Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Όσα πρέπει να ξέρεις


Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ή αλλιώς αναφερόμενο ως Πολυκυστικές Ωοθήκες ή ΣΠΩ) είναι μια πολύπλοκη διαταραχή με επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της ζωής της γυναίκας όσο και στη γονιμότητά της. Είναι η συχνότερη ενδοκρινολογική πάθηση των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας, με ακόμα συχνότερη εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπογονιμότητας και είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεται από ειδικό στις πολυκυστικές ωοθήκες γυναικολόγο.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια πάθηση για την οποία δεν έχουν ακόμη πλήρως ξεκαθαριστεί τα αίτιά της. Έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί-γονιδιακοί, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών φαίνεται να είναι η αύξηση των «ανδρικών» ορμονών (των ανδρογόνων), που οδηγεί σε ακμή του δέρματος και σε αυξημένη τριχοφυΐα (δασυτριχισμός)). Ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηριστικά, με βάση τους ορισμούς του συνδρόμου, είναι η συνύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες (παθολογική εικόνα ωοθηκών στο υπερηχογράφημα) ή/και η αστάθεια στην συχνότητα εμφάνισης της «περιόδου».

Πολλές άλλες διαταραχές μπορεί να συνοδεύουν το Σύνδρομο Πολυκυστικων Ωοθηκών, όπως: η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αύξηση της χοληστερίνης και η υπέρταση, αλλά και πιο μακροχρόνιες επιπλοκές όπως παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων και ο καρκίνος του ενδομητρίου, που ευθύνονται και για την αυξημένη θνησιμότητα του συνδρόμου.

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς οι αλλαγές στην εμφάνιση, και ιδιαίτερα η αυξημένη τριχοφυΐα και η παχυσαρκία (κοσμητικά προβλήματα), οι διαταραχές του κύκλου και η ανικανότητα για αναπαραγωγή, προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στη γυναίκα, η οποία χάνει την αυτοπεποίθηση και αυτoεκτίμησή της.

Οι Πολυκυστικές Ωοθήκες δεν έχουν την ίδια ακριβώς εμφάνιση σε όλες τις γυναίκες. Ακόμα και στην ίδια γυναίκα μπορεί να παρατηρηθούν μεταβολές στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η σωστή ενημέρωση και η τακτική παρακολούθηση από τον ειδικό στις πολυκυστικές ωοθήκες γυναικολόγο είναι απαραίτητα στοιχεία της ορθής αντιμετώπισης και θεραπείας του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.