Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Σπαστικότητα προσαγωγών


Η σπαστικότητα των προσαγωγών δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα γενικότερης σπαστικότητας του ατόμου (συνήθως παιδιού) που συνοδεύεται και από άλλες διαταραχές των άνω και κάτω άκρων.

Τι είναι

Η σπαστικότητα οφείλεται σε κεντρική βλάβη του εγκεφάλου, που επισυμβαίνει προ ή κατά τη διάρκεια του τοκετού (εγκεφαλική ανοξαιμία) ή κατά τη βρεφική ηλικία, (λόγω μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας) που δεν αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς εγκαίρως.

Στη γενική σπαστικότητα συμμετέχουν και τα χέρια και τα πόδια. Τα χέρια βρίσκονται σε κάμψη των αγκώνων, κάμψη των καρπών και κάμψη των δακτύλων. Τα πόδια βρίσκονται οι μηροί σε ελαφρά κάμψη και κολλημένοι μεταξύ τους (οφείλεται σε σπαστικότητα των προσαγωγών) και το πόδι είναι σε ιπποποδία (βλέπε κεφάλαιο).

Αποτέλεσμα, το παιδί και αργεί και δυσκολεύεται να περπατήσει, γιατί η σπαστικότητα ων προσαγωγών οδηγεί τα πόδια να βαδίζουν με μία κίνηση προς τα μέσα, σαν «ψαλίδι», που εμποδίζει τη βάδιση.


Πώς ελέγχεται

Η σπαστικότητα του παιδιού που μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη (τετραπληγία) ή ετερόπλευρη (ημιπληγία), είναι από πολύ νωρίς διαγνωσμένη.

Η σπαστικότητα των προσαγωγών είναι εμφανής, γιατί προσπαθώντας ν΄ ανοίξουμε τα πόδια του παιδιού σε γυναικολογική θέση, υπάρχει μεγάλη αντίσταση. Στη βάση του μηρού, στους βουβώνες, ψηλαφείται και διαγράφονται έντονα οι προσαγωγοί μύες.
Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της σπαστικότητας είναι κατά βάση συντηρητική (ασκήσεις, νάρθηκες βάδισης). Όμως ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι απαραίτητες για επιβοήθηση και επιτάχυνση της λειτουργικότητας του ατόμου. Κυριότερες επεμβάσεις είναι η διατομή των προσαγωγών και η επιμήκυνση του αχιλλείου τένοντα. Η διατομή των προσαγωγών είναι από τις επεμβάσεις που βοηθούν πολύ ενώ είναι απλές, και πρέπει να γίνεται νωρίς. Μέσω μιας πολύ μικρής τομής αποκόπτονται οι εκφύσεις των προσαγωγών μυών από τη λεκάνη. Οι μύες θα ξανακολλήσουν οπωσδήποτε, γι΄ αυτό στα βρέφη είναι ορθό να τοποθετείται μετά τη διατομή ένας νάρθηκας που συγκρατεί τα σκέλη σε απαγωγή, ώστε να μην χαθεί η διόρθωση.



Η επιμήκυνση του αχιλλείου τένοντα στην περιοχή της μυϊκής γαστέρας του γαστροκνημίου ή στην ίδια την τενοντώδη μοίρα του αχιλλείου τένοντα, διορθώνει νωρίς την ιποπποδία και διευκολύνει το βηματισμό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.