Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Προς κατεδάφιση το σπίτι του Χίτλερ στην Αυστρία


Την κατεδάφιση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε εκείνος που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, ο Αδόλφος Χίτλερ, εξετάζει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του, εκτιμά πως «αυτό θα ήταν η καθαρότερη λύση».

Για το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών -το οποίο από το 1972 νοικιάζει το σπίτι από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες - ύψιστο μέλημα είναι να αποτραπεί να γίνει αυτό το οίκημα τόπος προσκυνήματος ή μνημείο που θα επισκέπτονται νεοναζιστές, τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Προσθέτει δε, ότι για να προληφθεί μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του σπιτιού (σ.σ για την οποία αναμένεται γνωμοδότηση προς ψήφιση σχετικού νόμου, και ήδη στα τέλη του μήνα συνέρχεται η ειδική επιτροπή Ιστορικών), διότι, όπως επισημαίνει ο ίδιος, έχουν αποτύχει όλες οι έως τώρα προσπάθειες συνεννόησης με την ιδιοκτήτρια, ως προς τη δυνατότητες χρήσης και πώλησής του σπιτιού.

Όπως διευκρίνισε το απόγευμα η εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών, η υποστήριξη από μέρους του υπουργού, της κατεδάφισης του κτιρίου ως «η καθαρότερη λύση», αποτελεί προσωπική του άποψη και θα πρέπει φυσικά να εξεταστεί εάν κάτι τέτοιο μπορεί από νομική άποψη να υλοποιηθεί.

Πριν από μόλις από δύο εβδομάδες, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την απαλλοτρίωση του κτιρίου, το οποίο από το 1972 νοικιάζει το ίδιο από τους ιδιοκτήτες του, καταβάλλοντας προσπάθειες για να μην γίνει το σπίτι ένα είδος «μνημείου και τόπου προσκύνησης» για ανθρώπους με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, ωστόσο, στο πλαίσιο του ενοικιοστασίου, αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμα εφικτό.

Στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο σημείωνε επίσης ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από τους ιδιοκτήτες του στο επίσημο κράτος, το δικαίωμα ιδιοκτησίας θα μεταβιβαστεί τώρα στην Αυστριακή Δημοκρατία μέσω κατάσχεσης, για την οποία στον ομοσπονδιακό νόμο που θα ψηφιστεί μετά την πραγματογνωμοσύνη και τις σχετικές διαδικασίες, θα προβλέπεται η καταβολή της αναλογούσας αποζημίωσης.

Προς κατεδάφιση το σπίτι του Χίτλερ στην Αυστρία

Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την κατάσχεση, θα δοθεί ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Το μόνο στοιχείο που συνδέει με το παρελθόν αυτό το σπίτι στη μικρή πόλη Μπραουνάου αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, είναι η μαρμάρινη πλάκα από πέτρωμα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης, με χαραγμένο το μήνυμα «Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».

Κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει, από την άλλη, τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στη διάρκεια του χρόνου στο σημείο αυτό για «προσκύνημα».

Μπορεί να μην ήταν έγκλημα εκείνο που συνέβη στις 20 Απριλίου του 1889 στο σπίτι με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μραουνάου, η γέννηση δηλαδή ενός ανθρώπου, όμως επειδή επρόκειτο για τον Αδόλφο Χίτλερ που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, και ο οποίος γεννήθηκε και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, η πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από τη μαύρη κηλίδα της «γενέτειρας του Χίτλερ», το δημοτικό συμβούλιο της είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν από έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του «επίτιμου δημότη» που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.

«Αν και δεν υπάρχουν αρχειακά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Μπραουνάου αμ Ιν απένειμε στον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο τίτλος συμβολικά και για προληπτικούς λόγους ανακαλείται», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, ενώ η πόλη είχε επίσης ανακαλέσει την «άδεια παραμονής» που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.