Στην ερώτηση (Αρ. πρ. 7073/12-2-2013 ) του βουλευτή Νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαου Βλάχβεη με θέμα την απαλλαγή από την υποχρέωση πιστοποίησης αναπηρίας μέσω ΚΕΠΑ των μαθητών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός αναφέρεται στη δημιουργία των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και το καθεστώς που διέπει τη λειτουργίας τους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η θέσπιση ρυθμίσεων που αφορούν την απαλλαγή μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής από την υποχρέωση επανεξέτασης τους για την εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας τους, ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο διαβιβάστηκε η ερώτηση του κ. Βλάχβεη.
Η ερώτηση ΒλάχβεηΣτο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Βλάχβεης ανέφερε:Όπως είναι γνωστό, οι ανήλικοι μαθητές που είναι παράλληλα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και πιστοποιημένη αναπηρία (νοητική στέρηση), φοιτούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής του κράτους. Τα παιδιά αυτά υποχρεούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να περνούν από ΚΕΠΑ για την επαναπιστοποίηση της αναπηρίας τους. Υποβάλλονται σε μια χρονοβόρα και όχι ευχάριστη για την παιδική ψυχή διαδικασία η οποία απλά πιστοποιεί το αυτονόητο, από τη στιγμή που αν η κατάσταση ενός παιδιού βελτιωθεί, όπως είναι προφανές, οι γονείς του άμεσα θα αποφασίσουν την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος και θα το εγγράψουν σε ένα κανονικό σχολείο. Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κάποια ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι μαθητές ΑΜΕΑ να μην χρειάζονται επαναπιστοποίηση της αναπηρίας τους μέχρι να τελειώσουν το σχολείο;
Η απάντηση ΒρούτσηΣτην απάντησή του, ο κ. Βρούτσης αναφέρει:Σε εφαρμογή του ν. 3863/10, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν.3996/11, συστήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τέθηκε σε λειτουργία από 1/9/11 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.)Το ΚΕΠΑ δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας.Έργο των υγειονομικών επιτροπών είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ, καθώς και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται σχετική γνωμάτευση και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.Ακόμη, αναφορικά με την ισχύ γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών που εκδόθηκαν πριν την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, σας γνωρίζουμε την υπ’ αριθμ. Φ80000/οίκ.30002/1896/14-12-2011 εγκύκλιο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΑΔΑ:45ΨΠΛ-Η5Κ), με την οποία ορίζονται τα εξής : «αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α/βάθμιες υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ».Από τα παραπάνω συνάγεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών που εκδόθηκαν πριν από την έναρξη λειτουργίας του Κ.Ε.Π.Α., εφόσον στο κείμενο αυτών αναγράφεται ρητά η χρονική διάρκεια της ισχύος τους.Για τη θέσπιση ρυθμίσεων που αφορούν την απαλλαγή μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής από την υποχρέωση επανεξέτασης τους για την εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας τους, σας ενημερώνουμε ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προς το οποίο διαβιβάζουμε την εν λόγω ερώτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.