΕ, προκειμένου να απαντηθούν καίρια συνταγματικά ζητήματα και να δοθεί κατευθυντήρια γραμμή για πολλές παρεμφερείς εκκρεμείς δίκες που άνοιξαν με προσφυγές εκατοντάδων εκπαιδευτικών το 2011 που παρέμειναν αδιόριστοι.

Η ομόφωνη απόφαση της 7μελούς σύνθεσης του Γ' τμήματος ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για τη δικαστική δικαίωση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 139 εκπαιδευτικών που το σχολικό έτος 2010-11 έμειναν αδιόριστοι μολονότι είχαν πετύχει στον προηγηθέντα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ενώ θα έπρεπε να απορροφηθούν και σε επόμενες χρονιές.

Αν η Ολομέλεια ΣτΕ -όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση, λόγω αντισυνταγματικότητας και σπουδαιότητας- υιοθετήσει την ομόφωνη άποψη του τμήματος, τότε θα ανάψει «πράσινο φως» για τη δικαίωση πολλών ακόμα εκπαιδευτικών ανοίγοντας τον δρόμο για την υποχρεωτική τους πρόσληψη και την αποζημίωσή τους για το διάστημα που παρέμειναν παράνομα εκτός υπηρεσίας.

Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσει έναν νέο «πονοκέφαλο» για το πώς θα χειριστεί τις περιπτώσεις όσων προσλήφθηκαν στο μεταξύ στη θέση των δικαστικά δικαιωθέντων, τους οποίους προφανώς δεν θα πρέπει να απομακρύνει δημιουργώντας νέα αναστάτωση.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι μεταβατικές διατάξεις του ν. 3848/10 (άρθρο 9, παρ. 1, 8, 9) με τις οποίες προβλέφθηκε ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να γίνουν τη σχολική χρονιά 2011-12 σε ποσοστό 60% από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και κατά 40% από ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία. Με τις ίδιες διατάξεις προβλέφθηκε επίσης η δυνατότητα διορισμού (ως μόνιμων, αναπληρωτών ή ωρομίσθιων) μέχρι και το σχολικό έτος 2014-15 όσων εκπαιδευτικών είχαν συμπληρώσει στις 30-6-08 πραγματική προϋπηρεσία 30 ή 24 μηνών, κατά περίπτωση.

Το Γ' τμήμα υπό την αντιπρόεδρο Αικ. Συγγούνα δέχθηκε (1175/14) ότι η πρώτη επίμαχη ρύθμιση παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, αφού στην πράξη οδηγεί σε περιορισμό των διορισμών από τους πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν διάσπαρτα κριτήρια για την προϋπηρεσία, που δεν συνδέονται αναγκαία με την ισότητα και την αξιοκρατία.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις αντισυνταγματικότητας έκανε το ΣτΕ και για τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν τον διορισμό εκπαιδευτικών με 30μηνη ή 24μηνη προϋπηρεσία και πέραν της ποσόστωσης του 40%, ανατρέποντας έτσι την αναλογία σε βάρος των επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.