Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα


Μουσικές Δευτέρες στο Λόφο του Στρέφη

Από τις 13 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο.

Μία εναλλακτική πρόταση στην καλοκαιρινή διασκέδαση στην πόλη αποτελεί ο κύκλος εκδηλώσεων «Μουσικές Δευτέρες στο Λόφο του Στρέφη», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων κάθε Δευτέρα, από τις 13 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου.

Ο Λόφος του Στρέφη αποκτά και φέτος ζωή, καθώς γίνεται για δεύτερη χρονιά χώρος διοργάνωσης εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να φέρουν κοντά τους ανθρώπους και να ζωντανέψουν τη γειτονιά μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες. Βραδιές με αφιερώματα σε σημαντικούς μουσικούς, παραστάσεις με χαρακτήρα, καλλιτέχνες που επί σκηνής δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, με σκοπό την ανάδειξή του λόφου, αλλά και την αναβάθμιση της περιοχής και των ανθρώπων της.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θέμης Ροδαμίτης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δευτέρα 13 Ιουνίου

«Αφιέρωμα στον κορυφαίο σαξοφωνίστα της jazz Charlie Parker»

Ένα μουσικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στο μουσικό και συνθέτη που χάραξε με το ύφος και τις δημιουργίες του έναν μοναδικό δρόμο για την παγκόσμια μουσική σκηνή, ενέπνευσε τους νεότερους και έβαλε τις βάσεις ώστε η jazz μουσική να ανοίξει τα φτερά της στον παγκόσμιο ορίζοντα.

Επί σκηνής ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης με την Κατερίνα Πολέμη και το κουιντέτο του. Η ηθοποιός Ευδοκία Στατήρη, διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του Χούλιο Κορτάσαρ “Ο Κυνηγός”.

Δευτέρα 27 Ιουνίου

«Ταξίδι στη Μεσόγειο»

Συναυλία με το Λουδοβίκο των Ανωγείων

Θαλασσινές ποιητικές ιστορίες, πλοία προς άγνωστα ταξίδια, φάροι, δρόμοι του εμπορίου αλλά και της συνύπαρξης του πολέμου και της ειρήνης, της πολυπολιτισμικότητας και του διαρκούς διαλόγου. Ένα μουσικό παραμύθι με πολλά τραγούδια και σύντομες ποιητικές αφηγήσεις.

Δευτέρα 4 Ιουλίου

«Ο ερωτικός Μίκης Θεοδωράκης και ο πολιτικός Μάνος Χατζιδάκις»

Συναυλία με το Βασίλη Λέκκα

Μέσα από τραγούδια τους που αγαπήσαμε, από την στάση της ζωής τους, αλλά και το λόγο τους, που αποτυπώθηκε στη μακρά και δημιουργική διαδρομή τους, εμπνευστήκαμε και παρουσιάζουμε μια βραδιά που ρίχνει φως στις πλευρές των δύο συνθετών που έμειναν περισσότερο στη σκιά.

Επιλογή κειμένων και αφήγηση Θέμης Ροδαμίτης

Δευτέρα 11 Ιουλίου

«Songs of Love and Sorrow»

Συναυλία με τους Κυβέλη Καστοριάδη & Ορέστη Καλαμπαλίκη

Πρόγραμμα ποιητικών και ερωτικών τραγουδιών, που ερμηνεύονται σε πέντε γλώσσες. Τραγούδια με ιδιαίτερο θεματικό περιεχόμενο που θα αποδοθούν σε διάφορες γλώσσες. Ο Serge Gainsbourg συναντά το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, το Μεξικό του ‘50 και την Γερμανία του ‘30. Το πρόγραμμά τους αναμιγνύει standards και μικρούς θησαυρούς παραμελημένους σε μια γωνιά της μνήμης.

Ώρα έναρξης: 20:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

-------------

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο, μην αγοράζεις

Πρώτη μεγάλη γιορτή υιοθεσίας από τέσσερις φιλοζωικούς συλλόγους.

«Υιοθετώ - Δεν αγοράζω» είναι το σύνθημα της πρώτης μεγάλης γιορτής υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που συνδιοργανώνεται από τέσσερις φιλοζωϊκούς συλλόγους των δυτικών προαστίων και τον δήμο Αιγάλεω.

Ο Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος (ΖΩΣΥΠΕ), το Σωματείο Φιλόζωων Χαϊδαρίου, το Φιλοζωϊκό Σωματείο «Η Αγία Βαρβάρα», «Τα φαντάσματα του Ασπροπύργου», προσκαλούν το κοινό σε μια ξεχωριστή φιλοζωϊκή δράση, που θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω (πρώην Μπαρουτάδικο), την Κυριακή 12 Ιουνίου, από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή την γιορτή -που θέλουμε να την καθιερώσουμε-να αναπτυχθεί και μια διαφορετική κουλτούρα στους συνανθρώπους μας σε ότι αφορά την υιοθεσία αδέσποτων ζώων», αναφέρει η Πρόεδρος του Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου Κατερίνα Κούνουπα και εξηγεί: «Έχει μεγάλη διαφορά να βλέπεις ένα ζωάκι σε φωτογραφία από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για παράδειγμα και αλλιώς όταν το βλέπεις από κοντά».

Όλα τα ζωάκια που θα συμμετέχουν στην δράση αυτή (περίπου 40 συνολικά), φροντίζονται από εθελοντές των φιλοζωϊκών σωματείων-συλλόγων, που συνεργάζονται με τους Δήμους στους οποίους δραστηριοποιούνται, ενώ έχουν όλα εμβολιαστεί, αποπαρασιτωθεί και ηλεκτρονικά σημανθεί. Πρόκειται για σκυλάκια διαφόρων ρατσών και ηλικιών, από κουταβάκια, μέχρι και μεγάλης ηλικίας ταλαιπωρημένα σκυλιά, που αναζητούν ένα σπίτι, μια νέα οικογένεια.

Τα ζωάκια θα συνοδεύονται από τους εθελοντές, ο κόσμος θα μπορεί να τα βλέπει και να επιλέγει κάποιο αν το επιθυμεί, ωστόσο η διαδικασία της υιοθεσίας θα προχωρά τις επόμενες μέρες, καθώς όπως εξηγεί η κ. Κούνουπα, θα πρέπει να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν τα στοιχεία των υποψήφιων ιδιοκτητών. Οι υιοθεσίες των ζώων άλλωστε, βάσει του νόμου, γίνονται κυρίως μέσω των δήμων, με τα φιλοζωϊκά σωματεία να συνεπικουρούν.

«Είναι κρίμα όταν καθημερινά εγκαταλείπονται δεκάδες ζώα, ο κόσμος να επιλέγει την αγορά για την απόκτηση ενός κατοικίδιου», αναφέρει η κ. Κούνουπα. Και δυστυχώς αυτό ισχύει, όταν βλέπουμε κάθε μέρα τόσα σκυλιά να περιφέρονται μόνα τους στους δρόμους, στερούμενα τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους και μην έχοντας κανέναν για να του προσφέρουν τη φιλία τους. Ένας σκύλος χωρίς σπίτι κινδυνεύει κάθε στιγμή που ζει στο δρόμο από αυτοκίνητα, δηλητηριάσεις, αρρώστιες και ατυχήματα.

Για την σκληρή πραγματικότητα και τις καθημερινές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι εθελοντές μίλησε η Πρόεδρος του Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου: «Οι εθελοντές μας δεν είναι πολλοί, τα ζωάκια είναι από δω και από κει, αφού δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια και εμείς παλεύουμε μόνοι μας. Περιμένουμε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, δυστυχώς όμως η καθημερινότητα μας δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, αν υπολογίσουμε τις εγκαταλείψεις ζώων που γίνονται με πρόσχημα την οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Πέρα όμως από τα εγκαταλελειμμένα ζώα, έχουμε να φροντίσουμε και να αντιμετωπίσουμε υποθέσεις κακοποιημένων σκυλιών που έχουν απομακρυνθεί από τους ιδιοκτήτες τους μετά από εντολή εισαγγελέα».

Την ανάγκη όμως για στήριξη στον εθελοντισμό και τέτοιου είδους δράσεις, τόνισε η Πρόεδρος του Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου: «Δράσεις ανάλογες όπως η δική μας, στηρίζονται και οργανώνονται από τον εθελοντισμό, γιατί δυστυχώς η πολιτεία είναι ανύπαρκτη. Οι δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα, στην πλειοψηφία τους, δεν διαθέτουν κανένα κονδύλι. Οι περισσότεροι δήμοι πέρα από τις στειρώσεις και τους εμβολιασμούς, δεν παρέχουν τίποτε άλλο όπως δηλαδή τροφή, φάρμακα, στέγη. Εμείς οι ίδιοι οι εθελοντές αναγκαζόμαστε να τα φιλοξενούμε στα σπίτια μας ή να πληρώνουμε από την τσέπη μας ιδιωτικούς χώρους για φιλοξενία».

Αν αγαπάτε λοιπόν τα ζώα και ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ευθύνες ενός κατοικίδιου, δώστε μια ευκαιρία σε ένα αδέσποτο και που ξέρετε; Μπορεί κάποιο από αυτά να γίνει ο παντοτινός πιστός σας σύντροφος!

-------------

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στην ταράτσα της Στέγης

Το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ» κάνει πρεμιέρα απόψε.

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ ανεβαίνει ψηλά και ψηλότερα. Ανεβαίνει στην ταράτσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ», που, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς, «εστιάζει στην πολύ νέα γενιά των μουσικών. Ήδη, επαγγελματίες, αν και στα πρώτα τους βήματα, σε μία φάση διερεύνησης της μουσικής τους πορείας».

Το καλοκαιρινό Πανόραμα, το οποίο κάνει πρεμιέρα απόψε, Πέμπτη 9 Ιουνίου, και ολοκληρώνεται το βράδυ το Σαββάτου, 11 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνοντας τα σχήματα των Next Step Quintet, Stelios Chatzikaleas Quintet και Stephanos Chytiris Flux Project, συνοψίζει τρεις ενδεικτικές, μέσα από τη διαφορετικότητά τους, στυλιστικές προσεγγίσεις της τζαζ μουσικής τού σήμερα.

Από την πρώτη σεζόν της λειτουργίας της, η Στέγη αφοσιώθηκε στην ανάδειξη καλλιτεχνών της ελληνικής τζαζ σκηνής, της ολοένα και ανερχόμενης, τολμηρής, ολοένα και περισσότερο καταρτισμένης. Ο κ. Καρράς διαπιστώνει πως πρόκειται για έναν μουσικό χώρο που σταδιακά εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται σε επίπεδο τεχνικής βάσης. Γεγονός που υπόσχεται πολλά για το μέλλον της. «Πρόκειται για μουσικούς που τις περισσότερες φορές έχουν περάσει από πανεπιστημιακά τμήματα, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που είναι ένα φυτώριο της ελληνικής τζαζ. Επίσης, είναι μουσικοί τρομερά ανοιχτοί και ενήμεροι για το τι γίνεται στον κόσμο, γενικότερα. Συνεπώς, μιλάμε για μία πολύ εξωστρεφή σκηνή, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλον τον κόσμο» σημειώνει.

Είναι αυτό το επίπεδο, η δεξιοτεχνία, η συνθετική ικανότητα των νέων Ελλήνων μουσικών που καθιστά, πλέον, την ελληνική τζαζ εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν, μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απαιτητικό χώρο παγκοσμίως. «Υπάρχουν, ήδη, μουσικοί που έχουν κάνει μία σταδιοδρομία στο εξωτερικό, υπάρχουν και μουσικοί που έχουν ηχογραφήσει στην ECM» συνηγορεί ο κ. Καρράς.

Μοιραία, καθώς η ελληνική σκηνή τής τζαζ εξελίσσεται, πλαταίνει και το κοινό της. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγης, πάντως, υπενθυμίζει πως η τζαζ τροφοδοτείται από τα live, όσο ελάχιστα μουσικά είδη μπορούν. «Η τζαζ μουσική προορίζεται να ακουστεί live, ακριβώς επειδή είναι μουσική που βασίζεται στη στιγμή. Είναι μία μουσική- πολυδουλεμένη μεν- που έχει μία ενέργεια και μία σύμπραξη της στιγμής, κάτι που μοιράζεται στους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Αυτή η συνθήκη την καθιστά, κατά τη γνώμη μου, μία μουσική εμπειρία ανεπανάληπτη».

Στην τρίτη διοργάνωσή του, το «Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ-New Generation» παίρνει, πλέον, τον χαρακτήρα ενός μεγάλου φεστιβάλ. Τα τρία σχήματα που συμμετέχουν στο line-up της διοργάνωσης, οι Next Step Quintet (9/6), Stelios Chatzikaleas Quintet (10/6) και Stephanos Chytiris Flux Project (11/6), μιλούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις live εμφανίσεις τους, τις μουσικές επιρροές τους και το μέλλον της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα.

Next Step Quintet

Έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ανερχόμενα γκρουπ του είδους. Όλα τα μέλη του σχήματος είναι απόφοιτοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου (Βασίλης Ποδαράς, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Κότσυφας και Ντίνος Μάνος) και έχουν, ήδη, στο ενεργητικό τους πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ, διεθνή εμπειρία και πολύ καλές κριτικές από την κυκλοφορία του πρώτου τους, ομώνυμου δίσκου, το 2012. Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, με τίτλο «2», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ηχογραφηθεί με τον Τάκη Πατερέλη και τον Tivon Pennicott από τη Νέα Υόρκη. Με ροκ αναφορές να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής ταυτότητάς τους, ο Βασίλης Ποδαράς πιστεύει πως η αίσθηση ότι η τζαζ ανταποκρίνεται σε ένα μυημένο, ίσως και ειδικό, κοινό ατονεί με το πέρασμα των χρόνων. «Αν και σαν είδος μουσικής είναι μακριά από την ελληνική κουλτούρα, το ελληνικό κοινό και ακόμα περισσότερο η νεολαία είναι ανοιχτή σε ένα ενδιαφέρον άκουσμα. Ειδικά, αυτήν την περίοδο με την κρίση, ψάχνεται ν' ακούσει κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι αν δώσεις στο κοινό κάτι προσεγμένο και ειλικρινές θα το πάρεις πίσω. Το βλέπω και στα live αυτό, όπου έρχεται καινούριος κόσμος και σιγά σιγά η μουσική διαδίδεται» αναφέρει.

Πρόσφατα, οι Next Step Quintet διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Made in New York Jazz Competition, ενώ η επόμενη ηχογράφησή τους θα είναι μία δική τους προσέγγιση στη μουσική των Radiohead. Στη συναυλία στη Στέγη θα ακούσουμε κομμάτια και από τα δύο άλμπουμ τους.

Stelios Chatzikaleas Quintet

Οι Μάιλς Ντέιβις και Τσετ Μπέικερ ήταν τα πρώτα μουσικά ακούσματα του 31 ετών Στέλιου Χατζηκαλέα που «άφησε» το κλασικό πιάνο για την τρομπέτα. Η τζαζ τον γοητεύει γιατί «είναι ένα είδος μουσικής που συνήθως δεν δίνει απαντήσεις αλλά τις περισσότερες φορές θέτει ερωτήματα». «Μου άρεσε να βγαίνω έξω και να μην περνάω καλά με την ευρεία έννοια, δηλαδή να πηγαίνω ν' ακούσω μία συναυλία και μετά να προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε. Όλη αυτή η αναζήτηση με οδήγησε σε πιο εσωτερικά ακούσματα κατά κάποιο τρόπο» παραδέχεται ο ίδιος, που έχει συμμετάσχει σε διάφορα γκρουπ και ηχογραφήσεις που είχανβάση τον αυτοσχεδιασμό, και έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές της Ευρώπης. Για εκείνον, η ελληνική τζαζ σκηνή θα μπορούσε να αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας καθώς «υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Ευρωπαίους ή Αμερικανούς συναδέλφους τους που κάνουν παγκόσμιες περιοδείες».

O «Αφρός των ημερών» του Μπορίς Βιάν, όπου το πραγματικό συγκρούεται με το σουρεαλιστικό και ο έρωτας με τον θάνατο, στάθηκε η αφορμή για τη σύνθεση των εννέα νέων μουσικών θεμάτων που θα παρουσιάσει στην ταράτσα της Στέγης, μαζί με το κουιντέτο του (Κώστας Γιαξόγλου, Κωνσταντίνος Μάνος, Παναγιώτης Ηλιού και Χρήστος Κωνσταντινίδης).

Stefanos Chytiris Flux Project

«Επέλεξα τη τζαζ για την ελευθερία που μου προσφέρει», λέει ο Στέφανος Χυτήρης, ο οποίος παίζει ντραμς. Μαζί με τον 71ετών Αμερικανό σαξοφωνίστα Daniel Carter, τον Βέλγο πιανίστα Bram De Looze και τον Nεοϋρκέζο μπασίστα Luca Rosenfeld, αποτελούν τον πυρήνα του Flux Project.

Στην ταράτσα της Στέγης, εξερευνώντας τις δομές και την πνευματικότητα της free jazz μουσικής, σμίγουν στην Αθήνα έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας στη Νέα Υόρκη. Με οδηγό τον πρώτο δίσκο τους, «PYRIN», ηχογραφημένο στο Μπρούκλυν σε παραγωγή του Αμερικανού μάστερ-ντράμερ Michael Carvin, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα ηχητικό ταξίδι, βασισμένο στις φιλοσοφικές ιδέες του Ηράκλειτου, αρχές οι οποίες καθοδήγησαν και τις ηχογραφήσεις τους. «Ήταν η αφορμή για κάποιες μουσικές αφετηρίες αυτοσχεδιασμού», εξηγεί ο Στέφανος Χυτήρης, ο οποίος ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Αμερική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα μουσικών της αυτοσχεδιαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την προσωπική δουλειά του, σε συνεργασία με την Ingrid Laubrock, τον Todd Neufeld, τον Pascal Niggenkemper, τον Billy Mintz και άλλους. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την εμπειρία του στην Αμερική απελευθερωτική. «Το θετικό στη Νέα Υόρκη είναι ότι εκεί κανείς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το που είναι ο ίδιος, χωρίς, όμως, να νιώσει πίεση. Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει, σε ωθεί να ανοιχτείς, να κάνεις πράγματα και να πιστέψεις στον εαυτό σου». Αυτό που χρειάζεται- κατά τον Στέφανο Χυτήρη- η ελληνική τζαζ σκηνή σήμερα είναι «να μην υπάρχει εφησυχασμός». «Να παίρνονται περισσότερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, να υπάρξει ένα δημιουργικό "ανακάτεμα", ώστε να προκύψει ένας ήχος που θα προέρχεται από εδώ. Πρέπει να είναι και οι μουσικοί ανοιχτοί στο διαφορετικό για να είναι και ο κόσμος» καταλήγει.

-------------

Πρεμιέρα για την Αΐντα στο Ηρώδειο σήμερα

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 10, 11, 12, 15 Ιουνίου.

Με τη μεγαλειώδη Αΐντα του Τζουζέππε Βέρντι η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών στις 10, 11, 12, 15 Ιουνίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η δημοφιλής όπερα παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε.

«Είναι σίγουρα ένα μεγάλο προνόμιο για μένα να σκηνοθετώ την όπερα Αΐντα, που θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, επειδή είμαι αντιμέτωπος με την πρόκληση του μετασχηματισμού των ερειπίων του θεάτρου σε αρχαίο αιγυπτιακό περιβάλλον. Είναι μία νέα πρόκληση, που ξεπερνά αυτή της Ταορμίνας, όπου το 2009, για πρώτη φορά, παρουσίασα αυτήν την παράσταση» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ενρίκο Καστιλιόνε.

«Πρόκληση είναι η μετατροπή του θεάτρου σε περιβάλλον αρχαίας Αίγυπτου, το οποίο γίνεται με προβολές, με βάση τα δομικά στοιχεία του Ωδείου, τους κίονες, τις κόγχες και τις καμπύλες του. Ο μετασχηματισμός αυτός γίνεται με την τεχνολογία, αλλά και με την πυραμίδα που σχεδίασα και στην οποία εκτυλίσσεται όλη η δράση της όπερας. Όλα αυτά, ελπίζω ότι θα επιτρέψουν στο κοινό να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, να εισαχθεί στην αρχαία Αίγυπτο, όχι μόνο μέσα από τη μουσική, αλλά και χάρη στο θέαμα της παράστασης, καθώς όπου και αν κάθεται ο θεατής θα έχει την αίσθηση ότι είναι μέσα στο ανάκτορο της Αμνέριδας ή μεταξύ των Αιγυπτίων κατά τη διάρκεια του θριάμβου» πρόσθεσε.

Η Αΐντα αποτελεί έργο ορόσημο της ιταλικής μουσικής και ισορροπεί ανάμεσα στη ρομαντική όπερα και την γαλλική μεγαλόπρεπη όπερα. Οι σπουδαίες άριες, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, τα εκτενή ντουέτα και το εντυπωσιακό μπαλέτο, κάνουν αυτήν την όπερα να ξεχωρίζει, ενώ σηματοδοτούν νέες κατακτήσεις στη μουσικοδραματική γλώσσα του Βέρντι.

Το θριαμβικό εμβατήριο αποτελεί μία εντυπωσιακή σελίδα μεγαλόπρεπης, εξωτικής μουσικής. Στη διαχρονική δημοτικότητά της συνεισφέρει, επίσης, το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η όπερα, καθώς η δράση ξετυλίγεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή. Όμως, αυτή είναι μονάχα μία από τις όψεις της Αΐντας του Βέρντι. Στο κέντρο της όπερας υπάρχει ακόμα ένα διάσημο ερωτικό τρίγωνο, όπως σε αρκετά από τα έργα του Βέρντι: η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του Φαραώ, που είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αΐντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της.

Τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η διακεκριμένη Ιταλίδα ενδυματολόγος Σόνια Καμμαράτα, τη χορογραφία ο κορυφαίος του μπαλέτου της ΕΛΣ Φώτης Διαμαντόπουλος και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής μοιράζονται ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης και ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Άντα Λουίζε Μπόγκτζα, Ντάριο ντι Βιέτρι, Σεμπαστιάν Φεράντα, Έλενα Γκαμπούρι, Ελένα Κασσιάν, Άρης Αργύρης, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης κ.α.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, στις 21:00.

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης (10, 11/6)

Ηλίας Βουδούρης (12, 15/6)

Σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε

Σκηνικά, βιντεοπροβολές,φωτισμοί Ενρίκο Καστιλιόνε

Κοστούμια Σόνια Καμμαράτα

Χορογραφία Φώτης Διαμαντόπουλος

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Αΐντα: Τσέλια Κοστέα (10, 12/6)-Άντα Λουίζε Μπόγκτζα (11, 15/6)

Ρανταμές: Ντάριο ντι Βιέτρι (10, 12, 15/6)-Φραντσέσκο Ανίλε (11/6)

Άμνερις: Έλενα Γκαμπούρι (10, 12/6)-Ελένα Κασσιάν (11, 15/6)

Αμονάσρο: Άρης Αργύρης (10, 12/6)-Άντζελο Βέτσια (11, 15/6)

Ράμφις: Τάσος Αποστόλου

Βασιλιάς: Δημήτρης Κασιούμης

Ιέρεια: Λένια Ζαφειροπούλου (10, 12/6)-Βούλα Αμιραδάκη (11, 15/6)

Αγγελιαφόρος: Χαράλαμπος Βελισσάριος.

Συμμετέχουν η ορχήστρα, η χορωδία και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.