Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Στο στόχαστρο τα αναπηρικά επιδόματα


«Κούρεμα» μέσω εισοδηματικών κριτηρίων.

Στο... μάτι έβαλαν οι δανειστές, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, και τα αναπηρικά επιδόματα. Μετά τις συντάξεις και τους μισθούς, στο στόχαστρο του Ταμείου μπαίνουν και τα προνοιακά επιδόματα που εισπράττουν δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρίες στη χώρα.

Τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, κάτι που, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη σύμφωνα με το Έθνος.

Μια τέτοια ρύθμιση, με την οποία δεν συμφωνεί η Ελλάδα, θα σήμαινε ότι ανάπηροι με μηδενικό εισόδημα που ζουν μόνο από επιδόματα θα κινδύνευαν να μείνουν εκτός μηχανισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες αναβάλλεται για τον Ιούλιο η δεύτερη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εστιάζουν στο κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο ετησίως για αναπηρικά εισοδήματα. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει περικοπές και καμία παρέμβαση στα «τυφλά», αλλά έχει δεχτεί να εξορθολογίσει το σύστημα στη βάση της μνημονιακής της υποχρέωσης για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα καταβάλλονται τουλάχιστον 200 προνοιακά επιδόματα χωρίς σαφή στρατηγική.

------------

Κινδυνεύουν τα επιδόματα που λαμβάνουν Άτομα με Αναπηρία


Την διακοπή της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν χιλιάδες Άτομα Με Αναπηρίας ζητούν οι δανειστές, προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η πολιτική εφαρμογή του εισοδήματος αλληλεγγύης σε 30 δήμους της χώρας θα καθυστερήσει 3 μήνες, αντί 1η Απριλίου, 1η Ιουλίου, λόγω της μη έγκρισης της πρότασης από τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία υποβλήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως πλέον, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπως έχει μετονομαστεί, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Στο στόχαστρο των δανειστών έχουν βρεθεί περίπου 182.000 δικαιούχοι επιδομάτων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίοι απαιτούν οι πόροι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως θα μετονομαστεί, να προέλθουν από αυτή τη πηγή κι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η απαίτηση του κουαρτέτου, κυρίως του ΔΝΤ, προέρχεται από το Μνημόνιο όπου προβλέπεται η πλήρης αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 900 εκατ. ευρώ, για να εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ακόμη οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του κοινωνικού εισοδήματος, των αναπηρικών επιδομάτων αλλά και των μη ανταποδοτικού χαρακτήρα επιδομάτων που δίνονται στα ΑΜεΑ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας δεν αναμένεται να προχωρήσει, όπως επισημαίνουν στελέχη του, στην αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα περιλαμβάνει την πλήρη καταγραφή των δικαιούχων και των επιδομάτων.

Ακόμη η κα Φωτίου ανακοίνωσε ότι τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης θα ενσωματωθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στα νέα Κέντρα Κοινότητας που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα. Για την στελέχωση τους θα γίνουν περίπου 1.400 προσλήψεις για τις ανάγκες των Κέντρων, μέσω ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, αναμένεται να πριμοδοτηθούν με επιπλέον μόρια όσοι απασχολούνται ήδη σε δομές αντιμετώπισης της φτώχειας. Τα Κέντρα Κοινότητας θα στεγάζονται σε 250 δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και με στόχο να καλύψουν το μεγαλύτερο φάσμα της ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με το Υπουργείο θα ανοίξουν τις πύλες τους από την 1 Ιουλίου. Στα Κέντρα Κοινότητας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τα επιδόματα, τις προνοιακές παροχές, δράσεις αλληλεγγύης και θα μοιάζουν με ΚΕΠ για τους πιο ευάλωτους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.