Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Το στιλέτο του Τουταγχαμών έπεσε από το... διάστημα


Σε μια ιστορική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες, μετά από νέα ανάλυση που πραγματοποίησαν σε ένα στιλέτο που είχε βρεθεί στον τάφο του Τουταγχαμών και διαπίστωσαν πως είχε κατασκευαστεί από σίδηρο που προήλθε από μετεωρίτη.


Το στιλέτο του Τουταγχαμών έπεσε από το... διάστημα

Με τη μέθοδο των ακτίνων Χ, Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαχαίρι με τη χρυσή λαβή μήκους 32 εκατοστών που βρέθηκε στη σαρκοφάγο του Τουγχαμών το 1925 είχε λεπίδα φτιαγμένη από μέταλλο μετεωρίτη. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι είχε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, το οποίο μαζί με τα επίπεδα του κοβαλτίου «υποδηλώνει σαφώς γήινη προέλευση».

Οι ερευνητές συνέκριναν τη σύνθεση με γνωστούς μετεωρίτες σε απόσταση 2.000 χλμ γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου και βρήκαν παρόμοια επίπεδα σε έναν μετεωρίτη με την ονομασία Kharga. Η ανακάλυψη του περίφημου στιλέτου από μετεωρίτη έγινε το 1925 από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, ο οποίος βρήκε στη σαρκοφάγο του Τουγχαμών δύο στιλέτα, ένα σιδηρούν και ένα με χρυσή λεπίδα.

Η σιδηρά λεπίδα με τη χρυσή λαβή και διακόσμηση με κρίνα και τσακάλια προβλημάτισε τους αιγυπτιολόγους, καθώς οι σιδηροκατασκευές ήταν σπάνιες στην αρχαία Αίγυπτο και το μέταλλο του μαχαιριού είχε σκουριάσει. Το 2013 εννέα μαυρισμένες χάντρες σιδήρου, που ανακαλύφθηκαν σε ένα νεκροταφείο κοντά στο Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο, με ηλικία παλαιότερη του Τουγχαμών, το οποίο χρονολογείται από το 3.200 π.Χ., βρέθηκαν να εμπεριέχουν και θραύσματα μετεωριτών.

Σίδηρο από τον ουρανό

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη σε συνδυασμό με το στιλέτο από μετεωρίτη του εφήβου Φαραώ οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη αξία στον σίδηρο των μετεωριτών για την παραγωγή διακοσμητικών ή τελετουργικών αντικειμένων, καθώς και ότι απέδιδαν μεγάλη σημασία σε βράχους που έπεφταν από τον ουρανό.

Η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι τον 13ο αιώνα π.Χ., ο όρος που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «σίδηρος από τον ουρανό» άρχισε να χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των τύπων σιδήρου και ότι η εισαγωγή του νέου σύνθετου όρου υποδηλώνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν ότι αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου έπεφταν από τον ουρανό, ξεπερνώντας σε αυτήν την ανακάλυψη τον δυτικό πολιτισμό κατά δύο χιλιετίες.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.