Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Οι διαφορές στη σκέψη άνδρα γυναίκας που προκαλούν καβγάδες


Η κακή επικοινωνία ανάμεσα στα δύο φύλα πολλές φορές οφείλεται σε λανθασμένα συμπεράσματα. Κι ένα από τα πιο συνηθισμένα προέρχεται από το λανθασμένο “διάβασμα της σκέψης”. Επειδή οι άντρες και οι γυναίκες δεν συνειδητοποιούν πόσο διαφορετικοί είναι, συμπεραίνουν ότι καταλαβαίνουν τι σκέφτεται ή αισθάνεται ο άλλος προτού μιλήσει ξεκάθαρα.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες είναι πολύ οξυδερκείς όταν διαβάζουν τη σκέψη των άλλων γυναικών, γιατί μοιάζουν, εξίσου και οι άντρες είναι σωστοί όταν διαβάζουν τη σκέψη των άλλων αντρών. Όταν, όμως, οι άντρες και οι γυναίκες αρχίζουν να μαντεύουν ο ένας τη σκέψη του άλλου, τότε το πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του.

Ο άντρας πολύ γρήγορα πιστεύει ότι καταλαβαίνει τι λέει μια γυναίκα. Το λάθος του είναι ότι συμπεραίνει πως εκείνη λέει απ την αρχή αυτό που θέλει να πει, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άντρας. Μπορεί να την ακούει και πριν τελειώσει να πει: «Κατάλαβα, κατάλαβα». Αυτό λειτουργεί θαυμάσια αν πρόκειται για έναν άλλον άντρα. Σε μια γυναίκα όμως ακούγεται παράλογο, γιατί η ίδια ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εκείνος τι πρόκειται να πει, αφού πολλές φορές ούτε η ίδια το ξέρει. Την ώρα που μοιράζεται αυτά που νιώθει, βιώνει τη διαδικασία της ανακάλυψης αυτών που αισθάνεται, που σκέφτεται ή θέλει.

Οι άντρες πρέπει να καταλάβουν ότι, όταν μια γυναίκα έχει ανάγκη να μιλήσει κι αυτοί θέλουν να είναι στηρικτικοί, τότε δεν την ακούνε μόνο για να πιάσουν το νόημα απ’ αυτά που λέει, αλλά και για να τη βοηθήσουν να βγάλει αυτά που κρύβει μέσα της. Μιλώντας -χωρίς να τη διακόπτουν- μπορεί ν’ αλλάξει γνώμη ή και θέμα. Μπορεί να κάνει ερωτήσεις και αργότερα ν’ αρχίσει να δίνει τις απαντήσεις μόνη της.

Αν ο ακροατής είναι προετοιμασμένος, μπορεί ν’ αποφύγει να νιώσει απογοητευμένος. Πρέπει να θυμάται ότι, όπως εκείνος γυροφέρνει στο μυαλό του το πρόβλημα που τον απασχολεί πριν μιλήσει γι’ αυτό, η γυναίκα χρειάζεται να μιλήσει για τα προβλήματά της για να μπορέσει να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη γνώμη. Αν αισθάνεται κουρασμένη από τις διάφορες δυσκολίες, μπορεί να νιώσει καλύτερα έστω και μόνο μιλώντας γι’ αυτές.

Μερικές φορές, ίσως ανακαλύψει ότι δεν υπήρχε καν πρόβλημα. Αλλά το τελευταίο πράγμα που θα ’πρεπε να κάνει ένας άντρας την ώρα που μια γυναίκα είναι αναστατωμένη, είναι να της πει ότι δεν υπάρχει καν πρόβλημα. Πρέπει ακόμα ν’ αποφύγει να της δώσει διάφορες λύσεις σ’ αυτά που λέει: Τέλος, κάτι άλλο που δεν χρειάζεται να πει είναι: «εντάξει, κατάλαβα». Το να σε διακόψουν μ’ ένα “κατάλαβα” σημαίνει: «Εντάξει, πάψε λοιπόν, δεν θέλω ν’ ακούσω τίποτ’ άλλο».

Οι γυναίκες, επίσης, διαβάζουν τη σκέψη διαφορετικά. Έχουν την τάση να ερμηνεύουν αρνητικά τον αντρικό τρόπο συμπεριφοράς. Όταν ο άντρας είναι ήρεμος, συμπεραίνουν ότι δεν ενδιαφέρεται. Όταν είναι αφηρημένος, βγάζουν το συμπέρασμα ότι δεν τις αγαπάει. Όταν αργεί, υποθέτουν ότι δεν είναι πια σημαντικές για κείνον. Όταν ξεχνάει να κάνει διάφορες δουλειές, πιστεύουν ότι δεν δίνει σημασία. Όταν κλείνεται στον εαυτό του, βγάζουν το συμπέρασμα ότι τις εγκατέλειψε.

Μια και η γυναίκα φυσικά δεν είναι άντρας, δεν έχει σημείο αναφοράς που να τη Βοηθάει να καταλαβει για ποιο λόγο ο άντρας φέρεται έτσι. Της είναι δύσκολο να εμπιστευτεί την αγάπη του. Θα μπορούσε, όμως, να ψάξει να βρει τις πραγματικές και θετικές αιτίες της συμπεριφοράς του. Θα μπορούσε να μοιραστεί τους φόβους της αποφεύγοντας να τον κατακρίνει, ζητώντας του μόνον επιβεβαίωση. Στα επόμενα κεφάλαια, θα αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε με επιτυχία να του ζητήσει μια τέτοια υποστήριξη.

Η επεξεργασία νέων τρόπων επικοινωνίας, που δεν αγνοούν αυτές τις διαφορές, είναι σημαντική. Όπως οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διακοπές, όταν μιλούν, έτσι οι άντρες είναι ευαίσθητοι στην αμφισβήτηση ή στη δυσπιστία. Όταν μια γυναίκα διακόπτεται ξανά και ξανά ή έχει έναν ανυπόμονο ακροατή, θα κλειστεί στον εαυτό της και δεν θα θέλει πια να μοιραστεί τα συναισθήματά της. Η αγάπη της θα αντικατασταθεί από αμφιβολία και δυσπιστία.

Όταν έναν άντρα δεν τον εμπιστεύεται η γυναίκα του, αυτός αντιδρά μ’ έναν τρόπο που προκαλεί σύγχυση. Αν τον κατηγορεί και τον τιμωρεί για κάτι που δεν έχει κάνει, η αντίδρασή του είναι να κάνει αυτό για το οποίο τον κατηγορεί. Αν εκείνη νομίζει ότι δεν είναι στοργικός όταν εκείνος προσπαθεί να είναι, έστω με τον αντρικό τρόπο, τότε θα καταλήξει να γίνει ψυχρός, ανυπόμονος και άστοργος.

Όπως βλέπετε, αυτός ο αρνητικός τρόπος αυτοενεργοποιείται. Όσο πιο καχύποπτη γίνεται εκείνη, τόσο πιο άστοργα φέρεται αυτός. Αυτή είναι μια σοβαρή παγίδα της επικοινωνίας. Μπορούμε όμως να δώσουμε τέλος στην αλυσίδα των παρεξηγήσεων, αν μεγαλώσουμε την κατανόηση που έχει ο ένας για τον άλλο, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια.

Ένας άλλος γυναικείος τρόπος διαβάσματος της σκέψης, είναι η προσδοκία ότι οι άλλοι πρέπει να ξέρουν από πριν και να προλαβαίνουν τις ανάγκες της. Δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να έχει την απαίτηση κανείς από έναν άντρα να προλαβαίνει τις ανάγκες μιας γυναίκας. Σίγουρα, η γυναίκα που έχει μια τέτοια προσδοκία θα καταλήξει ν’ απογοητευτεί. Από την άλλη πάλι, οι άντρες φαντάζονται ότι οι γυναίκες γνωρίζουν τα τρυφερά τους αισθήματα παρατηρώντας τις πράξεις τους. Οι γυναίκες χρειάζονται συνεχή διαΒεβαίωαη ότι τις αγαπούν κι ότι είναι ξεχωριστές. Το ίδιο και οι άντρες χρειάζονται να τους υπενθυμίζουν διαρκώς οι γυναίκες τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ελλείψεις τους.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.