Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ


Ελληνική Ραδιοφωνία, Διαδίκτυο (ίντερνετ) και Τηλεόραση με τη διακριτική ονομασία ΝΕΡΙΤ ΑΕ είναι το όνομα της εταιρίας που αντικαθιστά την ΕΡΤ. Το νέο όνομα και σήμα για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα καθοριστούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ύστερα από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου, με βάση μελέτες και έρευνα αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που κατατέθηκε χθες βράδυ στη βουλή -το οποίο εκτείνεται σε 16 άρθρα και σε 17 σελίδες- η ΝΕΡΙΤ θα είναι δημόσια επιχείρηση (ΝΠΙΔ) που ανήκει στο δημόσιο τομέα και θα εποπτεύεται από το κράτος διαθέτοντας διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ

Κανάλια, ραδιόφωνα, εκπομπές και σήμα

Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ενώ τα προγράμματά της θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό.

Δεν αναφέρεται πόσα κανάλια ή ραδιόφωνα θα διαθέτει η ΝΕΡΙΤ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες τουReal.gr, ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα περιλαμβάνει 2 τηλεοπτικούς σταθμούς και τέσσερα ραδιόφωνα.

Το ένα από τα δύο κανάλια θα καλύψει το κενό της ΝΕΤ και θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα. Το άλλο κανάλι θα αντικαταστήσει την παλιά ΕΤ3 και το πρόγραμμά του θα έχει ψυχαγωγικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα, θα παραμείνει και το δορυφορικό κανάλι.

Την ίδια στιγμή, θα λειτουργήσουν και τέσσερις ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ένας ενημερωτικός, ένα αθλητικό ραδιόφωνο, μια ραδιοφωνική συχνότητα θα μεταδίδει πρόγραμμα για τον απόδημο ελληνισμό, ενώ θα διατηρηθεί και το 3ο πρόγραμμα. Επίσης, θα λειτουργήσουν οι παραμεθόριοι σταθμοί σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο.

Παράλληλα, η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμπει είτε σε δικές της ή σε ξεχωριστές συχνότητες τις εργασίες της βουλής, ενώ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές της εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι απαλλαγμένη από τη λήψη άδειας για την εκπομπή προγράμματος ενώ θα έχει το αναπαλλοτρίωτο προνόμιο για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές εθνικής εμβέλειας.

Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα καλύπτει τον προεκλογικό αγώνα όλων των κομμάτων και των υποψηφίων για τις εθνικές, ευρωεκλογές και εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Προσωπικό-μισθολογικά

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό στο άρθρο 15 περιγράφονται οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, όπου αναφέρεται ότι η ΝΕΡΙΤ ΑΕ προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολή, καθώς και με συμβάσεις έργου. Παράλληλα προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση απευθείας ανάθεση εκτέλεσης ορισμένου έργου σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό προσωπικό, καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

Πάντως, δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στον αριθμό των ατόμων που θα προσληφθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο αριθμός των μόνιμα εργαζόμενων υπολογίζεται σε 600 άτομα, ενώ άγνωστος ακόμα παραμένει ο αριθμός των απασχολούμενων με συμβάσεις έργου.

Για το βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς του προσωπικού θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.4093/2012.

Οικονομικός σχεδιασμός-διοίκηση

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό αλλάζει το μοντέλο και στη θέση των βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών τίθενται εφ’εξής μακροχρόνιοι στόχοι, υπό τη μορφή δεκαετών σχεδίων που θα καταρτίζονται από το εποπτικό συμβούλιο.

Καθήκοντα προέδρου της εταιρίας διαχείρισης της ΝΕΡΙΤ θα ασκεί ο υπουργός αρμόδιος για θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ μέλη της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας θα είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα πολιτισμού.

Το εποπτικό συμβούλιο είναι νέο διοικητικό όργανο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος παραμένουν τα κατ’ εκοχήν όργανα διοίκησης. Το ΔΣ θα διορίζεται με απόφαση του εποπτικού συμβουλίου με πενταετή μη ανανεώσιμη θητεία, αποτελούμενο από τον διευθύνοντα σύμβουλο και τέσσερα μέλη που θα επιλέγονται με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Κατ’ εξαίρεση λόγω της ανάγκης άμεσης λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ το πρώτο εποπτικό συμβούλιο θα διοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα διορίσει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, με θητεία ενός έτους.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία του μεσολαβητή της ΝΕΡΙΤ στον οποίο θα ανατίθεται η εξέταση παραπόνων και καταγγελιών. Επίσης συγκροτείται επιτροπή δεοντολογίας που θα απαρτίζεται από τον μεσολαβητή και δυο μέλη με ειδικές σπουδές και σχετική εμπειρία.

Η ΝΕΡΙΤ θα υπάγεται στον έλεγχο του ΕΣΡ, ως προς το περιεχόμενο του προγράμματός της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΛΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ

Πόροι και έσοδα

Το μετοχικό κεφάλαιο του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ανήκει αποκλειστικά στο ελληνικό δημόσιο και το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Στους οικονομικούς πόρους της νέας εταιρίας θα περιλαμβάνονται το ανταποδοτικό τέλος, το ύψος του οποίου θα οριστεί με ΚΥΑ, αλλά και διαφημιστικά έσοδα, ενώ ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ θα εγκρίνεται από τη διυπουργική επιρροή για τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ανέστειλε την λειτουργία της ΕΡΤ τα περιουσιακά της στοιχεία που ανήκουν στο δημόσιο μεταβιβάζονται στη ΝΕΡΙΤ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.