Σύστημα ελέγχου των πελατών τους, παρόμοιο με τον «Τειρεσία», ετοιμάζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τους κακοπληρωτές.
Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) σχεδιάζει αναλυτικό "φακέλωμα" και "μαύρες λίστες", προκειμένου η κάθε εταιρεία να γνωρίζει αν ο καταναλωτής που αιτείται φορητότητα έχει αφήσει... απλήρωτους λογαριασμούς.
Μέχρι στιγμής έχει λάβει την αναγκαία άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η ΕΕΚΤ θα αναθέσει τη λειτουργία του «Τειρεσία» σε τρίτη εταιρεία.
Εκτιμάται ότι το σύστημα ελέγχου της οικονομικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων και ιδιωτών για λογαριασμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος τους έτους(2016).
Τι είναι το σύστημα Τειρεσίας στις τράπεζες;
Το σύστημα Τειρεσίας είναι βάση δεδομένων για την πιστοληπτική ικανότητα εμπόρων και καταναλωτών. Σε αυτό καταχωρίζονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατά το παρελθόν έχουν φανεί αφερέγγυοι ως οφειλέτες. Περιπτώσεις αφερεγγυότητας είναι η έκδοση ακάλυπτης επιταγής, η μη πληρωμή συναλλαγματικής κατά τη λήξη της, η πτώχευση, η μη εξόφληση δανείου κλπ. Η ύπαρξη μητρώου αφερέγγυων οφειλετών εξυπηρετεί την καλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, διότι μειώνει τον κίνδυνο να εξαπατηθούν οι τράπεζες και να χορηγήσουν πίστωση σε άτομα και επιχειρήσεις που δεν έχουν σκοπό να την αποπληρώσουν. Παράλληλα λειτουργεί ως κίνητρο στους οφειλέτες να αποπληρώνουν έγκαιρα τα χρέη τους, γιατί αλλιώς γνωρίζουν ότι θα μπουν στη «μαύρη λίστα» και δε θα μπορούν να συμβληθούν με τράπεζες στο μέλλον. Κάθε άτομο ή εταιρία έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί αν και τι εγγραφές υπάρχουν στον Τειρεσία στο όνομά του/της και να ζητήσει τη διόρθωση τυχόν λαθών και ανακριβειών.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.