Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Με μαζικά συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στην ψήφιση του ασφαλιστικού


Στους δρόμους οι εργαζόμενοι όλη την ημέρα.

Την ώρα που στη Βουλή συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την ψήφισή του να αναμένεται το βράδυ, τα συνδικάτα βγαίνουν στους δρόμους απαντώντας με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πρωί και απόγευμα. Στις 10 το πρωί η ΓΣΕΕ προγραμματίζει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και άλλοι. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχει εξαγγείλει την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ.

Ακολουθεί στις 12:00 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών με τα μέλη της να συγκεντρώνονται έξω από την ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ακαδημίας. Ύστερα από διήμερη σιγή οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης επέστρεψαν στις δουλειές τους σήμερα το πρωί στις 6:00.

Στις 6 το απόγευμα είναι το αγωνιστικό ραντεβού της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση κάνει λόγο για «κατάπτυστη απόφαση» της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. που «επέλεξε την 8η Μαΐου -μέρα που τα Συνδικάτα τιμούν τα 130 χρόνια από τους αγώνες της Πρωτομαγιάς, του Σικάγο του 1886- να ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που σαρώνει ότι απέμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας και εξαπολύει νέα φορολογική επιδρομή εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, ότι στη χώρα μας δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Το χθεσινό, μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το οποίο ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια κατέληξε το απόγευμα στη Βουλή. Όταν η πολυάριθμη πορεία των μελών του ΠΑΜΕ έφτασε στην οδό Αμαλίας μέσω της οδού Φιλελλήνων, μπροστά στη Βουλή βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι διαδηλωτές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και το ΕΠΑΜ.

Για αρκετή ώρα οι ομάδες των διαδηλωτών βρέθηκαν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου που θα τεθεί το βράδυ προς ψήφιση στη Βουλή ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε μια σιωπηρή αλλά και ειρηνική διαμάχη για το ποιο μπλοκ θα έχει καλύτερη θέση μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η κατάσταση αυτή έληξε με την σχεδόν ταυτόχρονη αποχώρηση.

Στη χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ παρόντες ήταν και αγρότες κυρίως από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

-------------

Με τους εργαζόμενους στους δρόμους ψηφίζεται το βράδυ το ασφαλιστικό

Στις 10 αρχίζει η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή.

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται για ακόμα μια ημέρα στους δρόμους και συγκεντρώσεις προγραμματίζονται τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.

Η σημερινή συνεδρίαση αρχίζει στις 10 το πρωί ενώ η συζήτηση κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με αιχμή τόσο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσο και τις φορολογικές διατάξεις με την μεν κυβέρνηση, δια των συναρμόδιων υπουργών, να υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εξαπολύουν μύδρους μιλώντας για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους χειμαζόμενους Έλληνες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο…», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει…». Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».

«Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών. Καθιερώνουμε πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι. Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών», είπε επιγραμματικά υπογραμμίζοντας ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Επανέλαβε ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα απονεμηθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

«Επιδιώκεται ένα σύστημα και με τα στοιχεία που έχουμε βλέπουμε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Ότι επιστράτευσε «παραμύθια και μύθους» για να παραπλανήσει τον λαό ότι το Ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, απαριθμώντας 15 σημεία, που, κατά την εκτίμηση της αξιωματικής το αποδεικνύουν, όπως οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και την εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αναφερόμενος δε στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου. που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού… που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται», ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάρυνε κατά 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Νομοσχέδιο «έκτρωμα» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό» νομοθέτημα που καταργεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, δεν εξασφαλίζει το μέλλον του ασφαλιστικού και τις συντάξεις των νέων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό «να χρειάζεται νέα επιδρομή».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας» «παρουσιάζοντας το κώνιο για νέκταρ και τις μειώσεις των συντάξεων σαν αυξήσεις». Μίλησε για «νομοσχέδιο - λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κάλεσε τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό ώστε να αποσυρθεί.

«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές.

Με το μυαλό να βρίσκεται αυτή την ώρα στο «οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση» που «δίνει μια μεγάλη μάχη» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και υπερασπιζόμενος του σχεδίου νόμου, επισήμανε ότι η χώρα διάγει ιστορικές στιγμές.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επισήμανε ιδιαιτέρως την επιβάρυνση που επέρχεται στην πραγματική οικονομία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μιλώντας για «σκανδαλώδη τρόπο» που αυτό συμβαίνει στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στην πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης αναλόγως του με του ύψους εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα.

Από την ΧΑ ο Γ. Λαγός κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος της έδωσε το δικαίωμα να κλέβει τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων πολιτών και να κατεβάζει τις συντάξεις στα 385 ευρώ εμφανίζοντάς το μάλιστα αυτό σαν επιτυχία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.