Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Διευκρινήσεις ζητά η εφορία


Μία στις δέκα φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά είναι «ύποπτες» ως ανακριβείς.

Αυτό προκύπτει από τον πρώτο μήνα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και την υπηρεσία διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο των δηλούμενων στοιχείων, όπως είναι τα εισοδήματα και οι εκπιπτόμενες δαπάνες.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ειδική εγκύκλιο με την οποία δίνονται οδηγίες για το μπλοκάρισμα των επιστροφών φόρου για τις δηλώσεις που θεωρούνται ύποπτες για ανακρίβεια και τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών για το χειρισμό τους από την εφορία.

Ειδικότερα, κατά την υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ (η ηλεκτρονική υποβολή είναι φέτος υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους) το taxisnet πραγματοποιεί σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σε ηλεκτρονική μορφή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται οι δαπάνες των φορολογούμενων για ασφάλιστρα, τα εισοδήματα τους από συνεργασία μέσω της έκδοσης απόδειξης δαπάνης από εργοδότες, τα εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις, οι δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για δάνεια κ.ά.

Όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τα δεδομένα που δηλώνει ο φορολογούμενος (π.χ. απόκρυψη εισοδήματος ή «φούσκωμα εκπιπτόμενων δαπανών) τότε δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα και ο φορολογούμενος ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι θα πρέπει εντός δεκαπέντε ημερών να υποβάλει στην εφορία χειρογράφως ή ταχυδρομικώς όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης. Αν δεν υποβληθούν τα δικαιολογητικά τότε ο φορολογούμενος είναι ανοικτός για περαιτέρω φορολογικό έλεγχο, όπως έλεγχο πόθεν έσχες και περιουσιακής κατάστασης.

Από τις έως τώρα διασταυρώσεις προκύπτει ότι περίπου για μία στις δέκα δηλώσεις δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα και οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Αν κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών προκύψει ότι ο φορολογούμενος υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση με την οποία επιχείρησε να γλιτώσει φόρο εισοδήματος ή να εισπράξει μεγαλύτερη επιστροφή φόρου από αυτήν που δικαιούται τότε βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα, προσαυξήσεις και πρόσθετο φόρο.

Στη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ αναφέρονται τα εξής που αφορούν στις δηλώσεις που δεν εκκαθαρίζονται άμεσα και ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία των υποβαλλόμενων δηλώσεων:

«Β΄ Κατηγορία:

Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γ.Γ.Π.Σ., απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών. Οι εν λόγω δηλώσεις δεν εκκαθαρίζονται άμεσα.

Η Γ.Γ.Π.Σ. ενημερώνει τους υπόχρεους ότι προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν με συστημένη επιστολή εκτύπωση της υποβληθείσας δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών. Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τη Δ.Ο.Υ., και εφόσον αυτά είναι ορθά, η Δ.Ο.Υ. ενημερώνει άμεσα τη Γ.Γ.Π.Σ. προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης.

Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και οι φορολογούμενοι είναι φορολογικά ενήμεροι και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του Ν.Δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει, ακολουθείται η αναφερόμενη διαδικασία στην περίπτωση 1 της Α΄ Κατηγορίας του παρόντος άρθρου. Εάν το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό και οι φορολογούμενοι δεν είναι φορολογικά ενήμεροι ή συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του Ν.Δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει, ακολουθείται η αναφερόμενη διαδικασία στην περίπτωση 2 της Α΄ Κατηγορίας του παρόντος άρθρου.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του φορολογούμενου στην πρόσκληση για προσκόμιση των δικαιολογητικών ή μη ορθότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών ενημερώνεται ο φορολογούμενος ότι η υποβληθείσα δήλωσή του προωθείται για περαιτέρω έλεγχο».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.