Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας ξεκίνησε σήμερα στην Τεχνόπολη


Κεντρικό θέμα «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη».

Με κεντρικό θέμα «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη» ξεκινά σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival». Το Φεστιβάλ επιστρέφει και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, υποσχόμενο πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, συζητήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, εκθέσεις και προβολές. Θα μπορούν να συμμετάσχουν επίσης σε εργαστήρια, πειράματα, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το Φεστιβάλ βελτιώνεται κάθε χρόνο και τείνει πλέον να καθιερωθεί σε θεσμό για τη χώρα μας (πέρυσι είχε 33.000 επισκέπτες, από τους οποίους 13.000 μαθητές. Πρόκειται για ένα επιστημονικό και πολιτιστικό δρώμενο που συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και την τέχνη, αναδεικνύει την επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα και προσπαθεί να ωθήσει τους νέους να ακολουθήσουν μια καριέρα στο πεδίο της επιστήμης και τεχνολογίας.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS», το Μουσείο Φωταερίου του Δήμου Αθηναίων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ένα πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Η κατανόηση της ζωής και της ύλης, η δημιουργία ‘ευφυών' μηχανών από τον άνθρωπο, η φύση του ανθρωπίνου εγκεφάλου, η καταπολέμηση των ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία, η εφεύρεση υλικών με ‘μαγικές» ιδιότητες και η κλιματική αλλαγή είναι μερικά μόνο από τα θέματα του Φεστιβάλ.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους προσκεκλημένους είναι ο Σβάντε Πεέμπο, διευθυντής του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, ο οποίος θα ανοίξει αύριο το απόγευμα το Φεστιβάλ μιλώντας με θέμα «Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;».

Θα ακολουθήσει, την πρώτη μέρα, ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής στο Εργαστήριο Μέσων (Media Lab) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συνεφευρέτης του «υπολογιστή των εκατό δολαρίων» και πρωτεργάτης υλοποίησης της ιδέας «Ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί», ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα».

Τις επόμενες μέρες θα μιλήσουν ο συγγραφέας και νευροεπιστήμονας Τζιοβάνι Φραζέτο για την «Απρόβλεπτη ελαφρότητα των συναισθημάτων», ο νευροεπιστήμονας Ντάνιελ Γουόλπερτ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με θέμα «Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος», ενώ το Φεστιβάλ θα κλείσει με ομιλία του βρετανού φυσικού του CERN και καθηγητή του King's College του Λονδίνου Τζον Έλις με θέμα «Από τι αποτελείται το σύμπαν».

Το CERN θα προβληθεί ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ, καθώς, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει η οπτικοακουστική διαδραστική εγκατάσταση «The Gift of Mass-Το Δώρο της Μάζας» (στους Παλαιούς Φούρνους, όπου οι επισκέπτες θα βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους), η χορευτική περφόρμανς «10^-22» και ένα στρογγυλό τραπέζι/συζήτηση.

Από ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων, θα δώσουν το παρόν, ο καθηγητής και διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος («Στρες και καθημερινότητα»), ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσιος Τάσιος («Μορφές ενέργειας στην αρχαία ελληνική Τεχνολογία»), ο επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Μάνος Δανέζης («Από τον Homo Sapiens στον Homo Universalis»), ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Στράτος Θεοδοσίου, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Δαγκλής κ.α.

Οι επισκέπτες ακόμη θα γνωρίσουν τον «Troopy», ένα ρομποτικό ανθρωποειδές του μαθητή Α' τάξης Λυκείου Δημήτρη Χατζή από την Καβάλα, το οποίο έχει εκτυπωθεί από τον ίδιο στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του. Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν και ειδικά εργαστήρια, όπου θα μάθετε περισσότερα για την τρισδιάστατη εκτύπωση και για τη δημιουργία ενός ρομποτικού βραχίονα με 3D printing.

Το βράδυ του Σαββάτου εξάλλου θα λάβει χώρα και ο μεγάλος τελικός του διαγωνισμού FameLab, που θα αναδείξει για δέκατη συνεχή χρονιά τα νέα ελληνικά ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο διεθνές Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ Cheltenham Festival στη Βρετανία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά για την παρακολούθηση ορισμένων ομιλιών απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και η απογευματινή και βραδινή ζώνη για το ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και στο ευρύ κοινό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.