Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ύπνος φορώντας τους φακούς επαφής είναι ένα μικρό ιατρικό... έγκλημα!
Δυστυχώς, αρκετοί είναι αυτοί που καταπατούν αυτό το βασικό κανόνα υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ματιών τους.
Ορισμένα είδη φακών επαφής είναι ενδεδειγμένα για πολύωρη χρήση, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ωστόσο οι περισσότεροι φακοί επαφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μερικές ώρες μέσα στην ημέρα.
bigstock Contact lenses with water drop 75192292
Δείτε από τι κινδυνεύουν τα μάτια σας εάν χρησιμοποιείτε κοινούς φακούς επαφής και συνηθίζετε να τους φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου.
1. Υποξία
Κάθε όργανο και σύστημα του σώματός μας χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει σωστά και το ίδιο ισχύει και για τα μάτια μας. Ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού δεν αιματώνεται ούτε οξυγονώνεται άμεσα, αλλά λαμβάνει οξυγόνο έμμεσα μέσω των δακρύων και του αέρα από το περιβάλλον . Η χρήση φακών επαφής μπλοκάρει τη ροή οξυγόνου προς τον κερατοειδή, οπότε η χρήση τους κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη υποξία, δηλαδή σε ελλιπή οξυγόνωση του οφθαλμού. Μακροπρόθεσμα, η υποξία μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμολογικές επιπλοκές, όπως η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, διαδικασία γνωστή στον ιατρικό χώρο ως νεοαγγείωση. Η νεοαγγείωση συνδέεται με την απώλεια της όρασης.
2. Έλκη στον κερατοειδή
Οι φακοί επαφής ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στον κερατοειδή εάν δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής. Για παράδειγμα, ο φακός μπορεί να «γρατζουνήσει» την επιφάνεια του κερατοειδή, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του ματιού αλλά και τον κίνδυνο να σχηματιστούν ανοιχτές πληγές (έλκη) επάνω στον κερατοειδή.
3. Μόλυνση από παράσιτα
Δεν κινδυνεύει από σοβαρές οφθαλμολογικές επιπλοκές κάποιος που θα κοιμηθεί μόνο για ένα βράδυ με τους φακούς επαφής, όταν όμως το λάθος αυτό γίνεται συνήθεια και επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση επί αρκετούς μήνες, ο κίνδυνος μόλυνσης από επικίνδυνα παράσιτα είναι μεγάλος. Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου προέκυψαν σοβαρές βλάβες στα μάτια λόγω μόλυνσης από την ακανθαμοιβάδα, ένα επικίνδυνο μονοκύτταρο οργανισμό, λόγω κακής χρήσης των φακών επαφής.
4. Τύφλωση
Η κερατίτιδα, δηλαδή η λοίμωξη και η επακόλουθη φλεγμονή στον κερατοειδή, είναι η συνηθέστερη επιπλοκή που συνδέεται με την κακή χρήση φακών επαφής. Κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσουν διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως η ακανθαμοιβάδα, βακτήρια, μύκητες και ιοί. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια της όρασης, μόνιμες βλάβες στον κερατοειδή ή και τύφλωση.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.