Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών


Η καρδιακή προσβολή αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου.

Η καρδιακή προσβολή είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention –CDC) κάθε χρόνο «χτυπά» σχεδόν 800.000 Αμερικανούς.

Το 1948, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fox News το National Heart Institute ξεκίνησε μια έρευνα (Framingham Heart Study) για να αποκτήσουν οι επιστήμονες περισσότερες γνώσεις γύρω από τις καρδιακές ασθένειες και το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.000 εθελοντές από το Framigham της Μασαχουσέτης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προκειμένου να καθορίσουν ποιοι είναι οι κοινοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.
Το 1971 στην έρευνα εντάχθηκαν και τα παιδιά και οι σύζυγοι των αρχικών εθελοντών.

Οι επιστήμονες κατάφεραν χάρη σε αυτή τη μακρόχρονη μελέτη να καθορίσουν τους παράγοντες κινδύνου «κλειδιά», που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών ασθενειών ή καρδιακής προσβολής ενός ανθρώπου στη διάρκεια της ζωής του.

Ηλικία

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών ασθενειών αυξάνεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους παράγοντες.

Στους άντρες ο κίνδυνος αυξάνει μετά τα 45 και στις γυναίκες μετά τα 55 (ή μετά την εμμηνόπαυση).

Τα οιστρογόνα βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, γι’ αυτό μετά την εμμηνόπαυση, όταν πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό μιας γυναίκας, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η σταδιακή συσσώρευση λιπαρών στοιχείων στις αρτηρίες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Καθώς μεγαλώνει κανείς, στενεύουν οι αρτηρίες και μερικές φορές σχηματίζεται θρόμβος, ο οποίος φράσσει τη ροή του αίματος, προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

Φύλο

Οι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι οι γυναίκες. Το 70-80% των ξαφνικών καρδιακών προσβολών συμβαίνει σε άντρες. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακριβώς το γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να ευθύνονται οι ορμόνες του κάθε φύλου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis βρήκε ότι δύο ορμόνες του σεξ σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα της LDL, της κακής χοληστερόλης και τα χαμηλά επίπεδα της HDL, της καλής χοληστερόλης.

Μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2012 στο The Lancet, υποστήριζε ότι το χρωμόσωμα Y, που υπάρχει μόνο στους άντρες, μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο.

Ανεξάρτητα από τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτό, οι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών και τείνουν να υποφέρουν από αυτές σε νεότερη ηλικία.

Τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αποτελούν πιθανό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισης αρτηριακής πλάκας που σχηματίζεται στις αρτηρίες. Η αρτηριακή πλάκα αποτελείται από λίπος, ασβέστιο και άλλες ουσίες.

Όσο περισσότερη χοληστερόλη έχει κανείς στο αίμα του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού αρτηριακής πλάκας.

Η HDL «καλή» χοληστερόλη

Η «καλή» χοληστερόλη, HDL, δρα προστατευτικά κατά των καρδιακών ασθενειών. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακριβώς γιατί, όμως πιστεύουν ότι βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, κάτι που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς.
Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης στο αίμα, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

Τσιγάρο/κάπνισμα

Σε γενικές γραμμές το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών ασθενειών. Η νικοτίνη και οι άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα κάνουν κακό στην καρδιά και τα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (στένωσης των αρτηριών), ακόμη κι αν κανείς καπνίζει περιστασιακά.

Ανεξάρτητα με το πόσο έχει καπνίσει κανείς στη ζωή του, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το κόψει, θα ωφελήσει την υγεία της καρδιάς του.

Αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 150/95. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι η «συστολική» πίεση που είναι γνωστή ως «μεγάλη » πίεση και ο μικρότερος η «διαστολική» ή «μικρή» πίεση. Συστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω των αρτηριών προς τα όργανα του σώματος και διαστολική όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

Η συστολική θεωρείται πιο ενδεικτική του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, επειδή μεγαλώνει με την ηλικία.

Αυτό οφείλεται στη σταδιακή σκλήρυνση των αρτηριών και το σχηματισμό αρτηριακής πλάκας.

Διαβήτης

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν κάποιος πάσχει από διαβήτη έχει τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιακή ασθένεια συγκριτικά με κάποιον που δεν πάσχει. Με το πέρασμα των χρόνων, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τις καταθέσεις λιπαρών ουσιών στις αρτηρίες και τα τοιχώματα των αγγείων, αυξάνοντας τις πιθανότητες στένωσης και σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρωση).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.