Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ελληνο-γαλλική συνεργασία στην εκπαίδευση


Δράση του υπουργείο Παιδείας και της Ακαδημίας Παρισίων.

Η εκπαίδευση γίνεται ο πρώτος τομέας που βρίσκει εφαρμογή η "Γαλλο-Ελληνική Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για το μέλλον", την οποία υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα. Η προσπάθεια να προωθηθεί η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης που ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο πρύτανης της Ακαδημίας Παρισίων Φρανσουά Βέιλ επισφραγίσθηκε σήμερα στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Παρουσία του Γάλλου πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, υπογράφηκαν μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής και της Ακαδημίας Παρισίων συμφωνίες για τη συνεργασία μεταξύ σχολείων όλων των βαθμίδων και κατηγοριών της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Φρανσουά Βέιλ είναι επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας, που βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη στην Ελλάδα και αποτελείται από διοικητικά στελέχη της Ακαδημίας και διευθυντές των σχολείων των Παρισίων.

«Η Ευρώπη γίνεται πολύχρωμη. Λαμβάνοντας υπόψη όσα συντελούνται καθημερινά στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε, με προτεραιότητα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρωταρχικό στόχο την αποφυγή κάθε μορφής βίας υπογράφουμε αυτή τη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και την Ακαδημία της Σορβόννης. Αυτός ο σεβασμός δεν χτίζεται με νόμους και διατάγματα, αλλά έχουμε χρέος μέσα από τους νέους μας να καλλιεργήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία», δήλωσε ο κ Πελεγρίνης και υπογράμμισε: «Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα παράθυρο στη νέα Ευρώπη που θέλουμε να δημιουργήσουμε, βασισμένη σε μια προοδευτική νοοτροπία, πηγαίνοντας την Ευρώπη στο επόμενο στάδιο. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Είμαι ένας από αυτούς και θεωρώ ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας, όπως έχουν κάνει άλλωστε τους τελευταίους δύο μήνες που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε το πρώτο υπουργείο που κάνει πράξη τη διακήρυξη που υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ».

«Για εμάς, στο Παρίσι, η Ελλάδα είναι σημαντική. Και η συνεργασία τόσο με το υπουργείο Παιδείας όσο και με την περιφέρεια Αττικής είναι μια συνεργασία που μας επιτρέπει, κατά την άποψή μου, να προχωρήσουμε στην από κοινού οικοδόμηση της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Βέιλ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το περιβάλλον της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης όπου εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια, τόσο ο κ. Βέιλ όσο και ο Γάλλος πρέσβης υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η παιδεία.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα από τα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά της κρίσης. Η κρίση μπορεί να έχει οικονομικές εκδηλώσεις, αλλά τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση δεν είναι μόνο οικονομικά. Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι επίσης εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν», σημείωσε ο Γάλλος πρέσβης. «Οι ανταλλαγές μαθητών μεταξύ των ελληνικών και των γαλλικών σχολείων είναι ένα μέσο για να δούμε πέρα από την κρίση, να ετοιμάσουμε τους νέους στην Ελλάδα, στη Γαλλία, να αισθανθούν ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι, ότι δεν είναι απομονωμένοι, οι Έλληνες από τη μια μεριά και οι Γάλλοι από την άλλη. Θεωρώ ότι η συμφωνία είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπεγράφη μέσα στο μεγάλο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» υπογράμμισε ο κ. Σαντεπί.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο Γάλλος πρύτανης παρατήρησε πως «κάθε φορά που υπάρχει πολιτική και οικονομική κρίση, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν την τάση να στρέφονται περισσότερο προς τον πολιτισμό. Αυτή η συμφωνία είναι κομμάτι αυτής της στιγμής που ζούμε τώρα. Για να σκεφτούμε το μέλλον χρειαζόμαστε περισσότερη παιδεία και περισσότερο πολιτισμό». Για την προσφυγική κρίση ο κ. Βέιλ είπε ότι «κάτι που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο είναι η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων». Προσέθεσε ότι υπάρχει σχετική κινητοποίηση των γαλλικών πανεπιστημίων και σχολείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, «όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό που αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα».

Ο κ. Πελεγρίνης, από την πλευρά του, ενημέρωσε πως έχει σχετικές συζητήσεις για το θέμα με τον Γάλλο πρύτανη και πως θα του διαβιβάσει για να μελετήσει πρόγραμμα που αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας των χωρών που δέχονται πρόσφυγες και θα μπορούσε να καλλιεργηθεί μέσα στα σχολεία, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «στόχος δεν είναι μόνο να βοηθήσεις τους πρόσφυγες, αλλά και το πώς θα τους βλέπουμε».

Μιλώντας για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο κ. Βέιλ παρατήρησε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικές ελλείψεις. «Η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Το ίδιο ξέρω ότι κάνει και η ελληνική. Αυτή είναι η απόδειξη ότι στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία παίρνουμε σοβαρά το ζήτημα της εκπαίδευσης των μαθητών, καθώς είναι το μέλλον των δύο χωρών και το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Φρανσουά Βέιλ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συμφωνιών που υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ των σχολείων, εξήγησε ότι σε πρώτο στάδιο, οι μαθητές, οι καθηγητές και οι διευθυντές των σχολείων αυτών, θα φτιάξουν προγράμματα ανταλλαγών μαθητών και θα διαμορφώσουν τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων. Στη συνέχεια, ο ίδιος μαζί με τον κ. Πελεγρίνη θα αξιολογήσουν τη δουλειά που θα έχει γίνει κατά το πρώτο στάδιο και το φθινόπωρο θα υπογράψουν νέες συμφωνίες στο Παρίσι.

Τα ελληνικά σχολεία που επελέγησαν από το υπουργείο Παιδείας είναι το ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων, τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού, το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, το 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης.

«Προσπαθήσαμε να καλυφθεί όλο το φάσμα των μαθητών. Υπήρξε μια έντονη επιθυμία από πολλά σχολεία να συμμετάσχουν. Αντιμετωπίσαμε δυσκολία στην επιλογή. Αλλά αυτό είναι το πρώτο κύμα των σχολείων που θα συνεργαστούν με τα αντίστοιχα 7 γαλλικά», είπε ο υφυπουργός Παιδείας. Στόχος είναι η άμεση αύξηση του αριθμού των σχολείων στα 20.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.