Η Ρόζα Μοϊσόβσκα από την πΓΔΜ και ο Μπόικο Γκασπέρουτ από τη Σλοβενία έχουν ειδικές ανάγκες, ωστόσο δεν επέτρεψαν σε αυτό να τους εμποδίσει να εκφράζονται καλλιτεχνικά. Μπορεί κανείς να δει έργα τους στα γραφεία πολλών πολιτικών, προέδρων και πρωθυπουργών ανά τον κόσμο.
Μοϊσόβσκα και Γκασπερούτ ζωγραφίζουν κρατώντας το πινέλο με το στόμα τους. Ανέφεραν ότι επιθυμούν να στείλουν μήνυμα ειρήνης και ανοχής μέσω της τέχνης τους, και να δείξουν στον κόσμο πως οι πολίτες των Βαλκανίων είναι γεμάτοι αγάπη και κατανόηση.
Οι δυο τους συμμετείχαν στη διεθνή καλλιτεχνική αποικία του προηγούμενου μήνα στην Οχρίδα, η οποία περιελάμβανε δεκάδες καλλιτέχνες με ειδικές ανάγκες από όλη την περιοχή.
Η Μοϊσόβσκα, η οποία ζωγραφίζει με το στόμα από την ηλικία των 7 ετών, δήλωσε στους SETimesότι επιθυμεί να δείξει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να εργάζονται και να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους όπως οποιοδήποτε άλλο άτομο, χωρίς αναπηρία.
"Ζωγραφίζω με το στόμα επειδή τα πόδια και τα χέρια μου δεν κινούνται. Τα έργα μου αναπαριστούν τη ζωή, και εμπνέομαι από την Αγία Γραφή. ...Θέλω να δώσω αγάπη και να δείξω ότι έχουμε αγάπη μέσα μας και τι αισθανόμαστε, και πως ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο", δήλωσε η Μοϊσόβσκα, προσθέτοντας πως οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να προσπαθήσουν να συμβιώσουν και όχι να παραμερίσουν ο ένας τον άλλο.
Από τα έργα που έχει δώσει σε παγκόσμιους ηγέτες, ανέφερε πως το αγαπημένο της πήγε στον εκλιπόντα Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', η εικόνα ενός λουλουδιού, το οποίο, όπως αναφέρει, αποτελεί σύμβολο αγάπης και ειρήνης.
"Η κοινωνικοποίηση με καλλιτέχνες από τα Βαλκάνια αποτελεί απόδειξη πως μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας", δήλωσε η Μοϊσόβσκα. "Προσπαθούμε να είμαστε μαζί ακόμα και καθημερινά, με στόχο να κινηθούμε λίγο πιο κοντά, αν και είναι δύσκολο. Προσπαθούμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ του κόσμου, και μέσω των εικόνων προσπαθούμε να στείλουμε μηνύματα ζωής".
Ο Γκασπεράτ ανέφερε πως ζωγραφίζει με το στόμα από το 1969. Έχει πραγματοποιήσει 110 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 400 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.
"Όσο το δυνατόν περισσότερο, ο κόσμος πρέπει να βλέπει τα έργα μας και αυτός είναι και ο στόχος μας... να στέλνουμε μηνύματα αγάπης και ειρήνης στον κόσμο. Πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να δίνουμε αγάπη, και όχι μίσος. Οι ρατσιστικές και θρησκευτικές διαφορές δεν πρέπει να αποτελούν λόγο μη συνεργασίας, όλοι μας ζούμε στα Βαλκάνια", δήλωσε ο Γκασπεράτ στους SETimes.
Ο Γκασπεράτ ανέφερε πως τα έργα ζωγραφικής του είναι γεμάτα ζωηρά χρώματα και μήνυμα συνεργασίας και καλής βούλησης μεταξύ όλων των ανθρώπων.
"Ευτυχία είναι όταν έχεις ένα καλό φίλο ή γείτονα, και αυτό χρειαζόμαστε στα Βαλκάνια. Πρέπει να μείνουμε μαζί όπως παλιά", ανέφερε.
Ο Μπράνιμιρ Γιοβανόβσκι, πολίτης της πΓΔΜ ο οποίος κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους αγώνες αεροβόλου ανδρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Mobility Macedonia, δήλωσε στους SETimes πως άτομα με ειδικές ανάγκες από τα Βαλκάνια επιθυμούν να δείξουν πως συμβαίνουν καλά πράγματα στην περιοχή.
"Τα Βαλκάνια αποτελούν τον τόπο γέννησής μας, όπου έζησαν οι πρόγονοί μας, και όπου θα ζήσουν οι γενιές μας, και είναι πολύ λογικό να θέλουμε να αφήσουμε ένα σημάδι στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του κόσμου. Η αντίληψη που έχει ο κόσμος για μας, ότι είμαστε επικίνδυνοι και ότι αποτελούμε εδάφη πολέμου, είναι λανθασμένη".
Έργα που φιλοτεχνήθηκαν στην καλλιτεχνική αποικία στην Οχρίδα θα παρουσιαστούν σε μερικές διεθνείς εκθέσεις, όπως στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Παρόμοιες καλλιτεχνικές αποικίες θα διενεργηθούν αργότερα αυτό το έτος σε Νόβι Κνέζεβατς, Σερβία και Σλοβενία.
Η Σόφκα Κρτσέβα, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην πΓΔΜ, ανέφερε πως οι εκδηλώσεις αποτελούν ένδειξη ότι η περιοχή μπορεί να ξεπεράσει παλιές συγκρούσεις και προκαταλήψεις.
"Απόδειξη αυτού είναι η συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων από το σύνολο της πρώην Γιουγκοσλαβίας", δήλωσε η Κρτσέβα στους SETimes. "Η κοινωνικοποίηση και η συνεργασία θα υπάρχουν πέραν των διαφορών από πολιτικές αναταραχές και διαφωνίες μεταξύ των γειτόνων στα Βαλκάνια. Η συνεργασία μεταξύ αυτών των οργανώσεων αποτελεί καλό παράδειγμα για όλους σε αυτή την επικράτεια".
Πηγή: http://www.setimes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.