Απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου 55% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα και κινητές αξίες, απαλλαγή από τον φόρο για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές, εκχώρηση στο Δημόσιο ανείσπρακτων ενοικίων, αλλά και κατάργηση της διαδικασίας της «αυτοπεραίωσης» για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μείωση έως 66% στα πρόστιμα για παραβάσεις που διαπράχθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, στα «ψιλά γράμματα» του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής:
Απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου 55% για τους φορολογούμενους που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 εισοδήματα που προέρχονται από ακίνητα και κινητές αξίες, ενώ διατηρείται η απαλλαγή αυτή για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου 55% θα επιβάλλεται μόνο στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στα κέρδη από την άσκηση επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος και στα γεωργικά εισοδήματα, τα οποία αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Παρατείνεται και για το έτος 2013 η διάταξη που προβλέπει ότι ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος, σε έτος μεταγενέστερο, χρόνος απόκτησής τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποδοχές αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση.
Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εκχωρήσουν στο Δημόσιο τα μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει από τους ενοικιαστές τους. Η επαναφορά της διάταξης αυτής ισχύει μόνο για τα ανείσπρακτα μισθώματα του έτους 2013, ώστε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι ιδιοκτήτες να μην πληρώσουν φόρο για τα μη αποκτηθέντα αυτά εισοδήματα.
Παρατείνεται μέχρι και τις 30 Απριλίου 2014 ο χρόνος υποβολής δήλωσης και απόδοσης παρακρατούμενων φόρων για τα εισοδήματα του μηνός Ιανουαρίου του 2014.
Δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε εξαρτώμενο τέκνο τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας.
Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου 20% οι αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.
«Θολό τοπίο» για τους τόκους των καταθέσεων
Θολό παραμένει το τοπίο για τους τόκους καταθέσεων του 2013 που θα πρέπει να αναγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Αν και τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη φορολογική μεταχείριση των τόκων, στο πολυνομοσχέδιο δεν συμπεριελήφθη τελικά διάταξη που θα προέβλεπε την υποχρεωτική αναγραφή στη δήλωση των τόκων καταθέσεων πάνω από ένα ύψος. Πέρυσι, η υποχρεωτική αναγραφή των τόκων καταθέσεων ίσχυσε για ποσά τόκων συνολικού ύψους άνω των 250 ευρώ.
Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν ξεκαθαρίσει το θέμα, τότε κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να αναγράψει στη φορολογική του δήλωση τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν το 2013 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, ακόμη κι αν τα ποσά των τόκων ανέρχονται σε... μερικά λεπτά του ευρώ. Ομως το γεγονός αυτό κρύβει μια απίστευτη «παγίδα» υπερφορολόγησης για χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι το 2013 δεν απέκτησαν καθόλου εισοδήματα ή είχαν σχεδόν μηδενικά εισοδήματα και παράλληλα είχαν τόκους καταθέσεων μερικών λεπτών του ευρώ π.χ. 10 λεπτά, 20 λεπτά ή 50 λεπτά. Για τους φορολογούμενους αυτούς θα ενεργοποιηθεί το τεκμήριο διαβίωσης των 2.500 ή 3.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 10% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 250 - 300 ευρώ. Οι τόκοι καταθέσεων όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα από κινητές αξίες και από τα ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα: 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.