Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ω-3 σε κάψουλα ή από ψάρι;


Οι παλιότεροι σίγουρα θυμούνται τις τραυματικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας, όταν τους έδιναν κάθε μέρα μουρουνέλαιο για να είναι γεροί! Ευτυχώς αυτή την αποκρουστική γεύση, ήρθαν να αντικαταστήσουν τα μικρά μασώμενα ή καταπινόμενα καψάκια με την πλούσια περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, για ενήλικες και παιδιά.

Γιατί χρειαζόμαστε συμπλήρωμα διατροφής με ω-3;

Έρευνες δείχνουν ότι, η ιδανική αναλογία ω-3 με ω-6 είναι 1:4. Στον Δυτικό Κόσμο υπολογίζεται ότι η αναλογία αυτή είναι 1:20 ( ! ) Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα 3 μέσω της διατροφής τους και γι'αυτό χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά συμπληρωμάτων ω-3;

Την αναλογία ω-3 και ω-6, διότι η υπερβολική πρόσληψη ω-6 έχει συνδυαστεί αρκετές φορές με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, άσθματος, αλλεργιών αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ωμέγα 6 είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας, αλλά αυτό που είναι επικίνδυνο είναι οι υπερκατανάλωση τους. Τα ω-3 θεωρούνται αντιφλεγμονώδη και τα ωμέγα 6 προ φλεγμονώδη. Η βάση λοιπόν της παραπάνω διαπίστωσης, έγκειται στο γεγονός ότι η πληθώρα των ω-6 τείνει να αυξήσει τις φλεγμονές με πιθανή ενίσχυση της εμφάνισης των διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών.

Προσέχουμε το τελικό προϊόν να είναι απαλλαγμένο απο βαρέα μέταλλα. Η μοριακή απόσταξη είναι η καλύτερη μέθοδος απαλλαγής τους.

Τέλος, ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε Ω3. Προσέξτε γιατί μπορεί να αναφέρει οτι η συνολική περιεκτικότητα σε ιχθυέλαια αγγίζει τα 1000 mg αλλά η πραγματική περιεκτικότητα σε Ω3 να είναι μόνο 350. Ένα αξιόλογο προϊόν πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 600-700 mg Ω3 ανά κάψουλα για να αποδίδει περισσότερο απο 1 γραμμάριο Ω3 την ημέρα που φαίνεται να έχει και τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την δράση των ω-3 λιπαρών οξέων;

Προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι έχουν αντιυπερτασική δράση, συντελούν στην μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 50% αν καταναλώνονται σε ποσότητα 1500mg εβδομαδιαίος. Επίσης θεωρείται οτι μειώνουν την φλεγμονή του αγγειακού τοιχώματος και έχουν αντιθρομβωτική δράση, μειώνοντας τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη διανοητική λειτουργία και προφυλάσσουν από την κατάθλιψη και τη νόσο Alzheimer

Συμβάλλουν στην σωστή νευρολογική ανάπτυξη και τα διάρκεια της εμβρυϊκής και πρώιμης μεταγεννητικής περιόδου.

Βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών ειδικά αυτών που συνδέονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα. Συγκεκριμένα ευεργετική δράση απο την χορήγηση ιχθυελαίων έχει παρατηρηθεί σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, στην ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και σε κάποιες πνευμονικές νόσους.

Τέλος, υπό διερεύνηση είναι η προστατευτική τους δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους και του λεπτού εντέρου. Έρευνες δείχνουν ότι παρουσιάζεται πρόληψη της νόσου αλλά και καλύτερη πρόγνωση σε καρκινοπαθείς με αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.

Από ποιες τροφές μπορεί ο οργανισμός να προσλάβει ω-3 λιπαρά οξέα;

Τα σημαντικότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς γνωστά σαν άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), εντοπίζονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ή σαρδέλα ή το σκουμπρί, ο σολομός η ρέγκα και ο φρέσκος τόνος. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση ψαριού, συστήνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από τους ειδικούς ανά τον κόσμο. Καλή πηγή ω-3 αποτελούν επίσης οι ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, το σησάμι και ορισμένα φυτικά έλαια όπως το έλαιο από λιναρόσπορο. Μην ξεχνάτε ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Συνεπώς μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3, όπως μαργαρίνη, ψωμί ακόμα και γάλα, αντισταθμίζοντας έτσι την αυξημένη πρόσληψη ω-6 της Δυτικής διατροφικής κουλτούρας.

Η επιλογή είναι δική σας!

Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.