Θα περίμενε κανείς το ελληνικό Υπουργείο Υγείας να έχει θέση, σχέδιο και πολιτική για έναν από τους πλέον σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως είναι το κάπνισμα.
Και όμως. Η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές και θανάτους από το κάπνισμα στην Ευρώπη, το μόνο το οποίο έκανε ήταν να αντιγράψει σε ένα νομοσχέδιο την πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Το κόστος όμως από τους θανάτους και το κόστος που επιφέρει το κάπνισμα στα οικονομικά της υγείας δεν θα το πληρώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το κόστος αυτό το πληρώνουν οι κοινωνίες και τα κράτη.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία δεν αντέγραψαν στο εθνικό τους δίκαιο, την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπερασπίστηκαν την αλήθεια και την υγεία των πολιτών τους απέναντι σε πολυεθνικά συμφέροντα που θέλουν να εξαφανίσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Η Μεγάλη Βρετανία με τον πιο επίσημο τρόπο, είτε με δηλώσεις του πρωθυπουργού Cameron, είτε με ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, έχει καταστήσει σαφές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Ότι είναι το πιο ασφαλές υποκατάστατο για την μείωση της βλάβης που προκαλεί το τσιγάρο και το πιο αποτελεσματικό μέσο για την απεξάρτηση από την νικοτίνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαγόρευσε όλες τις μορφές ενημέρωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ούτε απαγόρευσε το άτμισμα στους δημόσιους χώρους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ρώτησε τους επιστήμονες του και πήρε θέση
To ίδιο θα περιμέναμε και από την χώρα μας.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.