Από 414,30 ευρώ έως 1.318 ευρώ τα μεικτά ποσά των κύριων συντάξεων
Από 414,30 ευρώ έως 1.318 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, θα κυμαίνονται τα μεικτά ποσά των κύριων συντάξεων με βάση τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης που συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι επικεφαλής των Θεσμών.
Τα ποσά αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύει η «Ημερησία» λαμβάνοντας υπόψη:
Πρώτον: Τους 10 συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης που «κλείδωσαν» και είναι 0,77 για τα πρώτα 15 χρόνια, 0,84% για τα έτη ασφάλισης από 16-18 έτη, 0,895 για 19-21 έτη, 0,955 για 22- 24 έτη, 1,03 για τα 25-27, 1,21 για τα 28-30 έτη, 1,42 για τα 31-33 έτη, 1,59 για τα 34-36 έτη, 1,795 για τα 37-39 έτη και 2% για τα 40 ? 42 έτη. Τα σωρευτικά ποσοστά αναπλήρωσης, αντίστοιχα, θα είναι 11,55% για τα πρώτα 15 έτη, 14,1% για τα 18 έτη, 16,7% για 21 έτη, 19,62% για 24 έτη, 22,7% για 27 έτη, 26,34% για 30 έτη, 30,6% για 33 έτη, 35,37% για τα 36 έτη, 40,7% για τα 39 έτη και 46,7% για τα 42 έτη.
Δεύτερον: Την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για συμπληρωμένα 20 έτη ασφάλισης και πάνω και τη χορήγηση μειωμένου ποσού (345 ευρώ) για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης.
Τρίτον: Την εκτίμηση στελεχών του υπουργείου Εργασίας αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης ότι οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται, πλέον, με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).
Ποιοι ευνοούνται
Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης, συνυπολογίζοντας και την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης, ευνοούν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, στο πλαίσιο της εσωτερικής αλληλεγγύης υπέρ των πιο «αδύναμων».
Οι κλίμακες των ποσοστών, ωστόσο, ενθαρρύνουν την ασφάλιση για περισσότερα χρόνια (όπως ζήτησαν οι Θεσμοί). Για παράδειγμα, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης ενός υψηλόμισθου με αποδοχές 2.000 ευρώ, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, φτάνει στο 65,90% (1.318 ευρώ μεικτά) ενώ του χαμηλόμισθου των 600 ευρώ με τα ίδια χρόνια, στο 107% (θα λάβει σύνταξη 664,20 ευρώ).
Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης όσων θα έχουν συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, στα 40 έτη ασφάλισης, διαμορφώνεται στο 85,10%, για τα 1.500 ευρώ στο 72,30% και για τα 2.000 ευρώ θα είναι 65,90%.
Ενιαίος κανόνας
Τα παραπάνω ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν τον «οδηγό» για τον επανϋπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για εφαρμογή «ενιαίου κανόνα» για όλους τους συνταξιούχους. Το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου που, σύμφωνα με πληροφορίες, «πέρασε» από τους Θεσμούς, προβλέπει ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων θα καταβάλλονται στο ύψος που είχαν.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανϋπολογισμό, το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά «απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχηση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς». Για τις νέες ή και εκκρεμείς προβλέπονται, πάντως περικοπές («σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδόμενης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς θα καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά»).
Οδηγός
Το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου που, σύμφωνα με πληροφορίες, «πέρασε» από τους Θεσμούς, προβλέπει ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων θα καταβάλλονται στο ύψος που είχαν.
Τελικά ποσά
Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης, συνυπολογίζοντας και την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης, ευνοούν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, στο πλαίσιο της εσωτερικής αλληλεγγύης υπέρ των πιο «αδύναμων».
Έως 2.000 ευρώ
Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται, πλέον, με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).
-------------
Υπουργείο Εργασίας: Διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων
Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του, διευκρίνισε σχετικά με την διαπραγμάτευση, ότι διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων.
«Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις. Ειδικότερα, διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και συνεχίζει:
«Εξασφαλίσθηκε, επίσης, Εθνική Σύνταξη 384 Ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή» ενώ «εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης».
Κλείνοντας, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί «απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
-------------
Κατρούγκαλος: Προστασία των κύριων συντάξεων - Μείωση στο 10% των επικουρικών
"Αν υπήρχε χρόνος και δεν υπήρχε η αναγκαστική διακοπή των συζητήσεων είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε καταλήξει στην τελική συμφωνία" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην συνέντευξη Τύπου του οικονομικού επιτελείου για τις διαπραγματεύσεις.
Υπήρχε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση στα περισσότερα θέματα που συζητούσαμε με τους δανειστές, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, έχουν ενσωματωθεί οι μνημονιακές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του νέου ασφαλιστικού και έκανε λόγο για ισονομία δημοσίου ιδιωτικού τομέα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σχετικά με τις συντάξεις, επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτη προστασία των κυρίων συντάξεων και μετά το 2018, ενώ τόνισε ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά οι υφιστάμενες όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες. Επίσης είπε ότι η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ και ότι καμία επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν πρόκειται να μειωθεί. "Μόνο το 10% των συνταξιούχων θα δει μείωση στις επικουρικές" συμπλήρωσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ανακριβή την πληροφορία ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία και μίλησε για σταδιακή απομείωση του μέχρι το 2019. Προστατεύουμε απολύτως το εισόδημα του 90% των συνταξιούχων, είπε.
"Εμείς, ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, θα επιλέξουμε τα μέσα που θα εφαρμόσουμε τα μνημονιακά μέτρα" συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος, επίσης, στο ασφαλιστικό είπε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές συγκριτικά με το παρελθόν.
Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό και αυτή τη φάση, όπως είπε, "είμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης και ανταλλαγής ορισμένωνστοιχείων με τους θεσμούς".
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί βελτιωτικές προτάσεις αλλά όχι περικοπές.
"Σε ό,τι αφορά υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον. Δεν υπάρχει ανάγκη για νέες περικοπές γιατί υπερκαλύπτουμε τους μνημονιακούς στόχους" πρόσθεσε.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.