Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Oι 15 τρόποι να διαχειριστείς το άγχος: Τι να κάνεις από το πρωί που ξυπνάς


Ποιος δεν έχει νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του να αγχώνεται για κάτι σημαντικό;

Να αναρωτιέται πώς θα πάει αυτό που είναι σημαντικό για το άτομο αυτό, πχ η νέα εργασία, μια επένδυση, ένα άνοιγμα, μια σχέση, κλπ, κλπ; Άγχος είναι το συναίσθημα που γεννιέται όταν κανείς αισθάνεται πιεσμένος σε κάποια φάση της ζωής του και φοβάται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ή να ανταπεξέλθει. Η πίεση αυτή, δηλαδή το στρες, μπορεί να είναι κάτι αντικειμενικό (που οι περισσότεροι θα το έβρισκαν δύσκολη κατάσταση) ή κάτι υποκειμενικό (άλλοι άνθρωποι δε θα ένιωθαν εξίσου πιεσμένοι στην ίδια κατάσταση).

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι αγχώδεις και ζορίζονται στην καθημερινότητά τους. Πέρα από το αρνητικό συναίσθημα που τους πνίγει, το στρες και το άγχος δημιουργούν μια σειρά από δυσλειτουργίες και ανισορροπίες στον οργανισμό με την έκκριση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς το άγχος του; Η επιστημονική απάντηση είναι: ΝΑΙ! Χρειάζεται να φτιάξει κανείς μια νέα ρουτίνα, για να μπορέσει να ανακουφιστεί από το καθημερινό άγχος.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ

Το πρωί που ξυπνάς, όταν είσαι ακόμα με κλειστά μάτια, πάρε 7 αργές, βαθιές αναπνοές ή, κράτα την αναπνοή σου και μέτρα ως το επτά, για 7 φορές.

Πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό (ακόμα καλύτερα με ένα στιμένο λεμόνι μέσα)

Μάθε να κρατάς ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: γράψε όλα τα όμορφα, καλά, θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη μέρα σου. Επικέντρωσε τη σκέψη σου σε αυτά που σου αρέσουν, όχι σε αυτά που δε σου αρέσουν. Έτσι θα αποκτήσεις μια αίσθηση ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη ζωή σου.

Ασκήσου. Διάλεξε τι σου αρέσει: γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστήριο, γιόγκα… οτιδήποτε. Ακόμα καλύτερα αν βρεις φίλους και ασκήστε μαζί. Η άσκηση βοηθάει στο να εκλυθούν ενδορφίνες, οι φυσικές ορμόνες της χαράς.

Γράψε. Όταν αρχίζεις και αγχώνεσαι, κάτσε στο κομπιούτερ ή πάρε ένα φύλλο χαρτί και άρχισε να γράφεις ό,τι σου έρχεται στο μυαλό, όσο πιο γρήγορα μπορείς. Μη λογοκρίνεις τις σκέψεις σου, μην ανησυχείς αν γράφεις άσχημες λέξεις ή βρισιές. Σκοπός της άσκησης είναι να αποφορτίσεις την αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται μέσα σου και σου δημιουργεί άγχος και δυσφορία.

Γέλιο. Βάλε γέλιο και χιούμορ στη ζωή σου. Να διαλέγεις να βλέπεις αστεία βιντεάκια, ανέκδοτα που αναρτούν οι φίλοι σου στο Facebook, να βλέπεις κωμωδίες. Στα δύσκολα, πες κάτι πιο ανάλαφρο στον εαυτό σου, δες την κατάσταση από μια χιουμοριστική πλευρά και μην αφήνεις τον εαυτό σου να ‘πέσει’ με το παραμικρό.

Παρέες. Οι καλές παρέες είναι το κλειδί της ευτυχίας και της καλής υγείας. Διάλεξε τους φίλους σου με προσοχή: ανθρώπους με θετική ενέργεια, με καλή διάθεση, άτομα με τα οποία έχεις κοινά στοιχεία, βγαίνεις, κάνεις πράγματα μαζί τους που σας ευχαριστούν και τους δύο. Μείνε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους, από άτομα που όλο γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται και όταν βγαίνετε το μόνο που κάνετε είναι στείρα ανταλλαγή προβλημάτων. Επίσης, μακριά από συναισθηματικά βαμπίρ, άτομα που σου απορροφούν την ενέργεια, μακριά από νάρκισσους και προβληματικούς ανθρώπους. Δεν μπορείς να τους σώσεις και δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα. Να θυμάσαι, ότι ούτε εσύ έχεις να προσφέρεις κάτι θετικό σε αυτά τα άτομα: είναι τέτοια η κατάστασή τους που πιθανότατα χρειάζονται βοήθεια ειδικού για να ξεφύγουν από το πρόβλημά τους.

Διατροφή: Διάλεξε τροφές που σταθεροποιούν τη γλυκόζη στο αίμα σου. Πρωινό: φράουλες, φρούτα του δάσους, αμύγδαλα ή ξηρούς καρπούς (άψητους, ανάλατους). Να θυμάσε ότι ο φυσικός βιολογικός ρυθμός του σώματος είναι να έχουμε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης το πρωί που ξυπνάμε, άρα θέλουμε να τα κατεβάσουμε και να τα εξισορροπήσουμε. Όταν η γλυκόζη στο αίμα είναι σε χαμηλό επίπεδο, όπως το πρωί, τότε ενεργοποιείται η αντίδραση μάχης ή φυγής. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να πάμε το επίπεδο γλυκόζης πολύ ψηλά, γιατί θα αποσταθεροποιηθούμε μέσα στη μέρα.

Μουσική . Τι είδους μουσική σου αρέσει; Βάλε να την ακούσεις! Η μουσική έχει ειδική σύνδεση με το κέντρο των συναισθημάτων μας, οπότε έχει άμεση επίδραση στη διάθεση και το άγχος μας. Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει αποσπώντας την προσοχή μας από αυτό που μας ενοχλεί και να μας δώσει μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα συναισθήματα που έχουμε εκείνη τη στιγμή. Ειδικά η απαλή, χαλαρωτική ή η κλασική μουσική βοηθάνε στη χαλάρωση του νου και του σώματος. Αν πάλι σας αρέσει η έντονη, χαρούμενη μουσική, μη διστάσετε να την ακούσετε και –γιατί όχι;- να χορέψετε στο ρυθμό της.

Ασκήσεις αναπνοής. Μάθετε να παίρνετε βαθιές, διαφραγματικές, χαλαρωτικές αναπνοές. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες (The American Institute of Stress, http://www.stress.org/take-a-deep-breath/) προτείνει την αναπνοή ως τη μία και καλύτερη τεχνική για τη διαχείριση του στρες. Με τις βαθιές αναπνοές ενεργοποιείται το φυσιολογικό σύστημα χαλάρωσης του οργανισμού και έτσι αποβάλλεται το στρες, το άγχος και η δυσφορία. Καθώς η αναπνοή γίνεται πιο αργή και πιο βαθιά, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός, πέφτει η πίεση και ο μεταβολισμός και χαλαρώνουν οι μυς του σώματος.

Όχι άλλη πίεση. Μην προσπαθείς να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που το φοβάσαι και δεν το μπορείς. Δεν είναι πράξη αγάπης για τον εαυτό και δεν οδηγεί πουθενά. Η προσέγγιση tough love και πίεση στο φόβο και το άγχος το μόνο που προκαλεί είναι νευρική κατάρρευση. Μην αφήσεις τους άλλους να σου πουν τι να κάνεις- κάνε αυτό που νομίζεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου. Όπως δεν εκνευριζόμαστε ή δεν κρίνουμε κάποιον με αναπηρία που διευθετεί έτσι τα πράγματα ώστε να διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητά του, έτσι δεν πρέπει να κατακρίνουμε τον εαυτό μας αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικά για να μη πιεστούμε.

Εξάσκησε την τέχνη του να αγαπάς τον εαυτό σου. Αντί να επικεντρώνεσαι διαρκώς στα ελαττώματά σου, κάνε μια λίστα με τα προτερήματά σου και τις ποιότητες που έχεις σαν άνθρωπος. Κάνε μια νοερή λίστα με τα κομπλιμέντα που σου έχουν κάνει πρόσφατα. Μάθε να κάνεις κάθε μέρα περισσότερα από τα πράγματα που αγαπάς και σε ευχαριστούν.

Μασάζ. Απόλαυσε ένα καλό επαγγελματικό μασάζ. Μπορείς και στο σπίτι να χαλαρώσεις. Για παράδειγμα, κάνε μασάζ στο πρόσωπο: με τους αντίχειρες πίεσε τα μάτια στο κόκαλο, στην εσωτερική γωνία, εκεί που ενώνονται με το κόκαλο της μύτης. Μέτρα ως το 10, χαλάρωσε και επανάλαβε.

Άλλαξε τις σκέψεις σου. Παρατήρησε τις σκέψεις σου και βάλε τες κάτω από το μικροσκόπιο: Είναι λογικές; Αντικειμενικές; Αυτό που σκέφτεσαι ισχύει; Ή είναι φόβος και απαισιοδοξία; Σταδιακά άλλαξε τις σκέψεις σου, αντικαθιστώντας τις αρνητικές με πιο ρεαλιστικές.

Θετικές επιβεβαιώσεις. Αυτό είναι ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους. Μάθε να λες θετικά πράγματα στον εαυτό σου και να διαχειρίζεσαι την καθημερινότητά σου «μπορώ να διαχειριστώ το κάθετι», «έχω ισορροπία στη ζωή μου», «έχω δύναμη και αυτοπεποίθηση», «οι προκλήσεις φέρνουν ευκαιρίες», κλπ.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.