Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τι θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το φόρο ακινήτων και τα δάνεια


Με ελλείψεις, κενά και παγίδες προωθούνται οι ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το χαράτσι στη ΔΕΗ αλλά και για τα δάνεια των νοικοκυριών. Παρά τις «καλές» προθέσεις της κυβέρνησης, υπό την πίεση της τρόικας πλήθος κόσμου παραμένει εκτός των 48 δόσεων που προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα.

Από τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα δεν θα ωφεληθούν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ο αριθμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς θολό παραμένει το τοπίο για το τι ακριβώς θα γίνει και με όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις παλαιοτέρων ετών και είναι συνεπείς, αλλά πέρυσι, για παράδειγμα, δημιούργησαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για τα χρέη της περυσινής χρονιάς ή όχι;

Μετά και τις χθεσινές διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ τα δεδομένα ως προς τη ρύθμιση είναι τα εξής:

Ποια φυσικά πρόσωπα δικαιούνται ως… 21 χρόνια ρύθμιση:

- Εάν δεν υπερβαίνουν τα χρέη τις 5.000 ευρώ

- Εάν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές μέχρι την 31η/12/2012

Σε αυτές τις περιπτώσεις το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης θα καθοριστεί στα 25€. Ο οφειλέτης, πάντως, θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%. Τα κριτήρια ένταξης θα είναι πολύ αυστηρά και προϋποθέτουν αποδεδειγμένη οικονομική δυσχέρεια του οφειλέτη-φυσικού προσώπου.

Δυνατότητα ένταξης θα παρέχεται και σε φυσικά πρόσωπα τα οποία οφείλουν φόρους επιχειρήσεών τους, οι οποίες έχουν κλείσει,

Οι 48 δόσεις για επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα

(οφειλές άνω των 5.000 ευρώ ως 75.000 ευρώ)

Εντάσσονται χρέη φυσικών προσώπων άνω των 5.000 ευρώ τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2012 αλλά και οφειλές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τα συγκεκριμένα χρέη οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Υποθήκες και προσημειώσεις για χρέη από 75.000 ευρώ

Οφειλέτες με χρέη έως 75.000 ευρώ θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές. Θα υποχρεώνονται να παράσχουν επαρκή στοιχεία από τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση και να πληρώνουν τις δόσεις.

Για ακόμα μεγαλύτερα ποσά (άνω των 300.000 ευρώ) θα πρέπει να προσκομίσουν και διασφαλίσεις, (ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία), ώστε να καλύπτεται το σύνολο της οφειλής τους, σε περίπτωση αθέτησης των όρων της ρύθμισης. Γι’ αυτούς πάντως παρέχεται δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης οφειλής με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Ποιοι μένουν εκτός και περιορίζονται στις… 12 δόσεις

Των παραπάνω ρυθμίσεων εξαιρούνται χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ή πρόκειται να καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η/1/2013. Αυτά εντάσσονται στη λεγόμενη «πάγια ρύθμιση», η οποία προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Τα χρέη που θα υπάγονται στην πάγια ρύθμιση θα επιβαρύνονται επίσης με ετήσιο επιτόκιο ποινής 8,75%.

Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31/12/2012 και πληρώνουν κανονικά τη δόση τους επίσης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση.

Αντίθετα, όσοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε παλαιότερες ρυθμίσεις και έχασαν τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών μέχρι τις 31/3/2013 θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρύθμιση με την οποία ποινικά θα διώκονται όσοι έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ κι όχι 5.000 ευρώ, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.

Σενάριο για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων χωρίς… αφορολόγητο

Εν τω μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται το αφορολόγητο όριο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ), που θα ισχύσει από το 2014, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εισπράξεων του Δημοσίου και γενικότερα την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Παρά την προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο διακομματικής επιτροπής και τις συγκεκριμένες προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, για αφορολόγητο όριο σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος να συνεχιστεί η βαριά φορολογία του «χαρατσιού» με τον μανδύα του Ε.Φ.Α. είναι ορατός.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ ενδέχεται να μην έχει καθόλου αφορολόγητο όριο, εξέλιξη που θα σημάνει υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις σε 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2013 με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ατομικό για κάθε ιδιοκτήτη και συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 2%-3%. Τώρα πλέον που ο Ενιαίος Φόρος στη νέα του μορφή αναβλήθηκε για το 2014, το σχέδιο θα επανεξεταστεί με γνώμονα τη διασφάλιση της είσπραξης εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε επίσης ότι το χαράτσι του έτους 2013 στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αλλά θα είναι μειωμένο κατά 15%. Οι απαλλαγές για τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους και τους απόρους θα διατηρηθούν και δεν αποκλείεται να διευρυνθούν.

Τα έσοδα που θα χαθούν εξαιτίας της οριζόντιας μείωσης του «χαρατσιού» 15% εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Η απώλεια αυτή πρόκειται να καλυφθεί:

*Από την αύξηση του ΕΕΤΗΔΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, και τα οποία θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και κατά 100%, στα 6 ευρώ το τ.μ από 3 ευρώ το τ.μ που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στο οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

* Από την επέκταση του ειδικού τέλους και σε όσους εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο φόρο, καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος και η απειλή των μέτρων

Η κυβέρνηση προχωρά διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα για τη διετία 2015-2016 ύψους έως 4 δισ. ευρώ, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρξει εκτροχιασμός. Και όταν μιλάμε για μέτρα σε περίπτωση εκτροχιασμού, εννοούμε από τον σκληρό πυρήνα που δεν είναι άλλα από νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Ως "κορωνίδα" για την μείωση του χρέους το υπουργείο Οικονομικών θέτει την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day αναμένουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,1%, όμως ο στόχος αυτός κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα νέα μέτρα, παρά το ότι διαψεύδεται ρητώς ακόμη και το 2013 ή το 2014.

Αναφορικά πάντως με το δημόσιο η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι 15 απολύσεις θα φέρουν «ποιοτική αναβάθμιση», αφού όπως επεσήμανε και ο Γ. Στουρνάρας θα προσληφθεί νέος κόσμος με προσόντα, χωρίς να είναι απόλυτα ξεκάθαρος για τη διαδικασία.

Αρχικά, θα αποχωρήσουν οι υπάλληλοι από οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν μετά από αξιολόγηση της σκοπιμότητας ύπαρξης τους. Επίσης θα αποχωρήσουν υπάλληλοι από οργανισμούς που θα συγχωνευτούν, ενώ βασικό ρόλο θα παίξουν και τα πειθαρχικά συμβούλια που θα κρίνουν ποιοι από τους υπόλογους είναι προς απόλυση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.