Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η ιστορία ενός χωριού που αφορίστηκε ολόκληρο


Συνδέθηκε με τη μαγεία και η «κατάρα» είναι τόσο ισχυρή που μόνο ο Πάπας μπορεί να την άρει.

Είναι ένα μικρό χωριό, μόλις 62 ψυχών, στις παρειές της χιονοσκεπούς οροσειράς Moncayo, στην Αραγονία της Ισπανίας. Κουβαλά ωστόσο στις πλάτες του, το μικρό Trasmoz, μια «κατάρα» με ένα ξόρκι τόσο δυνατό που μόνο ο Πάπας μπορεί να το «ακυρώσει».

Το Trasmoz έχει αιώνες ιστορίας σχετικά με τη μαγεία με επίκεντρο το κάστρο του, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και από το οποίο σήμερα διασώζεται μόνο το μισό.



«Όλος ο μύθος σχετικά με τη μαγεία που συνοδεύει το Trasmoz ξεκινά εδώ, σε αυτό το κάστρο», εξηγεί στο BBC η Lola Ruiz Diaz, που ασχολείται με τη μαγεία. «Τον 13ο αιώνα οι ένοικοι του κάστρου κατασκεύαζαν πλαστά νομίσματα. Για να αποτρέψουν τους κατοίκους του χωριού από το να ερευνήσουν από πού προερχόταν όλη αυτή η φασαρία που έκαναν πλαστογραφώντας, διέδωσαν τη φήμη πως μάγοι και μάγισσες μέσα στο κάστρο έσερναν αλυσίδες και έφτιαχναν καζάνια για να βράζουν τις νύχτες μαγικά φίλτρα. Η φήμη λειτούργησε κι έκτοτε το Trasmoz συνδέθηκε άρρηκτα με τη μαγεία».



Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με τη Ruiz, το Trasmoz ήταν ακμάζουσα κοινότητα και ισχυρό φέουδο, γεμάτο ορυχεία σιδήρου και άργυρου και τεράστια αποθέματα ξύλου και νερού. Είχε επίσης ένα είδος αυτονομίας, δηλαδή δεν ανήκε στην Καθολική κυριαρχία της Εκκλησίας και μάλιστα με βασιλικό διάταγμα δεν είχε την υποχρέωση να πληρώσει φόρους ή τέλη στο παρακείμενο μοναστήρι Veruela - γεγονός που εξόργιζε την Εκκλησία.



Έτσι όταν άρχισαν να εξαπλώνονται και έξω από τα «τείχη» του χωριού οι φήμες πως το Trasmoz ήταν παράδεισος μαγείας, ο ηγούμενος του Veruela άρπαξε την ευκαιρία για να τιμωρήσει το «ανυπότακτο» χωριό, ζητώντας από τον αρχιεπίσκοπο της Tarazona, της μεγαλύτερης κοντινής πόλης, να το αφορίσει ολόκληρο. Αυτό σήμαινε πως οι κάτοικοί του δεν θα μπορούσαν να πάνε για εξομολόγηση ούτε να συμμετάσχουν στα Ιερά Μυστήρια.



Η εύπορη κοινωνία του Trasmoz -κράμα Εβραίων, Χριστιανών και Αράβων- δεν μετανόησε, αδιαφορώντας για τον μόνο δρόμο να απαλλαγεί από τον αφορισμό. Οι διαμάχες με το Veruela συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια και κορυφώθηκαν όταν το μοναστήρι άρχισε να εκτρέπει νερό από το χωριό αντί να πληρώνει για την προμήθειά του. Σε «αντίποινα» ο Pedro Manuel Ximenez de Urrea, λόρδος του Trasmoz, πήρε τα όπλα κατά του μοναστηριού. Αλλά πριν ξεσπάσει πόλεμος το θέμα λύθηκε από τα πιο αρμόδια χείλη, τον ίδιο τον Βασιλιά Φερδινάνδο τον 2ο που αποφάσισε πως οι πράξεις του Trasmoz ήταν δικαιολογημένες.



Η Εκκλησία δεν συγχωρέσε ποτέ την ήττα της αυτή και με τη ρητή άδεια του Πάπα Ιουλίου του Β’ καταράστηκε το χωριό το 1511 με τον κατάλληλο ψαλμό από το Βιβλίο των Ψαλμών, το πιο ισχυρό εργαλείο που κατέχει η Εκκλησία. Υποστηρίχθηκε πως ο Pedro Manuel και οι κάτοικοι του Trasmoz είχαν «τυφλωθεί» από τη μαγεία και εφόσον η κατάρα ρίχτηκε από τον Πάπα, μόνο ένας Πάπας είχε το δικαίωμα να την άρει. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει πάντως κανείς…

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολα για το Trasmoz. Το κάστρο κάηκε ολοσχερώς το 1520 και παρέμεινε ερειπωμένο για αιώνες. Μετά τον διωγμό των Εβραίων από την Ισπανία τον 15ο αιώνα, το Trasmoz βρέθηκε σε παρακμή. Από τους 10.000 κατοίκους του έμειναν μόλις 62, εκ των οποίων μόνο οι μισοί μόνιμοι. Σήμερα το χωριό δεν έχει ούτε καταστήματα ούτε σχολείο κι έχει μόνο ένα μπαρ. Πολλά σπίτια είναι υπό κατάρρευση και οι δρόμοι είναι ως επί το πλείστον άδειοι.



Στα απομεινάρια του κάστρου, από όπου άρχισε όλη η περιπέτεια του χωριού με τη μαγεία, στεγάζεται ένα μικρό μουσείο μαγείας και φυλάσσεται μια συλλογή με σχετικά αντικείμενα όπως καζάνια και μαύροι σταυροί. Εκεί βρίσκεται και το γλυπτό μιας γυναίκας, της La Tia Casca, της τελευταίας «μάγισσας» που σκοτώθηκε στο Τrasmoz το 1860.

«Ξέσπασε θανάσιμη επιδημία και δεν βρέθηκε ούτε εξήγηση αλλά ούτε και θεραπεία. Έτσι κατηγόρησαν την La Tia Casca που πιστευόταν πως ήταν παράξενη και μυστικοπαθής. Την περικύκλωσαν και την πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι», περιγράφει η Ruiz. πάνω του τοποθετήθηκε το γλυπτό της.

Κι αν η La Tia Casca ήταν η τελευταία «μάγισσα» που έπεφτε νεκρή στον καταραμένο τόπο, η παράδοση της μαγείας είναι ολοζώντανη στο ισπανικό χωριό. Κάθε Ιούνιο, στο φεστιβάλ Feria de Brujeria, πωλούνται λοσιόν και φίλτρα φτιαγμένα από τα θεραπευτικά και παραισθησιογόνα βότανα και φυτά που φυτρώνουν στην οροσειρά Moncayo.



Ηθοποιοί αναβιώνουν ιστορικές σκηνές, όπως τη σύλληψη και τον βασανισμό των κατηγορούμενων μαγισσών κι ένας τυχερός ανακηρύσσεται «Μάγος της χρονιάς». Η Ruiz είναι η τελευταία με αυτόν τον τίτλο.



«Για να διεκδικήσεις αυτή την τιμή πρέπει να γνωρίζεις από βοτανοθεραπεία αλλά κυρίως να εμπλέκεσαι με όλη την ιστορία και την προώθηση όλων όσων συνδέονται με το Trasmoz. Το να είσαι σήμερα μάγισσα είναι παράσημο», δηλώνει η ίδια, η τελευταία «Μάγισσα της χρονιάς» του «καταραμένου» ισπανικού χωριού…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Τρεις φοιτητές στο Στρασβούργο κυνηγούν ένα στόχο και αναζητούν τον ήλιο της Ελλάδας που δεν έχουν


Η καθημερινότητά τους στη μουντή γαλλική πόλη και πώς οι ίδιοι την περιγράφουν στο newsbeast.gr.

Τρεις φοιτητές βρέθηκαν στο Στρασβούργο πριν από ένα χρόνο. Με κοινό… προορισμό. Να τελειώσουν τις σπουδές τους -όπως οι ίδιοι λένε- σε ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Γνωρίστηκαν και άρχισαν να κάνουν παρέα. Και μοιράζονται στιγμές καθημερινότητας στην πόλη της Αλσατίας. Για εκείνους τίποτα δεν μοιάζει με τη ζωή που έκαναν πριν φύγουν από την Ελλάδα. Αν κάτι τους λείπει περισσότερο είναι ο ήλιος. Ωστόσο έχουν ένα στόχο, όπως λένε. Να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν και να πετύχουν επαγγελματικά.

Η Γεωργιάννα Κοκκίνη, σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης. Έφυγε από την Ελλάδα καθότι το αντικείμενό της δεν έχει την αναγνώριση που θα περίμενε, και αναζήτησε την τύχη της στο εξωτερικό.

Η Κωνσταντίνα Σιαμέτη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και συνεχίζει στη Νομική Σχολή του Στρασβούργου. Ο άντρας της παρέας, Γιώργος Βεργιώτης, τελείωσε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο και έκανε μεταπτυχιακό στη Μετάφραση και σπουδάζει Τουριστικά, ενώ παράλληλα κάνει την πρακτική του σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης.

Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις μένουν στην ίδια πόλη οι στιγμές ελευθερίας και ανεμελιάς είναι λίγες. Η Κωνσταντίνα έχει σκεφτεί αρκετές φορές να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να γυρίσει στην Ελλάδα. Για το Γιώργο και τη Γεωργιάννα όλα είναι ζήτημα προσαρμοστικότητας. Και όπως λένε τα έχουν καταφέρει, βρίσκοντας ο καθένας τη δική του διέξοδο στην καθημερινότητα της Γαλλίας.

Αν σε κάτι συμφωνούν και οι τρεις είναι το γεγονός ότι η παρουσία τους εκεί δεν μπορεί παρά να τους προσφέρει ευνοϊκότερες επαγγελματικές προοπτικές. Ωστόσο «οι γνωριμίες δεν μπορούν να σε διορίσουν στο γαλλικό δημόσιο ή στη Βουλή όπως θα συνέβαινε στην Ελλάδα», παραδέχεται ο Γιώργος.



Τους συναντήσαμε στο καφέ Brant. Εκεί συχνάζουν αρκετοί Έλληνες του Στρασβούργου. Περιγράφουν στιγμές μιας καθημερινότητας όπως εκείνοι τη βιώνουν μακριά από τη χώρα τους, χωρίς να αρνούνται ότι σε αρκετές των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται ως Γάλλοι, που σε τίποτα δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους. Απέναντι στη γαλλική αξιοκρατία όλοι είναι ίσοι… Και ο καθένας καθορίζει την τύχη του ανάλογα με τις δυνατότητες και το πείσμα του να πετύχει.

- Γιατί αποφασίσατε να έρθετε στο Στρασβούργο;

Γεωργιάννα: Ήρθα εδώ για σπουδές. Ανέκαθεν ήταν επιλογή μου να σπουδάσω στο εξωτερικό. Συν τοις άλλοις και ο πατέρας μου είχε σπουδάσει εδώ, γεγονός που με οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Κυρίως όμως αυτό που ήθελα, ήταν να δω πως είναι η ζωή έξω.

Κωνσταντίνα: Έφυγα για το Στρασβούργο καθότι στόχος μου ήταν να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη Νομική. Επέλεξα το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, δεδομένου ότι είναι ένα φημισμένο πανεπιστήμιο στον τομέα των Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχοντας τελειώσει γαλλικό σχολείο, γνώριζα τη γλώσσα, γι’ αυτό και η Γαλλία αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια της πορείας μου.

Γιώργος: Ταξίδεψα στο Στρασβούργο και εγκαταστάθηκα το Σεπτέμβριο του 2014. Έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Μετάφραση. Ήταν η ποιότητα του πανεπιστημίου που με έφερε εδώ. Κυρίως όμως το επίπεδο των σπουδών ανταποκρινόταν σε αυτό που ήθελα να κάνω στη συνέχεια.



- Σας επηρέασε η κατάσταση στην Ελλάδα στην απόφασή σας να φύγετε στο εξωτερικό;

Γεωργιάννα: Αυτό που κυρίως με επηρέασε ήταν το γεγονός ότι η Ιστορία της Τέχνης δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Γαλλία.

- Φοβηθήκατε ότι ίσως στη χώρα σας δεν θα είχατε τις ευκαιρίες που σας αναλογούν;

Κωνσταντίνα: Κάποια στιγμή ναι. Ωστόσο ο κυριότερος λόγος που ήρθα εδώ ήταν επειδή ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό και δη στο Στρασβούργο και ίσως να προσπαθήσω να βρω κάποιο stage στα ευρωπαϊκά όργανα. Δεν ήταν κατά κύριο λόγο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που με ώθησε να την εγκαταλείψω.

Γιώργος: Πίστεψα ότι σπουδάζοντας Μετάφραση θα μπορούσα να μείνω στο εξωτερικό. Αργότερα όμως κατάλαβα ότι είναι δύσκολο να δουλέψω ως μεταφραστής με μητρική γλώσσα την ελληνική και δεύτερη γλώσσα τη γαλλική σε κάποιον από τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, έμεινα στο Στρασβούργο και συνέχισα τις σπουδές μου στα τουριστικά. Πρόκειται για ένα κλάδο που βρίσκεται σε ανάπτυξη και στη χώρα μας και μου δίνει την ευκαιρία εάν θελήσω αργότερα να επιστρέψω στην Ελλάδα.



- Περιγράψτε μου τις βασικές διαφορές της ζωής στη Γαλλία σε σχέση με τη ζωή στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνα: Τα πάντα είναι διαφορετικά. Ακόμα και η οργάνωση του πανεπιστημίου, το πρόγραμμα σπουδών, οι εξετάσεις, οι παρέες. Διαφορετική είναι επίσης η νοοτροπία των Γάλλων και η επαφή μας μαζί τους, καθώς και η νυχτερινή ζωή στην πόλη.

Μπόρεσα όμως να προσαρμοστώ και να περάσω καλά. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπουν πράγματα από την Ελλάδα. Νοσταλγώ το φαγητό, τους φίλους, τη διασκέδαση.

Γιώργος: Και το χαλαρό τρόπο ζωής! Βρισκόμαστε στην Αλσατία και δεδομένης της ιστορίας της, ο τρόπος ζωής θυμίζει πολύ τον τρόπο ζωής των Γερμανών.

Κωνσταντίνα: Το κλίμα είναι σαφώς βαρύτερο και ο κόσμος δεν είναι τόσο προσιτός όπως μπορεί να ήταν σε κάποιο άλλο μέρος της Γαλλίας. Το Στρασβούργο βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με τη Γερμανία, σε ελάχιστη απόσταση από αυτήν.



- Θα ήθελα να συγκρίνετε το ελληνικό με το γαλλικό πανεπιστήμιο.

Γιώργος: Τελείωσα Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές ήταν αρκετά καλής ποιότητας. Όπως υψηλού επιπέδου ήταν και τα μέσα που διαθέταμε, αλλά και οι καθηγητές.

Εδώ απογοητεύτηκα αρκετά. Κυρίως από κάποιους γάλλους καθηγητές δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι εν μέρει αγγλόφωνο. Και οι Γάλλοι προσπαθούν να μιλήσουν Αγγλικά, κάτι που είναι κάπως δύσκολο, καθώς δεν μιλάνε πολύ καλά τη γλώσσα. Από την άλλη πλευρά το Στρασβούργο βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Και οι επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει σε έναν άνθρωπο είναι πολύ μεγάλες.

- Είναι όντως καλή η ποιότητα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια Κωνσταντίνα;

Κωνσταντίνα: Δεν μπορώ να συγκρίνω το επίπεδο σπουδών της Γαλλίας με το επίπεδο της Νομικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης ή Κομοτηνής. Αυτό που με ενοχλεί στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου είναι ότι αντιμετωπίζουν έναν Έλληνα ή καλύτερα έναν… ξένο, όπως αντιμετωπίζουν ένα γάλλο φοιτητή. Πολλές φορές τα πράγματα είναι απολύτως ανταγωνιστικά μεταξύ των φοιτητών. Δεν υφίσταται η σχέση που επικρατεί μεταξύ των φοιτητών στην Ελλάδα. Ίσως το παράδειγμα που θα σας δώσω να είναι απλό και πολύ καθημερινό, για εμάς όμως είναι σημαντικό. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των σημειώσεων ή των συγγραμμάτων δεν παρέχονται δωρεάν, όπως συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε τα βιβλία ή να τα συμβουλευτούμε από τη βιβλιοθήκη.

Επίσης, εάν πλησιάσω ένα Γάλλο και του πω ότι είμαι ξένος και έχω ανάγκη από βοήθεια, γιατί δεν μπορώ να κρατήσω τις ίδιες σημειώσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα με βοηθήσει. Είναι πολύ πιθανό να μου γυρίσει την πλάτη. Εκτός εάν γνωριζόμαστε προσωπικά.



- Η αλήθεια είναι ότι το συνάντησα κι εγώ αυτό που λέτε. Κάποια στιγμή ρώτησα ένα Γάλλο στο δρόμο προς ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να πάω για το ξενοδοχείο μου κι εκείνος αντί να με βοηθήσει με παρέπεμψε στο χάρτη.

Κωνσταντίνα: Έτσι είναι. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που μπορεί όταν ρωτήσεις κάποιον να σε οδηγήσει ακόμα και στον προορισμό σου. Δεν υπάρχει φιλότιμο εδώ. Και είναι στενόχωρο γιατί το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά των καθηγητών μας. Με ενοχλεί πως όταν πηγαίνω στους καθηγητές μου και τους εξηγώ ότι είμαι ξένη φοιτήτρια, μου απαντούν ότι επειδή διεκδικώ το ίδιο πτυχίο με έναν άλλο φοιτητή, με αντιμετωπίζουν όπως θα αντιμετώπιζαν μία γαλλίδα φοιτήτρια.

- Από την άλλη όμως αυτή η αντιμετώπιση είναι δίκαιη. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στην ευνοιοκρατία.

Κωνσταντίνα: Δεν ζητάμε από κανέναν να μας ευνοήσει. Απλά να μας φωνάξουν παράμερα και να μας εξηγήσουν δύο ή τρία πράγματα τα οποία δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε. Καμία φορά τυχαίνει να στείλω mail σε καθηγητές μου κι εκείνοι απαντούν: «Να με ρωτούσατε στο μάθημα δεσποινίς!». Εγώ όμως δεν νοιώθω τόσο άνετα να θέσω τα ερωτήματά μου μπροστά σε κοινό 500 γάλλων φοιτητών. Ντρέπομαι. Στο κάτω κάτω δεν ζητάω να μου αποκαλύψει κανείς τα θέματα!

Γιώργος: Είναι γεγονός ότι η διαφάνεια κυριαρχεί στη Γαλλία. Και σέβονται το νόμο κατά γράμμα.

Γεωργιάννα: Φανταστείτε ότι τα γραπτά βαθμολογούνται ανώνυμα. Χωρίς να ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από κάθε γραπτό, καθότι τα ονόματα καλύπτονται κατά την παράδοσή τους. Και κάθε φορά νιώθουμε σαν να δίνουμε Πανελλαδικές.



- Νιώθετε ότι έχετε ίσες ευκαιρίες με τους Γάλλους;

Γιώργος: Είναι πολύ σημαντικό να μιλάει ένας Έλληνας καλά Γαλλικά για να μπορεί να έχει τις ευκαιρίες που περιγράφετε. Εγώ κάνω την πρακτική μου σε ένα ξενοδοχείο και θεωρείται πολύ σημαντικό να καλεί κάποιος και να μπορώ να συνεννοηθώ άριστα μαζί του. Να μπορεί να με εμπιστευθεί και ο εργοδότης και ο συνομιλητής μου. Άλλωστε εγώ είμαι η βιτρίνα του ξενοδοχείου εκείνη τη στιγμή.

- Τι σας λείπει από την Ελλάδα;

Και οι τρεις μαζί: Ο ήλιος!

Κωνσταντίνα: Και μία καλύτερη διοικητική οργάνωση δεν θα ήταν άσχημο να υπήρχε. Έχουμε πολλά να προσάψουμε στη Γαλλία σε ό,τι αφορά στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο νιώθουμε ασφάλεια εδώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πάντα λειτουργούν με απόλυτη συνέπεια. Το φοιτητικό επίδομα το εισπράττουμε πάντα στην ώρα του.



- Σκοπεύετε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα;

Κωνσταντίνα: Αυτό είναι ένα ζήτημα. Μεγάλη συζήτηση…

Γιώργος: Εμένα με κυνηγάει και ο στρατός, οπότε θα επιστρέψω ούτως ή άλλως. Εάν δεν υπήρχε, δεν θα σκεφτόμουν να επιστρέψω. Θα έμενα εδώ έως τα 30-35 για να μαζέψω εμπειρίες, να δικτυωθώ και αργότερα ίσως να γύριζα στην Ελλάδα για να κάνω κάτι δικό μου.

- Σας περνάει ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να έχετε ήδη διαγράψει μία πορεία και να έχετε χτίσει την καριέρα σας στο εξωτερικό, να γυρίσετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να μην αναγνωριστεί τίποτα από όσα έχετε κάνει;

Γιώργος: Μπορεί να γυρίσω στην Ελλάδα και να μην έχω το δίκτυό μου. Και το δίκτυο είναι πολύ σημαντικό για να βρει κάποιος μια δουλειά στη χώρα μας. Όπως και αν το δει κανείς έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Οι γνωριμίες είναι απαραίτητες. Τα πτυχία και η προϋπηρεσία δεν αρκούν από μόνα τους.

- Το να έχετε κάποιο γνωστό στη Γαλλία σας ανοίγει πόρτες;

Κωνσταντίνα: Ναι. Ισχύει και εδώ. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ίσως σε μικρότερο βαθμό. Εδώ όμως μετράει η γνωριμία ως γνωριμία. Δεν χρειάζεται να κολακέψουμε τον άλλο.

Γιώργος: Η αλήθεια είναι ότι η γνωριμία δεν κάνει κανέναν υπάλληλο στη Βουλή ούτε του προσφέρει θέση εργασίας στο γαλλικό δημόσιο. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να συναντήσει τον κατάλληλο άνθρωπο για να τους στείλει ένα βιογραφικό.

- Ποια είναι η καθημερινότητά σας στο Στρασβούργο;

Γεωργιάννα: Δεν υπάρχει καθημερινή διασκέδαση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάβασμα, μάθημα και επιστροφή στο σπίτι. Το πολύ πολύ να βγούμε έξω την Παρασκευή ή το Σάββατο.



Κωνσταντίνα: Οι υπόλοιπες μέρες δεν είναι καθόλου ζωντανές! Εκτός των άλλων διαβάζουμε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο στις εξεταστικές εν αντιθέσει με την Ελλάδα.

Γιώργος: Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο μου πτυχίο, είχα ζωή, φίλους, έβγαινα έξω, πίναμε τις μπύρες μας, ακούγαμε τη μουσική μας.

Στο Στρασβούργο άλλαξε η ζωή μου. Και φέτος που έχω και τη δουλειά και το Πανεπιστήμιο, η ζωή μου ξεκινάει με τη δουλειά, συνεχίζεται με διάβασμα, λίγη γυμναστική και αυτό είναι. Και εγώ θα βγω μόνο την Παρασκευή ή το Σάββατο.

- Επομένως δεν υπάρχει τόσο στενή επαφή και μεταξύ σας; Δεν συναντιέστε συχνά;

Κωνσταντίνα: Έτσι είναι. Αυτό συμβαίνει και με τη Γεωργιάννα. Μπορεί να κάνουμε να βρεθούμε ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες, ειδικά όσο προχωρούν τα έτη στο πανεπιστήμιο.

Έχουμε ένα πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Κι αν ξεφύγουμε, αμέσως νιώθουμε τύψεις.

Γιώργος: Ακόμα και οι δύο ώρες που μπορεί να χάσουμε για έναν καφέ είναι σημαντικές.

Κωνσταντίνα: Ώρες ώρες νιώθουμε ότι δεν ζούμε. Είναι κι αυτό κάτι που μας λείπει από την Ελλάδα.



- Δεν σας τη δίνει κάποια στιγμή με αυτή την κατάσταση, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης μία χώρα όπως η Ελλάδα με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής;

Κωνσταντίνα: Πολλές φορές έχω σκεφτεί να πάρω τα πράγματά μου και να φύγω. Νομίζω ότι συνεχώς υπάρχει μία μάχη μεταξύ του «εγώ» και του πανεπιστημίου. Μεταξύ του «εγώ» και του Στρασβούργου.

Γεωργιάννα: Εγώ από την πλευρά μου το αντιμετωπίζω πιο ήπια. Προφανώς είναι και θέμα χαρακτήρα. Έχω ένα στόχο και των υπηρετώ.

Γιώργος: Προσωπικά βρίσκω διεξόδους στη μουσική και στη γυμναστική. Έτσι καταφέρνω να αφήνω πίσω τις δυσκολίες που συναντάω. Πάντως το Στρασβούργο έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάποιον που θέλει να βάλει έναν στόχο και να τον πετύχει. Σε αυτό συμβάλλει και ο καιρός που είναι μουντός τις περισσότερες φορές. Έτσι αναγκάζει τον οποιονδήποτε να κατεβάσει το κεφάλι και να συγκεντρωθεί σε ό,τι κάνει.



- Καλός ο στόχος, αλλά μήπως αφήνετε στην άκρη τη ζωή;

Κωνσταντίνα: Έτσι είναι. Αλλά αυτή τη στιγμή ζούμε γι’ αυτό. Και είναι και ένα τίμημα που πληρώνουμε. Μπορεί να μην έχουμε ήλιο, αλλά εάν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει στόχο θα νιώσουμε ικανοποίηση. Όταν φτάσουμε να πετύχουμε έστω και κάτι μικρό στο πλαίσιο των σπουδών μας, νιώθουμε βασιλιάδες σε μία ξένη χώρα.

Γιώργος: Πίσω μας άλλωστε βρίσκονται οι γονείς που πληρώνουν για να σπουδάζουμε. Και πρέπει να δώσουμε λόγο στην οικογένειά μας.

Κωνσταντίνα: Στην πραγματικότητα η ενηλικίωση για εμάς έρχεται λίγο βίαια. Ζηλεύουμε λίγο τους φίλους μας που ζουν στην Ελλάδα. Ο καθένας όμως κάνει τις επιλογές του.


Με φυλάκιση για τις ρατσιστικές του δηλώσεις απειλείται ο Νότης Σφακιανάκης


Με φυλάκιση, 5 ετών απειλείται ο Νότης Σφακιανάκης για τις δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της Κύπρου.

Ο τραγουδιστής είχε χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες «ριψάσπιδες που βιάζουν την πατρίδα μας», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με την εκπομπή «Αποκαλυπτικά», η δήλωση οδήγησε την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας να επιρρίψει ευθύνες στο «ΡΙΚ»για τη μετάδοση ρατσιστικών αναφορών.

«Αυτά κρίθηκαν πολύ ρατσιστικά με βάση τον κώδικα που ετοίμασαν οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι, οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Δεν είναι κάτι ιδιωτικό είναι μια πρωτοβουλία και των δημοσιογράφων για την αυτορρύθμιση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Ο νόμος εδώ στην Κύπρο προβλέπει ποινή φυλάκισης 5 ετών για προβολή ρατσιστικών απόψεων», είπε ο γ.γ της επιτροπής Πέτρος Πετρίδης.

Δείτε το βίντεο από το Ε




Πηγή: http://www.enikos.gr

Σε Ολυμπιακό ακίνητο θα διεξάγονται οι μεγάλες δίκες


Τη χρήση του ακινήτου που βρίσκεται στη ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης, η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων δικών, περνά ήδη στη φάση της επίλυσής του. Χωρίς αντάλλαγμα παραχωρήθηκε, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων η χρήση ακινήτου που βρίσκεται στη ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Όπως είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, η έλλειψη αιθουσών για διεξαγωγή μεγάλων δικών (όπως π.χ.: αυτή που αφορούσε μέλη της Χ.Α.) δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης: τα φαινόμενα της απόλυσης υποδίκων λόγω συμπλήρωσης του χρόνου προφυλάκισης εξαιτίας της σπάνιας διαθεσιμότητας μεγάλης αίθουσας, της σώρευσης καθυστερούμενων υποθέσεων, και των απότοκων κινδύνων παραγραφής είχαν γίνει ιδιαίτερα αισθητά στην ελληνική κοινωνία».

«Το ΥΔΔΑΔ διαβεβαιώνει, ότι οι τρόποι χρήσης μέρους του ακινήτου θα αποτελέσουν αντικείμενο προηγούμενου διαλόγου με την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους δήμους, ώστε να ενταχθεί επωφελώς η νέα χρήση στον σχεδιασμό και στα προγράμματα που αφορούν την περιβάλλουσα ζώνη, χωρίς να προξενήσει παρενέργειες ή επιβαρύνσεις στον ευρύτερο χώρο του Ολυμπιακού Πόλου» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Μειώσεις μισθών και μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο


Περικοπές μισθών και συντάξεων, λουκέτο σε φορείς του δημοσίου και απολύσεις, ακόμη και 30 χιλιάδων υπαλλήλων με παράλληλο «πάγωμα» των προσλήψεων, απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένοντας στην ποσοτικοποίηση των μέτρων του προληπτικού «πακέτου» των 3,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Εφόσον γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η πρόταση του ΔΝΤ, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτει πως θα περιλαμβάνει αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες του δημοσίου οι οποίες πρέπει να εξοικονομηθούν κατά κύριο λόγο από τον μισθολογικό «λογαριασμό.

Αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αυτόματος «κόφτης» εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% θα περιλαμβάνει και αυξήσεις σε φόρους, όμως, κατά κύριο λόγο θα αγγίζει το δημόσιο τομέα. Οι δανειστές, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάζουν στο προληπτικό αυτό «καλάθι» τα εξής ζητήματα που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους κι όχι μόνο τα ειδικά μισθολόγια:

1. Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 12%.

2. Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Κατά το ΔΝΤ πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που θα έχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών όλα τα χρόνια.

3. «Λουκέτο» σε φορείς του Δημοσίου που ακόμη και σήμερα είναι «φαντάσματα».

4. Το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

5. Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο με τη διατήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Προσπάθεια να "σωθεί" το χέρι του 32χρονου αστυνομικού μετά το τροχαίο


Σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, ο 32χρονος άνδρας που το μεσημέρι τραυματίστηκε σε τροχαίο με μηχανή, στο Ηράκλειο.

Ο 32χρονος, αστυνομικός στο επάγγελμα, έχει υποστεί ακρωτηριασμό του χεριού του και διακομίζεται με αεροσκάφος C-130 της Αεροπορίας στο ΚΑΤ προκειμένου να γίνει προσπάθεια να "σωθεί" το άνω άκρο και να συγκολληθεί.

Θυμίζουμε ότι το τροχαίο συνέβη στη γέφυρα της λεωφόρου Κνωσσού, στην έξοδο προς Ηράκλειο, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ο νέος άνδρας έχασε τον έλεγχο της μηχανής και έπεσε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Στο σημείο βρέθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο καθώς και η Τροχαία για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο τροχαίο σήμερα στην Κρήτη με μηχανή καθώς νωρίτερα σήμερα στο Λασίθι ένας μοτοσικλετιστής σταμάτησε λίγο πριν το χείλος γκρεμού.


Πηγή: http://flashnews.gr

Πλοίο ασφάλειας για τη μεταφορά των προϊόντων τους ζητούν αγρότες της Ιεράπετρας


Μεγάλα τα προβλήματα από την απεργία της ΠΝΟ.

Με αφορμή την απεργία της ΠΝΟ και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του δήμου Ιεράπετρας σε έκτακτη συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η ανάγκη ενεργοποίησης πλοίου ασφαλείας σύμφωνα και με τον νόμο 4256/14, αλλά και η καταψήφιση των μέτρων που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό για τον πρωτογενή τομέα.

Το ψήφισμα διαβιβάστηκε από τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόσιο Καλαντζάκη προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τους βουλευτές του νομού Λασιθίου, Μανώλη Θραψανιώτη και Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου, όπως τονίστηκε να προχωρήσουν άμεσα στις δικές τους ουσιαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους αγρότες παραγωγούς, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε έναν ευαίσθητο τομέα, πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τομέας των καλλιεργειών.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι: «Από το πρωί της 6ης Μαϊου 2016 και ώρα 06:00 π.μ. είναι σε ισχύ τετραήμερη απεργία της Π.Ν.Ο. με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να θίγονται ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας δέχεται ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο διάστημα επλήγη ξανά λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς εξαιτίας της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας με απόφασή του έχει αιτηθεί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτη».

Επίσης σημειώνεται στο ψήφισμα ότι «στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν στον αγροτικό κόσμο του τόπου μας: αιτούνται από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας και να πράξει τα δέοντα, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες παραγωγοί’.

Ακόμη τονίζουν πως «απαιτούμε εφόσον, εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με την Π.Ν.Ο., της οποίας τα αιτήματα κρίνονται δίκαια, και εφόσον δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση να προβεί στην εφαρμογή του νόμου 4256/14 σχετικά με το πλοίο ασφαλείας. Στην εσχάτη των περιπτώσεων απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο, παρόλο που ακόμα και έτσι δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες μας, τη στιγμή που ο πρωτογενής κλάδος είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που συμβάλουν ενεργά στα δημόσια έσοδα και ελάχιστα στα δημόσια έξοδα».

Καταλήγοντας το ψήφισμα της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του δήμου Ιεράπετρας ζητά «να καταψηφιστούν τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και δεν σας επιτρέπεται να τον υποβαθμίσετε και εν τέλει να εξαφανίσετε».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεκάδες οι αγνοούμενοι από τις κατολισθήσεις στη νοτιοανατολική Κίνα


Από τις κατολισθήσεις τραυματίστηκαν επτά άτομα.

Ο αριθμός των αγνοουμένων από την κατολίσθηση που έγινε στη νοτιοανατολική κινεζική επαρχία Φουτζιάν αυξήθηκε στους 41, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι αγνοούνταν 34 άνθρωποι από την κατολίσθηση, που προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν υπό κατασκευή υδροηλεκτρικό σταθμό.

Από τις κατολισθήσεις τραυματίστηκαν επτά άτομα, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ διέταξε την επιτάχυνση των διασωστικών επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Ισχύει τελικά η έκπτωση του αφορολόγητου και για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ


Υπήρξε νομοτεχνική βελτίωση από το ΥΠΟΙΚ.

Μετά τις διευκρινίσεις του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη και την νομοτεχνική βελτίωση που έγινε στην τροπολογία για την μείωση του αφορολογήτου στην βουλή, ισχύει πλέον και η δεύτερη παράγραφος η οποία υπήρχε στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό έτσι όπως κατατέθηκε στην βουλή.

Συνεπώς η παράγραφος 1 της τροπολογίας διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το άρθρο 16 του ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και σε δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε η αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις κλειστές ΜΕΘ


Θα αποφανθεί εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω διαβιβάστηκε η αναφορά που είχε καταθέσει πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για τις 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα αποφανθεί εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι στην αναφορά του ο ΙΣΑ, αναφέρει μεταξύ των άλλων «από την Δικαιοσύνη να διερευνήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την ολιγωρία στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών».

Ακόμη, ο ΙΣΑ καταγγέλλει την πολιτεία για «εγκληματική ολιγωρία» να στελεχώσει τις 200 κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ «κινδυνεύει να ματαιωθεί».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες καθώς, «δεν υπήρξε μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Επιταχύνονται οι διαδικασίες χορήγησης της προσωρινής σύνταξης σε ΑμεΑ


Δεκτή εν μέρει έκανε ο υπουργός Εργασίας την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Δεκτή εν μέρει έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την τροπολογία την οποίαν κατέθεσαν έξι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με την οποία ρυθμίζονται θέματα των ΑμεΑ.

Τα άρθρα της τροπολογίας που έκανε δεκτή ο υπουργός Εργασίας, προβλέπουν η προσωρινή σύνταξη και το εφάπαξ βοήθημα να καταβάλλεται κατ' απόλυτη προτεραιότητα σε δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Ακόμη, στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 50% και ανεξάρτητα με τα έτη ασφάλισης θα χορηγείται το 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη.

"Έκανα δεκτές τις τροπολογίες που προβλέπουν την κατά προτεραιότητα απόδοση παροχών σε δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, κάτι απολύτως δίκαιο", ανέφερε αιτιολογώντας την απόφασή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι, οι άλλες προβλέψεις που περιλαμβάνει η τροπολογία, θα πρέπει να εξετασθούν συνολικά στο πλαίσιο επιτροπής που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία θα μετέχουν και εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των ΑμΕΑ.

Την τροπολογία υπογράφουν, ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ., η Έυη Χριστοδουλοπούλου, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Πώς βγήκε η φράση «η καρδιά σου είναι πέτρα»


Τη γνωστή έκφραση πρωτοβρίσκουμε στον Όμηρο.

Για ανθρώπους εξαιρετικά σκληρούς, δίχως συναισθήματα, λέμε πως η καρδιά τους είναι από πέτρα.

Αν και η παρομοίωση μεταξύ της ζωντανής καρδιάς με ένα σκληρό και κρύο αντικείμενο όπως η πέτρα, είναι προφανής, αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβρίσκουμε στον Όμηρο.

Πριν να πεθάνει ο Έκτορας, λέει στον Αχιλλέα: « Η καρδιά σου είναι από πέτρα. Να θυμάσαι, λοιπόν, πως εξαιτίας μου οι θεοί θα είναι οργισμένοι εναντίον σου, την ημέρα που ο Πάρις και ο Απόλλων, παρ’ όλη τη γενναιότητά σου, θα σε σκοτώσουν δίπλα στις Σκαιές Πύλες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Σταθάκης: Δεν υπάρχουν αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών


«Τομή η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό».

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Στα θέματα της προστασίας των δανειοληπτών δεν αλλάζει στο ελάχιστο ότι ισχύει και για το σημερινό προστατευτικό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή και αυτό θα φανεί όταν έλθει η συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «τομή» τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και υποστήριξε ότι «εισάγει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμιτικά και δίνει έμφαση στην εξισορρόπηση των εισφορών και των παροχών με δίκαιο τρόπο δίκαιο τρόπο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Για τις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είπε ότι οδηγούν σε αύξηση εσόδων από τα πλέον ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα, προστατεύουν απόλυτα τα χαμηλά στρώματα ενώ για τα μεσαία, υπάρχει, όπως είπε, οριακή αύξηση ή οριακή μείωση των επιβαρύνσεων.

Ο κ. Σταθάκης, άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στις κατηγορίες που απευθύνει στην κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της το 2015, προκάλεσε στη χώρα ζημιά 12,7 δισ ευρώ και ότι δεν έχει σχέδιο, σημειώνοντας ότι, αν υπήρχε ζημιά τέτοιας έκτασης, θα αποτυπωνόταν στην πορεία του ΑΕΠ το 2015, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Αντίθετα, είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ το 2015, ήταν μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Ελλάδα, η ύφεση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη και κινήθηκε στο -0,2%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η βιομηχανική παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 4,6%, η ανεργία είχε μικρή μείωση, αλλά μείωση όχι αύξηση, και η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε εξαιρετικά».

«Άρα δεν μπορούν να ισχύουν όλα αυτά μαζί. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση έτοιμη να παραιτηθεί, ή που κοιτάζει τι εκλογές, ή που δεν ξέρει τι θέλει», κατέληξε.

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «συντεταγμένη στρατηγική με μεγάλες τομές εντός και εκτός του πλαισίου συμφωνίας. Δε μείναμε μόνο στους όρους της συμφωνίας αλλά επιλέξαμε βαθιές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ και στο νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες συμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη μεταστροφή της οικονομίας που όλοι επιδιώκουμε».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Σε λειτουργία από τα μεσάνυχτα τα διόδια Πετρίνας


Πώς ορίζεται το αντίτιμο ανά κατηγορία οχήματος.

Απόψε τα μεσάνυχτα ξεκινά η λειτουργία του μετωπικού σταθμού διοδίων Πετρίνας, στον οδικό άξονα Λεύκτρο-Σπάρτη, που δόθηκε σε κυκλοφορία στις 18 Απριλίου και λόγω εορτών Πάσχα είχε συμφωνηθεί να μην εισπραχθούν διόδια.

Στον αυτοκινητόδρομο αυτό, υπάρχει μόνο ένας σταθμός διοδίων και το αντίτιμο σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης έχει οριστεί:

1. Για δίκυκλα και τρίκυκλα σε 2,00 ευρώ

2. Για οχήματα με ύψος έως 2,20 μέτρα σε 2,85 ευρώ

3. Για οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα σε 7,20 ευρώ

4. Για οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα, σε 10,10 ευρώ.

Επισημαίνεται, ότι ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Σύσταση επιτροπής για τη ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ


Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Τη σύσταση επιτροπής για τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πτωχών οφειλετών προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητείται στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, συστήνεται αρμόδια επιτροπή για τη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πτωχών οφειλετών, καθώς και οφειλετών που έχουν υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες συνδιαλλαγής και εξυγίανσης για χρέη που δεν ρυθμίζονται από τη συμφωνία που επικυρώθηκε δικαστικά, η οποία αποτελείται υπό την οριζόμενη σύνθεση. Στις περιπτώσεις πτωχών οφειλετών, ανεξάρτητα αν οι οφειλές τους έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ κι εφόσον το συνολικό βασικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ, το αίτημα εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ τα αιτήματα οφειλετών που έχουν συνάψει συμφωνία συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης, εξετάζονται μόνο από την Επιτροπή, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Επίσης, διευρύνεται ο σκοπός λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) με τη χορήγηση και προσυνταξιοδοτικών και άλλων παροχών στους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), καθώς και στους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ). Εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στον Ε.Φ.Κ.Α.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται στον ΟΑΕΔ, με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πειραματικές επαγγελματικές σχολές μαθητείας (Π.ΕΠΑ.Σ Μαθητείας).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αύριο στην Αθηνών - Κορίνθου


Τι θα ισχύσει, πότε και πού.

Εργασίες συντήρησης του ασφαλτοτάπητα θα εκτελούνται από αύριο έως τις 28 του μήνα στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, στην περιοχή του δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας.

Λόγω των εργασιών θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται όλο το 24ωρο με εξαίρεση τις Κυριακές.

Στην πρώτη φάση θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή, στη μεσαία και σε τμήμα της δεξιάς λωρίδας και έτσι το διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο από το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), στη δεξιά και τμήμα της μεσαίας λωρίδας κυκλοφορίας. Το διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα διεξάγεται στο υπόλοιπο τμήμα του οδοστρώματος με δυνατότητα, σε περιπτώσεις αυξημένου φόρτου, μετάθεσης των μέσων σήμανσης δεξιότερα, ώστε να διατίθενται δύο λωρίδες κυκλοφορίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν θα γυρίσουν σύντομα στα σπίτια τους οι κάτοικοι του Φορτ Μακ Μάρεϊ


Σε ξερά δάση στα βορειοανατολικά κατευθύνεται η φωτιά.

Εξακολουθεί για να καίει κατοικημένες περιοχές η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή του Καναδά, με τις αρχές να προειδοποιούν τους περίπου 100.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ότι δε θα επιστρέψουν σύντομα.

Η φωτιά άρχισε το καταστροφικό της έργο την προηγούμενη Κυριακή, κοντά στην πόλη Φορτ Μακμάρεϊ στα βόρεια της Αλμπέρτα, ενώ επεκτάθηκε γρήγορα στις γύρω περιοχές, αναγκάζοντας τους 88.000 κατοίκους της πόλης να την εγκαταλείψουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα τμήματα της, έχουν απανθρακωθεί.

Οι αξιωματούχοι της περιοχής επισημαίνουν ότι η πόλη δεν μπορεί να κατοικηθεί, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες κατευθύνονται βορειοανατολικά, όπου υπάρχουν ξερά δάση.

Οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώθηκαν έχουν κατασκηνώσει σε δημόσιες υποδομές και ανοιχτές περιοχές στις γύρω πόλεις, ενώ οι ελπίδες για να επιστρέψουν άμεσα στις εστίες τους, είναι μικρές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Η ιστορική εκτέλεση της «μαύρης χήρας» του Λεωνιδίου


Η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε για ποινικό αδίκημα στην Ελλάδα.

Το πρωί της 27ης Αυγούστου του 1960 η 62χρονη Σταυρούλα Γκουβούση εκτελέστηκε στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, στον Υμηττό. Η αποκαλούμενη «μαύρη χήρα» του Λεωνιδίου έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε για ποινικό αδίκημα μετά τον εμφύλιο.

Η ιστορική εκτέλεση της «μαύρης χήρας» του Λεωνιδίου

Η Σταυρούλα Γκουβούση καταδικάστηκε σε θάνατο από το Κακουργιοδικείο Κυπαρισσίας για την δολοφονία της 22χρονης νύφης της Μεταξίας, η οποία ήταν έγκυος στον πέμπτο μήνα. Συνεργός στο έγκλημα ο γιος της Δημήτρης ή Μήτρος ο οποίος, επίσης, εκτελέστηκε για τη δολοφονία της συζύγου του εξομολογούμενος, λίγο πριν το τέλος, πως υπήρξε εραστής της μητέρας του!

Η αποκάλυψη του «ένοχου μυστικού» αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε καθώς οι πρωταγωνιστές εκτελέστηκαν, για πολλούς εξήγησε το μίσος που διακατείχε την Σταυρούλα Γκουβούση για την νύφη της το οποίο την οδήγησε στο αποτρόπαιο έγκλημα. Ο Μήτρος ήταν ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά της Σταυρούλας η οποία χήρεψε νέα. Τα δυο μικρότερα παιδιά έφυγαν από το χωριό και πήγαν στην Αθήνα για να εργαστούν. Ο Μήτρος έμεινε πίσω στο πατρικό σπίτι με τη μητέρα του.

Η Μεταξία και ο Μήτρος παντρεύτηκαν όταν ήταν 17 ετών. Η Σταυρούλα Γκουβούση, όμως, ποτέ δεν θέλησε αυτό το γάμο και έκανε ότι μπορούσε για να χωρίσει το ζευγάρι προσπαθώντας να πείσει το γιο της πως η γυναίκα του είχε εραστή τον οποίο συναντούσε στο ζαχαροπλαστείο όπου εργαζόταν. Εκείνος, όμως, επέμενε πως αγαπούσε τη γυναίκα του και δεν ήθελε να χωρίσει. Η Μεταξία υπέμενε τις προσβολές της πεθεράς της και φρόντιζε την οικογένεια την οποία συντηρούσε από την δουλειά της και την μικρή της προίκα, καθώς ο Μήτρος δεν εργαζόταν.

Το ζευγάρι είχε μια κόρη και η Μεταξία ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους όταν η πεθερά της κατάφερε να πείσει τον Μήτρο πως το μωρό που θα ερχόταν στον κόσμο δεν ήταν δικό του. Παρά τις προσπάθειες της Μεταξίας να τον πείσει για το αντίθετο δεν τα κατάφερε, εκείνος επέμενε να «ρίξει» το παιδί. Στις 5 Ιανουαρίου του 1959 ο Μήτρος και η Μεταξία πήγαν στο Άργος και όπως αργότερα περιέγραψε ο 22χρονος κανένας γιατρός δεν αναλάμβανε την ευθύνη γιατί η εγκυμοσύνη της Μεταξίας ήταν προχωρημένη.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Το ζευγάρι εκείνο το απόγευμα γύρισε από το Άργος και πήγε στο σπίτι της γιαγιάς Σταυρούλας όπου είχε αφήσει την μικρή του κόρη. Έφαγαν όλοι μαζί και η Μεταξία ξάπλωσε για να ξεκουραστεί. Η περιγραφή του Μήτρου, που έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στους αστυνομικούς σοκάρει: «Η μάνα μου άρπαξε ένα σχοινί 5 μέτρων που ήταν εκεί και της το πέρασε αιφνιδιαστικά γύρω από τους ώμους, δένοντας την καλά, μαζί και τα χέρια της. Συγχρόνως, μάλωνε μαζί της και την έβριζε για την άσχημη ζωή που έκανε. Η γυναίκα μου νόμιζε ότι αστειευόταν και ότι η μητέρα μου ήθελε απλώς να τη φοβίσει. Όμως εκείνη την τράβηξε έξω από την αυλή και την έριξε στην στέρνα. Σε αυτή τη δουλειά τη βοήθησα και εγώ…», παραδέχτηκε. Πριν ο Μήτρος «σπάσει» και ομολογήσει μάνα και γιος είχαν επιχειρήσει να εμφανίσουν τη δολοφονία της 22χρονης γυναίκας ως αυτοκτονία.

«Φτωχτόνησε η Μεταξία»

Στις 6 Ιανουαρίου 1959, ανήμερα των Φώτων, η Σταυρούλα Γκουβούση επέστρεψε από την εκκλησία στο σπίτι της. Η γειτονιά ξεσηκώθηκε από τις φωνές της και όταν οι γείτονες έφτασαν στο σπίτι της τους είπε πως δίπλα στη στέρνα βρήκε τα ρούχα και τα παπούτσια της νύφης της, ένα κουτί χάπια και ένα σημείωμα που έλεγε: «Φτωχτόνησε η Μεταξία Γεωργίου Αδρία γιατί δεν της έδινε τα λεφτά που της χρωστούσε η Θάλεια, η κυρά της. Τον Μήτρο, τον άνδρα της, να μην τον πειράξετε γιατί δεν έχει κάνει τίποτα». Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ακρόπολις», εκείνων των ημερών, αναφέρεται πως η Σταυρούλα είπε στους γείτονες: «Αυτή η τρελλή εξετέλεσε την απόφασί της. Ευρήκα ανοιχτή τη στέρνα κι έξω ριγμένα τα ρούχα της. Η Μεταξία πληρώθηκε από τον Θεό όπως της άξιζε. Και δεν σκέπτομαι τίποτα άλλο παρά ότι, αν έχη πέσει στην στέρνα, μας βρώμισε το πόσιμο νερό».

Η χωροφυλακή έφτασε στο σπίτι της Σταυρούλας και όταν ανέσυραν την Μεταξία από τη στέρνα είδαν πως το άψυχο κορμί της ήταν τυλιγμένο με σχοινί, ενώ έφερε μελανιές και σημάδια από χτυπήματα στους μηρούς, τα γόνατα και το λαιμό. Το σενάριο της αυτοκτονίας άρχισε να ξεθωριάζει και να ενισχύεται αυτό της εγκληματικής ενέργειας. Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε πως ο πνιγμός είχε επέλθει το προηγούμενο βράδυ και όχι το πρωινό της 6ης Ιανουαρίου, όπως ισχυριζόταν μάνα και γιός. Επιπλέον, η πόρτα της αυλής ήταν κλειδωμένη και η γραφολογική εξέταση έδειξε πως το σημείωμα αυτοκτονίας δεν ήταν γραμμένο από την νεαρή γυναίκα, αλλά από τρίτο πρόσωπο που προσπάθησε να μιμηθεί τον γραφικό της χαρακτήρα.

Η ομολογία και η εκτέλεση

Στις 8 Ιανουαρίου η Σταυρούλα Γκουβούση και ο γιος της οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης και προφυλακίστηκαν.

Αρχικά, η Σταυρούλα ισχυρίστηκε πως δολοφόνος της νύφης της ήταν ο εραστής της. «Τέτοια που ήταν καλά να πάθη», έλεγε. Ο Μήτρος, όμως, λύγησε και αποκάλυψε την αλήθεια περιγράφοντας με λεπτομέρειες το έγκλημα, τον τρόπο που έριξαν τη γυναίκα του στη στέρνα, υπογραμμίζοντας, πως λόγω του βάρους της το σχοινί με το οποίο την είχαν δεμένη τους έπεσε στο νερό. Μάλιστα, ο νεαρός ισχυρίστηκε πως με παρότρυνση της μητέρας του έγραψε το σημείωμα αυτοκτονίας. Οι αποκαλύψεις του Μήτρου εξόργισαν τη μητέρα του η οποία στράφηκε εναντίον του. «Κύτταξε τι φίδι μεγάλωνα! Έτσι μωρέ πληρώνεις όλες τις θυσίες που έκανα για σένα;» έλεγε σε συνέντευξη της στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Απογευματινή», συμπληρώνοντας: «Αυτός ο αχαΐρευτος ο γιός μου πάει να με μπλέξη! Λέει ότι εγώ την έριξα στο πηγάδι, αφού της τύλιξα πρώτα το σκοινί στο σώμα. Πάει να με κλείση στη φυλακή… Αν ο γιος μου πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα, του αξίζει». Ο Μήτρος, καθισμένος δίπλα στη μητέρα του, έδινε τη δική του απάντηση: «Εγώ δεν είχα τίποτα μαζί της. Ήταν καλή και φρόνιμη. Εσύ τη μισούσες και αποφάσισες τον θάνατό της. Ανάθεμα την ώρα που σ’ άκουσα. Εγώ γιατί να την σκοτώσω; Κι αυτό το παντελόνι που φορώ μου το πήρε την ίδια μέρα που τη σκότωσες. Το πρωί, που πήγαμε στο Άργος… Κι εσένα δεν σε φρόντιζε; Μόνο εσύ διαρκώς την έβριζες και την κτυπούσες. Αυτή καθόταν σαν χαζή και τις έτρωγε…».

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την δολοφονία η Σταυρούλα Γκουβούση οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, αφού προηγουμένως απορρίφθηκε η αίτηση χάριτος που είχε υποβάλει. Στις 27 Αυγούστου 1960, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία», «Η Γκουβούση εδέχθη κλαίουσα να μεταλάβη, προηγουμένως, όμως, ζήτησε να εξομολογηθή δια να απαλλαγή, όπως είπεν, από κάτι που επίεζε την ψυχή της και δεν την άφηνε να ησυχάση ούτε λεπτό…» . «Την τελευταίαν στιγμήν εζήτησε συγχώρησιν από τον Θεόν», έλεγε στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εκτελείται στην Ελλάδα γυναίκα για ποινικό αδίκημα. Στις 2 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Αλυκές της Κέρκυρας, εκτελέστηκε και ο Μήτρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», ο Μήτρος στην εξομολόγηση του πριν από την εκτέλεση του, είπε στο ιερέα, ότι «ούτος δεν έπταιε δια τον στραγγαλισμόν της συζύγου του, αλλά ότι τον επήρε στον λαιμό της η μάνα του, της οποίας ήτο ερωμένος…».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Τροποποιητική ρύθμιση Κατρούγκαλου για Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας


Τι θα ισχύσει για τις συντάξεις.

Την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε τροποποιητική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παραχωρείται μεταβατική περίοδος δύο μηνών για την ασφαλιστική τους ένταξη στον νέο ασφαλιστικό φορέα, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, «μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί το νέο ειδικό μισθολόγιο».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να χορηγούνται οι συντάξεις, λόγω θανάτου, με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας. Όπως αιτιολόγησε ο υπουργός αυτό γίνεται διότι «η ομάδα αυτή είναι εκτεθειμένη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε μεγαλύτερους κινδύνους. Και όταν προστατεύεται το έλασσον δεν μπορεί να μην καλύπτεται το μείζον...».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Κατρούγκαλος: Έως την 1η Αυγούστου 2016 διατηρείται το αγγελιόσημο


Μεταβατική περίοδο έως την 1η Αυγούστου ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αντικατασταθεί το αγγελιόσημο, προβλέπει τροποποιητική διάταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την βελτιωτική αλλαγή, που επέφερε ο υπουργός, έως την 1η Αυγούστου παραμένει το αγγελιόσημο για τα ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κατρούγκαλος «δίνουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι την 1η Αυγούστου 2016 για το αγγελιόσημο προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για την μετάβαση των Ταμείων στο νέο σύστημα», κι αυτό παρόλο που -όπως είπε- η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε τροποποιητική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παραχωρείται μεταβατική περίοδος δύο μηνών για την ασφαλιστική τους ένταξη στον νέο ασφαλιστικό φορέα, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, «μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί το νέο ειδικό μισθολόγιο».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να χορηγούνται οι συντάξεις, λόγω θανάτου, με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας. Όπως αιτιολόγησε ο υπουργός αυτό γίνεται διότι «η ομάδα αυτή είναι εκτεθειμένη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε μεγαλύτερους κινδύνους. Και όταν προστατεύεται το έλασσον δεν μπορεί να μην καλύπτεται το μείζον...».




Πηγή: http://www.enikos.gr

Ορατό και από την Ελλάδα το σπάνιο πέρασμα του Ερμή ανάμεσα σε Γη και Ήλιο


Παρατήρηση ναι αλλά όχι με γυμνό μάτι, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό αύριο και από την Ελλάδα: το πέρασμα του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή, μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκίδα -το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον ολοφώτεινο δίσκο του άστρου μας.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα γίνει το 2032. Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται στις 14:12 (ώρα Ελλάδας), οπότε σε αυτή την πρώτη επαφή ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Μετά από τρία λεπτά ο πλανήτης θα έχει εισέλθει πλέον ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο.

Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην ολότητά του από τη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την ανατολική Αμερική, Βόρεια και Νότια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια, όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση.

Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν.

Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου.

Περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά του, που εμφανίζει την μοναδική ιδιομορφία η μέρα του (μία πλήρης περιστροφή του) να έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο). Είναι ένας πυκνός πλανήτης με μια «σιδερένια καρδιά» αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι ο πυρήνας από σίδηρο της Γης, ενώ η επιφάνειά του εμφανίζει έντονα ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Μέχρι τώρα, δύο αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη: το σκάφος «Μάρινερ 10» τρεις φορές στη διετία 1974-75 και το «Μέσεντζερ» το 2011-15. Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA), που θα εκτοξευθεί το 2017 ή το 2018, θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά μέσω του τηλεσκοπίου Slooh εδώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Ελεύθερη η μητέρα του παιδιού που βρέθηκε δεμένο σε καρέκλα στη Νεμέα


Σε τακτική ανάκριση οδηγείται η υπόθεση.

Για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο κατηγορείται η 23χρονη, μητέρα τριών μικρών παιδιών, από τη Νεμέα, ο 3χρονος γιος της οποίας εντοπίστηκε, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, δεμένος σε καρέκλα και λερωμένος μέσα σε μια αποθήκη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, άγνωστος τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα Νεμέας και κατήγγειλε ότι σε μια αποθήκη ακούει να κλαίει ένα μωρό παιδί. Οι αστυνομικοί κατευθύνθηκαν σε μια αποθήκη, στον δρόμο Νεμέας – Σκοτεινής, την οποία -όπως διαπιστώθηκε- η νεαρή γυναίκα, η οποία είναι από τη Βουλγαρία, χρησιμοποιούσε για κατοικία, όπου βρήκαν ένα τρίχρονο αγοράκι δεμένο σε μια καρέκλα και λερωμένο.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε και εντόπισε στο Ναύπλιο την 23χρονη, μαζί με τα άλλα δύο παιδιά της, ένα 2 ετών κι ένα βρέφος οκτώ μηνών, και τη συνέλαβε, ενώ τα τρία παιδιά με εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας Κορίνθου παραλήφθηκαν από το Χαμόγελο του Παιδιού και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα.

Ο πατέρας των παιδιών δεν εντοπίστηκε, αφού βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η 23χρονη οδηγήθηκε αυθημερόν στον εισαγγελέα υπηρεσίας Κορίνθου, ο οποίος της άσκησε δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και την άφησε ελεύθερη, ενώ η υπόθεση θα οδηγηθεί σε τακτική ανάκριση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη


Δείτε τις φωτογραφίες από τα είδη που ίσως δε γνωρίζετε πως υπάρχουν.

Δεν είναι από τα ζώα που θα σε κερδίσουν με την ομορφιά τους ή την συμπεριφορά τους. Σίγουρα όμως θα σταθείς να τα παρατηρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον η ασχήμια τους και η ιδιαιτερότητα τους είναι εκείνη που θα σε κάνει να τα προσέξεις. Η εξωτερική τους εμφάνιση σίγουρα κερδίζει το ενδιαφέρον, αν και στην αρχή ενδεχομένως να σε τρομάξουν.

Ψάρι με ανθρώπινο πρόσωπο, χελώνα με μαλακό κέλυφος, τυφλοπόντικας με την μορφή αστερία, φίδι που θυμίζει μεμβράνη είναι μερικά μόνο από τα ζώα που ενδεχομένως δεν γνώριζες καν την ύπαρξη τους. Σπάνια είδη ζώων που ξεχωρίζουν απλά για τη διαφορετικότητα τους.

Blob Fish





Αν εκεί που κολυμπούσατε αντικρίζατε το συγκεκριμένο ψάρι το λιγότερο που θα πεθαίνατε είναι πανικός. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως καθώς το Blob Fish είναι ένας τύπος ψαριού που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Αυστραλίας και της Τασμανίας και είναι εξαιρετικά σπάνιο να το συναντήσει κανείς. Το συγκεκριμένο ψάρι ζει σε ένα βάθος περίπου 800 μέτρων που καθιστά τη ζωή αδύνατη για τα περισσότερα ψάρια.

Σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτελείται από μια ζελατινώδη ουσία, που τα αποτρέπει από τη βύθιση. Έτσι δεν έχει ουσιαστικά κανέναν μυ και επιπλέει ακριβώς στο ίδιο σημείο περιμένοντας τις περισσότερες φορές το επόμενο γεύμα του. Μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι δεν χρειάζεται πολύ ενέργεια για να συντηρηθεί, καθώς αφιερώνει σχεδόν όλο του τον χρόνο για να επιπλεύσει.

Το θηλυκό Blob Fish γεννά χιλιάδες αυγά με την μια και αντίθετα από πολλά ψάρια επιπλέει μαζί με τα αυγά και σε μερικές περιπτώσεις κυριολεκτικά κάθονται πάνω σε αυτά. Τρομακτική θα χαρακτήριζε κανείς την εικόνα του κάτω από το νερό καθώς έχει μια σχεδόν ανθρώπινη όψη. Ωστόσο εάν απομακρυνθεί από το υγρό στοιχείο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα το ζελατινώδες σώμα του στεγνώνει, ζαρώνει και φυσικά πεθαίνει.

Daubentonia robusta ή Άι-άι





Το άι-άι είναι ένα από τα πιο περίεργα πλάσματα στον κόσμο. Αυτός ο νυκτόβιος και μοναχικός λεμούριος μοιάζει σαν να έχει συναρμολογηθεί από πολλά διαφορετικά ζώα. Το άι-άι μοιάζει με μεγάλη σπιτόγατα με πρόσωπο κουναβιού ή νυφίτσας, αυτιά που μοιάζουν με νυχτερίδας και μπορούν να περιστρέφονται ανεξάρτητα, δόντια που μεγαλώνουν συνεχώς όπως αυτά των τρωκτικών, διαπεραστικά πράσινα μάτια και μαύρα χέρια με ένα κοκκαλιάρικο μεσαίο δάχτυλο που θυμίζει νεκρό κλαράκι.

Το άι-άι χρησιμοποιεί το δάχτυλο του για να εντοπίζει νύμφες εντόμων που παραμονεύουν μέσα σε κορμούς δέντρων, σπόρους και καρπούς. Σήμερα το άι-άι απειλείται σοβαρά από την απώλεια περιοχών στις οποίες μπορεί να ζήσει και από το κυνήγι. Σε μερικές περιοχές οι ιθαγενείς πιστεύουν ότι το άι-άι φέρνει κακή τύχη και σκοτώνουν το ζώο όποτε το συναντήσουν. Τον συναντά κανείς στην Μαδαγασκάρη.

Star-nosed mole





Ο τυφλοπόντικας με την παράξενη μύτη, που τον κάνει να μοιάζει με αστερία, ζει σε περιοχές κάτω από την γη και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα και σκουλήκια. Είναι καλός κολυμβητής και μπορεί να αναζητήσει την τροφή του στον πάτο λιμνών και χειμάρρων. Όπως άλλοι τυφλοπόντικες, το ζωάκι αυτό σκάβει σε ρηχές επιφάνειες τούνελ για να βρει τροφή, τα οποία τούνελ συχνά τον οδηγούν κάτω από το νερό των ποταμών.

Τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ρινικά του πλοκάμια είναι καλυμμένα με περίπου εκατό χιλιάδες αισθητήρες που τον προστατεύουν και τον βοηθούν στην τροφή του. Ο τρόπος που δημιουργούνται, μάλιστα, είναι το πιο αξιοπερίεργο, αφού εμφανίζονται, όταν γεννιέται, ως ένα πρήξιμο στο πρόσωπο, το οποίο κάποια στιγμή της ζωής του ανοίγει σαν αστέρι γύρω από τη μύτη. Θα τον βρείτε στον ανατολικό Καναδά και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Red-Lipped Batfish





Ή αλλιώς το ψάρι που φοράει κραγιόν. Πρόκειται για ψάρι που δεν έχει ιδιαίτερη ικανότητα στο κολύμπι, αλλά χρησιμοποιεί τα θωρακικά του πτερύγια για να περπατήσει στην άμμο του βυθού και να συρθεί ανάμεσα στους βράχους. Ζει ως επί το πλείστον στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλά και στις ακτές της Κόστα Ρίκα και τρέφεται με πλαγκτόν αλλά και μικρά θαλάσσια είδη. Η εμφάνισή του προκαλεί εντύπωση και αν και σπάνιο είδος, αποτελεί αγαπημένο θέμα των υποβρύχιων φωτογράφων.

Χελώνα Matamata





Για τους ντόπιους Νοτιαμερικανούς, «mata mata» σημαίνει «σκοτώνω». Η βάρους 12 περίπου κιλών χελώνα matamata που τρέφεται με ψάρια, δεν κολυμπάει γρήγορα γι' αυτό και παγιδεύει το θήραμά της, μιμούμενη πέτρες, φύλλα ή το εξόγκωμα ενός νεκρού ζώου. Η αλήθεια είναι ότι θα την έλεγε κανείς κακάσχημη όμως όχι και τόσο αθώα. Την ώρα που οι περισσότερες χελώνες μοιάζουν ακίνδυνες και αβλαβείς, η συγκεκριμένη αποτελεί ηχηρή εξαίρεση.

Η προϊστορική χελώνα του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής διαθέτει έναν εκπληκτικό λαιμό σαν φίδι, που της επιτρέπει να εκτείνεται για να συλλαμβάνει τη λεία της. Από τα σουβλερά της δόντια δεν γλιτώνουν ασπόνδυλα, ψάρια, ερπετά ακόμα και πουλιά του νερού. Ζώντας μάλιστα δίπλα στα πιράνχας, η matamata έχει ονομαστεί από τους βιολόγους ως η πιο αλλόκοτη χελώνα του κόσμου.

Celestial Eye Gold Fish





Τα χρυσόψαρα αποτελούν σίγουρα ένα από τα πιο αγαπητά κατοικίδια για το σπίτι. Το συγκεκριμένο όμως δεν θα το βρείτε εύκολα. Κοντό και ωοειδές σώμα χωρίς ραχιαίο πτερύγιο, με κύριο χαρακτηριστικό του τους δυο υγρούς σάκους κάτω από τα μάτια. Πολύ σπάνιο χρυσόψαρο, ειδικά εδώ στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Εμφάνιση που θα την χαρακτήριζε κανείς και... εκκεντρική. Αν κανείς αποφάσιζε να το έχει σπίτι του θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός καθώς είναι πολύ εύκολο να τρυπήσουν οι σάκοι στα μάτια του. Παμφάγο ψάρι που δε θα διστάσει να φάει ότι βρεθεί μπροστά του. Τρέφεται με καρκινοειδή, έντομα και διάφορα είδη φυτικής κυρίως προελεύσεως.

Oriental Yeti



Το συγκεκριμένο είδος θα έλεγε κανείς ότι παραπέμπει στις άτριχες γάτες καθώς είναι άτριχο, βγάζει ήχους γάτας αλλά έχει ουρά καγκουρό. Το Oriental Yeti όπως ονομάζεται θα μπορούσε να είναι το τελευταίο του είδους του. Το πλάσμα πήρε το όνομά του μετά την αιχμαλώτιση του σε μια περιοχή στη Νότια Κίνα στις 5 Απριλίου του 2010.

Soft-Shell Turtle





Το μόνο που θυμίζει κανονική χελώνα στην προκειμένη περίπτωση είναι το σχήμα του σώματος της. Ένας από τους πιο παράξενους ενυδρειακούς οργανισμούς είναι η χελώνα με το μαλακό κέλυφος ή αλλιώς η μαλακοχέλυα νεροχελώνα. Μέλη αυτής της υπεροικογένειας άρχιζαν να εμφανίζονται πριν από 80-75 εκατομμύρια χρόνια.

Η πιο πρωτόγονη ομάδα είναι οι οικογένεια των κινοστερνιδών (kinosternidae), η οποία περιλαμβάνει συνήθως αρκετά μικρές προς μεσαίες αμερικανικές νεροχελώνες, που λέγονται λασποχελώνες και μοσχοχελώνες. Το συγκεκριμένο είδος άρχισε να μειώνει τις εξόδους στην στεριά με αποτέλεσμα στο πέρασμα των χρόνων να αποκτήσει την μορφή που έχει σήμερα με το μαλακό κέλυφος.

Chikilidae





Από την εποχή των δεινοσαύρων σέρνονται μέσα στη λάσπη των τροπικών δασών, τρομάζοντας κατά καιρούς τους χωρικούς που νομίζουν ότι πρόκειται για δηλητηριώδη φίδια. Ανακαλύφθηκε στα απρόσιτα δάση της βορειοανατολικής Ινδίας και θα τα χαρακτήριζε κανείς μάλλον άσχημα πλάσματα. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι φτιάχνουν φωλιές και φροντίζουν τα μικρά τους.

Τα ενήλικα του είδους Chikila fulleri, για παράδειγμα, μένουν χωρίς τροφή έως και 50 μέρες, περιμένοντας την εκκόλαψη των διάφανων αβγών τους (ένθετη αριστερά). Η αλλόκοτη εμφάνισή τους προκαλεί αποστροφή στους ντόπιους, οι οποίοι τα σκοτώνουν νομίζοντας ότι πρόκειται για θανατηφόρα φίδια. Τα Chikilidae, όμως, ίσως είναι ο καλύτερος φίλος του αγρότη, αφού τρέφονται με έντομα και σκουλήκια και αερίζουν το έδαφος με τις στοές τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr