Το καλοκαιράκι είναι προ των πυλών και όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε πιο καλοκαιρινή και ανάλαφρη διάθεση και μαζί με εμάς και η διατροφή μας. Καλοκαίρι χωρίς δροσερά παγωτά και επιδόρπια δεν γίνεται.
Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο τώρα, τους πιο ζεστούς μήνες, αλλά και όλο το χρόνο, το παγωμένο γιαούρτι ή αλλιώς το «frozen yogurt», είναι η νέα τάση, που ξετρελαίνει και αυτούς, που προσέχουν την διατροφή τους και αυτούς, που δεν τους ενδιαφέρει και τόσο.
Το ερώτημα είναι: Θα μπορούσε λοιπόν το παγωμένο γιαούρτι, να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή;
Και η απάντηση απλή:Φυσικά!
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν θα πρέπει να υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Ακόμα και αν πρόκειται για γλυκό, αφού το παγωμένο γιαούρτι στην ουσία πρόκειται για ένα παγωμένο επιδόρπιο και θα μπορούσε να υπάρχει στο διαιτολόγιο μας, αρκεί να μην καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη για άλλο γλυκό ή παγωτό, 2-3 φορές την εβδομάδα, σαν απογευματινό ή ελαφρύ βραδινό γεύμα, όταν είμαστε εκτός σπιτιού και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για παγωμένο μείγμα- επιδόρπιο γιαουρτιού και όχι γιαούρτι, κάτι ανάλογο με το σορμπέ ή κάποιο απλό παγωτό 0%. Ο λόγος είναι απλός και ευνόητος. Το παγωμένο γιαούρτι του εμπορίου θυμίζει αρκετά το παλιομοδίτικο και αγαπημένο παγωτό μηχανής. Αυτό θα πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, τόσο για την σύσταση του, που του επιτρέπει να έχει αυτήν την τόσο αφράτη και βελούδινη υφή, όσο και για της συνθήκες υγιεινής της μηχανής παρασκευής του.
Όσο αφορά την σύσταση του, αυτή έγκειται στην συνταγή του εκάστοτε παρασκευαστή, αλλά και στην ευθύνη του εκάστοτε πωλητή, για το πόσο πιστά ακολουθεί τις οδηγίες για την συνταγή και φροντίζει για τις συνθήκες υγιεινής και αποθήκευσης των υλικών και του εξοπλισμού.
Η συνταγή, συνήθως περιλαμβάνει γιαούρτι, απλό ή στραγγιστό, στην μεγαλύτερη αναλογία, γάλα και σκόνη γάλακτος, και επομένως μπορεί να μη είναι ανεκτό από τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, κρέμα γάλακτος και βούτυρο γάλακτος ή φυτικά λιπαρά. Περιέχει και πολλά γλυκαντικά, που δεν επιτρέπουν την κρυστάλλωση του, όπως φρουκτόζη, γλυκόζη, αλλά και διαφορά πυκνωτικά μέσα, συντηρητικά και χρωστικές, για την επίτευξη της υφής και του χρώματος πχ. στο παγωμένο γιαούρτι με γεύσεις. Η ενέργεια, που αποδίδουν τα 100 γραμμ. παγωμένου γιαουρτιού με 2% λιπαρά, που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, είναι «τυπικά» γύρω στις 100- 120 θερμίδες, από τα οποία 14-16 γραμμ. απλά σάκχαρα, χωρίς να υπολογίσουμε τα επιπρόσθετα topping, μπισκότα, σοκολάτα κτλ ή τις γεύσεις γιαουρτιού, όπως kinder boueno, καραμέλα κτλ. Τις περισσότερες φορές δυστυχώς, παρασυρόμενοι από την μεγάλη ποικιλία και την ιδέα «φτιάξ' το μόνο σου», τείνουμε να υπερβάλουμε, τόσο στην ποσότητα του γιαουρτιού, όσο και στα διάφορα πρόσθετα, ξεφεύγοντας κατά πολύ από τον στόχο μας και καταλήγουμε να έχουμε μία «πάστα με γεύση γιαούρτι»!
Το frozen yogurt ωστόσο, έχει μεν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού και του γάλακτος, όπως σημαντική ποσότητα ασβεστίου, βιταμίνης A και D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως ριβοφλαβίνη (Β2), φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, αλλά δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή αυτών. Όσον αφορά τα ευεργετικά ένζυμα και βακτήρια, που περιέχει το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι όπως : Streptococcus thermophilus, Lactobacilus bulgaricus και Lactobacilus acidophilus, στο frozen yogurt του εμπορίου, η διαδικασία παρασκευής και η ποσότητα γιαουρτιού στο τελικό προϊόν, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, και ελάχιστοι αριθμητικά είναι και βιολογικά ανενεργοί, για να αποικίσουν στο έντερο μας και να μας προσφέρουν τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης τους.
Για να μην χάνουμε τον έλεγχο, θα πρέπει από πριν να αποφασίσουμε τι θα πάρουμε. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε είτε ένα συσκευασμένο frozen yogurt του εμπορίου, είτε να πάμε και να το φτιάξουμε «έξυπνα». Αν δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον θερμιδικό, αλλά και τον οικονομικό μας προϋπολογισμό, θα πρέπει να ζητήσουμε από το προσωπικό να μας δείξει πόσο περίπου είναι τα 100- 150 γραμμ. στο κυπελλάκι, να τα γεμίσουμε με όσο πιο απλό τύπο γιαουρτιού και να επιλέξουμε 3 το πολύ topping, από φρέσκα φρούτα, ωμούς ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα και μέλι, αντί για σοκολάτες, σιρόπια και ζαχαρωτά ή καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Η κλασσική και αξεπέραστη γεύση του γιαουρτιού με μέλι και καρύδια είναι ένας ασφαλής και πολύ νόστιμος συνδυασμός ή οι φράουλες με αμύγδαλα ένας άλλος.
Η καλύτερη επιλογή παραμένει είναι το σπιτικό, για αυτό και δίνεται η παρακάτω έξυπνη και εύκολη συνταγή, για τις απογευματινές μας λιγούρες, όταν είμαστε σπίτι!
Συνταγή για σπιτικό παγωτό γιαούρτι:
Θα χρειαστούμε:
ένα μιξεράκι multi
παγοκύστες ή αντικολλητικό χαρτί και δίσκο.
το αγαπημένο μας γιαούρτι ακόμα και με φρούτα
φρέσκα φρούτα, μέλι, δημητριακά πρωινού, ξηρούς καρπούς κτλ.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το γιαούρτι στο κεσεδάκι του (αφαιρώντας την πέτσα αν έχει), ώστε να γίνει ομογενές. Αν επιλέξουμε σκέτο γιαούρτι, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλίτσα μέλι ή στέβια. Βάζουμε το γιαούρτι σε παγοκύστες ή το απλώνουμε σε λεπτή στρώση σε δίσκο πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. Μπορούμε να κόψουμε και φρούτα, όπως μπανάνα ή φράουλα σε κομματάκια και να τα βάλουμε και αυτά να παγώσουν. Μετά από τουλάχιστον 2-3 ώρες και όποτε εμείς επιθυμούμε να καταναλώσουμε άμεσα παγωμένο γιαούρτι, το βγάζουμε παγωμένο από την κατάψυξη, το κόβουμε γρήγορα σε κομματάκια, ώστε να χωράει στο μπολ του multi ή αδειάζουμε κατευθείαν τις παγοκύστες στο μπολ και το φέρνουμε 2-3 «βόλτες», μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Σερβίρουμε αμέσως, με φρέσκα φρούτα, δημητριακά πρωινού, ξηρούς καρπούς και ότι αγαπάμε και απολαμβάνουμε αμέσως!
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.