Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Oι… φίλοι των δοντιών μας


Τα δόντια μας, εκτός από σωστό καθαρισμό και τακτικό έλεγχο, έχουν ανάγκη και από τροφές που θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας.

Σέλερι

1.Κάνει «μασάζ» στα ούλα
2.Λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα
3.Η μάσησή του απαιτεί πολύ σίελο και αδρανοποιεί με κάποιο τρόπο τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

Τυρί

1.Υψηλό σε ασβέστιο και φώσφορο
2.Δεν περιέχει ζάχαρα και υδατάνθρακες
3.Βοηθάει στη ρύθμιση του pH του στόματος.

Πράσινο τσάι

Περιέχει κατεχίνες που σκοτώνουν τα βακτήρια που μετατρέπουν τα φυσικά ζάχαρα σε πλάκα

Ακτινίδιο και φράουλες

1.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων, καθώς και στην αποφυγή περιοδοντικών παθήσεων.
2.Τα μικρά σποράκια που περιέχουν κάνουν ελαφρύ μασάζ στα ούλα

Κρεμμύδι
Έχει αποδειχθεί ότι το κρεμμύδι- σε όλες τις μορφές του- έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

Σουσάμι

Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της πλάκας

Νερό και χαμομήλι

Τα υγρά και ιδιαίτερα όσα δεν περιέχουν ζάχαρη, ανθρακικό και καφεΐνη «ξεπλένουν» και ενυδατώνουν τα ούλα, ενώ απομακρύνουν υπολείμματα τροφών που τρυπώνουν ανάμεσα στα δόντια.

Γενικά, στα δόντια μας κάνουν καλό τα τρόφιμα που:
1.Δεν περιέχουν ζάχαρη
2.Δεν έχουν κολλώδη υφή  π.χ. χαλβάς
 3.Δεν είναι πλούσια σε καφεΐνη
4.Δεν έχουν σκληρή υφή ή σύσταση, π.χ. σκληρές καραμέλες

Τρόφιμα που καταστρέφουν τα δόντια:
1.Γλυκά και καραμέλες
2.Σιρόπι καραμέλας
3.Ροφήματα με ανθρακικό και καφεϊνούχα ροφήματα
4.Λεμόνι (λόγω υψηλής οξύτητας)
5.Χυμοί φρούτων και κυρίως φρουτοποτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.