Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τεστ αίματος για την κατάθλιψη


Βοηθά στην πιο εξατομικευμένη χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος που βοηθά τους γιατρούς να χορηγήσουν με πιο εξατομικευμένο τρόπο το καλύτερο φάρμακο για τους ασθενείς με κατάθλιψη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρμίνε Παριάντε, που έκαναν τη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό νευροψυχοφαρμακολογίας «International Journal of Neuropsychopharmacology», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, δήλωσαν ότι το νέο τεστ επιτρέπει να γίνεται καλύτερη διάγνωση της νόσου και να χορηγείται πιο σωστά η αναγκαία θεραπεία.

Το τεστ ελέγχει δύο βιοδείκτες φλεγμονής. Όσοι ασθενείς διαγιγνώσκονται θετικοί σε αυτούς, χρειάζονται πιο επιθετική αντικαταθλιπτική θεραπεία εξ αρχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή παρεμβαίνει στις βιολογικές διαδικασίες μέσω των οποίων

Όσοι ασθενείς έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής, είναι απίθανο να ανταποκριθούν καλά στα συνήθη αντικαταθλιπτικά, δηλαδή στους επιλεκτικούς αναστολείς μη επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και στα τρικυκλικά. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων με κατάθλιψη εκτιμάται ότι έχουν αυτούς τους βιοδείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.

Οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο σε αυτούς ειδικά τους ασθενείς θα είχε νόημα να χορηγούνται και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εκτός από αντικαταθλιπτικά. Όπως είπε όμως ο Παριάντε, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το κάνουν μόνοι τους οι ασθενείς, χωρίς προηγουμένως να συμβουλευθούν γιατρό.

Προς το παρόν, το τεστ έχει δοκιμασθεί σε μια μικρή ομάδα 140 ατόμων με κατάθλιψη. Θα πρέπει να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.

Εκτός από τα φάρμακα, που έχουν και παρενέργειες, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν αν είναι δραστήριοι σωματικά και κοινωνικά, αν κάνουν ψυχοθεραπεία ή καταφύγουν σε τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού. Η κατάθλιψη είναι μια από τις συχνότερες ψυχικές παθήσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από αυτήν πάσχουν πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.