Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Έρευνα σοκ: Οι Έλληνες φοιτητές υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος


H ζωή για τους φοιτητές δεν είναι τόσο ανέμελη όσο νομίζουμε. Η καθημερινότητα των νέων ανθρώπων είναι πολύ δύσκολη: Η μετάβαση από την εφηβεία στη νεότητα, η οικονομική κρίση και οι προκλήσεις της σύγχρονης ζωής γεμίζουν τους νέους με αγχωτικά και καταθλιπτικά συμπτώματα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Σύμφωνα που διεξήγαγε το Τμήμα Στατιστικής σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) το 20% των φοιτητών συμφωνούν ότι πρέπει να επισκεφτούν ειδικό ψυχικής υγείας. Ας δούμε την έρευνα όπως δημοσιεύεται στη σελίδα ΟΠΑNEWS του Πανεπιστημίου.

"Στην έρευνα που διεξήγαγε το ΟΠΑ (Τμήμα Στατιστικής - Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας) με σκοπό τη βελτίωση της αντιμετώπισης ψυχικών δυσκολιών των φοιτητών, εξετάστηκε το ποσοστό των καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων στους φοιτητές και κατά πόσον αυτό σχετίζεται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του φοιτητή και την οικονομική κρίση τής χώρας, με χρήση των ερωτηματολογίων Beck (κατάθλιψη) και STAI (άγχος). Η ερευνητική διαδικασία που ακολουθήθηκε διασφάλιζε το απόρρητο των απαντήσεων. Στην έρευνα απάντησαν 412 φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ.

Ένα από τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 38% των φοιτητών τού ΟΠΑ συμφωνούν μερικώς έως πλήρως ότι θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτούν ειδικό ψυχικής υγείας.



Σύμφωνα με την ελληνική στάθμιση του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου ερωτηματολογίου για την κατάθλιψη (Beck), το ποσοστό των ερωτηθέντων που παρουσίασαν καταθλιπτική συμπτωματολογία ήταν 16,5% - ποσοστό που θεωρείται μεγάλο, αν σκεφτούμε ότι στον ελληνικό πληθυσμό έχουμε 3,3% το 2008, 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2012 (ΕΠΙΨΥ). Οι φοιτήτριες φαίνεται να απαντούν με μεγαλύτερη συχνότητα στην καταθλιπτική συμπτωματολογία απ' ό,τι οι φοιτητές. Επιπλέον, φαίνεται ότι, όσο τα επίπεδα της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας αυξάνουν, τόσο οι ώρες παρακολούθησης της σχολής μειώνονται, με ποσοστό 21,3% όσων δεν παρακολουθούν καθόλου. Επίσης, οι φοιτητές που παρουσιάζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία έχουν χαμηλότερο μέσον όρο βαθμολογίας.

Η καταθλιπτική συμπτωματολογία και το άγχος στους φοιτητές συνδέονται με τον γενικότερο τρόπο ζωής και τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. 0ι φοιτητές με συμπτωματολογία σε ποσοστό 44,7% συμφωνούν πλήρως ότι πρέπει να επισκεφτούν ειδικό ψυχικής υγείας και σε ποσοστό 39,8% το σκέφτονται.
Στο ερωτηματολόγιο STAI για την αγχώδη συμπτωματολογία οι μισοί φοιτητές απαντούν θετικά στα συμπτώματα. Τα ποσοστά ανδρών και γυναικών είναι περίπου τα ίδια, και το ίδιο ισχύει για τα Τμήματα σπουδών.

Σχετικά με τις αιτίες τού φαινομένου, όλοι συμφωνούν ότι οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Σίγουρα, η καταθλιπτική συμπτωματολογία και το άγχος στους φοιτητές συνδέονται με τον γενικότερο τρόπο ζωής και τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, με ό,τι αυτό σημαίνει σε προσωπικό, οικογενειακό και ακαδημαϊκό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές που δυσκολεύονται να βρουν τον ρυθμό τους στη μετεφηβική αυτήν ηλικία, όπου πολλά πράγματα είναι υπό διαπραγμάτευση, θα πρέπει να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η καταθλιπτική και αγχώδης συμπτωματολογία θεωρείται φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο, αρκεί να ξεπεραστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.




Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.