Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Αμυγδαλεκτομή: Μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του στόματος και φάρυγγα


Ένα ακόμη «όπλο» στη «φαρέτρα» τους κατά του καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα, διαθέτουν πλέον οι Ωτορινολαρυγγολόγοι. Ο λόγος για την προληπτική αμυγδαλεκτομή, η οποία μειώνει θεαματικά το μελλοντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα και ειδικότερα του καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό του HPV, όπως προκύπτει από 35ετή μελέτη.

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, οι καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα – οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν στις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας, βρίσκονται σε έξαρση. Aυτό οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστού ως HPV, που είναι μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Το ερώτημα που προέκυψε για τους ΩΡΛ, λοιπόν, ήταν εάν η αμυγδαλεκτομή – μια πολλή συχνή και διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση, θα μπορούσε να μειώσει το ρίσκο γι’ αυτούς τους καρκίνους.

Δανοί μελετητές, που μελέτησαν δεδομένα από το Danish Cancer Registry, από το 1977 έως το 2012, βρήκαν πως 90.755 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή. Στο διάστημα αυτό οι αμυγδαλεκτομές είχαν μειωθεί κατά 33,8%. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά την ίδια περίοδο, οι περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα είχαν αυξηθεί σημαντικά. Οι μελετητές βρήκαν ότι η απουσία των αμυγδαλών είχε μειώσει την πιθανότητα για καρκίνο κατά 60%, ενώ, όταν η αφαίρεση των αμυγδαλών είχε γίνει στην παιδική ηλικία, η μείωση της πιθανότητας έφτανε στο 85%! Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research.

«Η αμυγδαλεκτομή δεν θα πρέπει να γίνεται συστηματικά για πρόληψη, καθώς οι πιθανότητες είναι μικρές για το νόσημα» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ». «Ωστόσο, οι ασθενείς με HPV που είναι υψηλού ρίσκου, κατά τα πρότυπα των BRCA θετικών ασθενών για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή για προληπτικούς λόγους έναντι του καρκίνου» προσθέτει με έμφαση. Όπως εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος «σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός για τον ιό HPV βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης, ενώ η αμυγδαλεκτομή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επιπλέον «όπλο» στη «μάχη» κατά του καρκίνου στόματος από HPV».

ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΣΤΟΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συχνά τον εντοπίζουμε:

Στις αμυγδαλές

Στο φάρυγγα

Στο κάτω χείλος

Στη γλώσσα

Στο έδαφος του στόματος

Στις παρειές

Στα ούλα

Στην υπερώα

Ο καρκίνος του στόματος-στοματοφάρυγγα εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας άνω των σαράντα χρόνων αλλά μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Αναφέρονται μερικά προειδοποιητικά σημεία που βοηθούν στην αποκάλυψή τους:

Πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται.

Πόνος ή αίσθημα ότι κάτι έχει σφηνωθεί στο φάρυγγα.

Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση.

Δυσκολία στην κίνηση της κάτω γνάθου ή της γλώσσας.

Μούδιασμα της γλώσσας ή άλλης περιοχής του στόματος.

Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.

Λευκή ή κόκκινη κηλίδα στα ούλα, στη γλώσσα, ή στο βλεννογόνο του στόματος.

Διόγκωση ή πάχυνση στην παρειά ή στα χείλη.

Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η κλινική εικόνα θέτει την υποψία, αλλά η διάγνωση μπαίνει με τη βιοψία.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Τη θέση της βλάβης, την έκτασή της, τον ιστολογικό τύπο όπως αυτός έχει προκύψει από την ληφθήσα βιοψία και την παρουσία ή μη τραχηλικών και απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Η χειρουργική εξαίρεση, η σύγχρονη ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με φάρμακα νέας γενιάς είναι τα «όπλα» στην αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.