Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες δεμένοι και κλειδωμένοι σε κλουβιά


Η φτώχεια καταδικάζει ανθρώπινες ψυχές στην Ινδονησία - Δείτε σοκαριστικές φωτογραφίες.

Πριν από περίπου ένα μήνα, σόκαραν οι εικόνες από ψυχιατρικά ιδρύματα της Ινδονησίας, σπίτια και νοσοκομεία όπου ανθρώπινες ψυχές βασανίζονται στη μοναξιά και την εγκατάλειψη επειδή φέρουν το «στίγμα» της ψυχικής ασθένειας.

Νέο δημοσίευμα της Daily Mail ρίχνει φως και σε ολόκληρα χωριά όπου οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις και σύνδρομα ζουν στην εγκατάλειψη, σημαδεμένοι όχι μόνο από την ασθένειά τους αλλά- και ίσως περισσότερο- από τη φτώχεια. Αυτή που τους εμποδίζει την πρόσβαση στη θεραπεία, ακόμα και τη σωστή διάγνωση, και τους καταδικάζει.

Στα Sidoharjo, Karangpatihan and Krebet, ενήλικοι και έφηβοι εμφανίζουν μια σοβαρή μορφή καθυστέρησης που αποκαλείται «Kampung Idiot» και μοιάζει σε κάποιες μορφές του Συνδρόμου Ντάουν.

Οι εικόνες είναι εξίσου σοκαριστικές καθώς δείχνουν ανθρώπους αλυσοδεμένους στο έδαφος- ο 45χρονος Saimun είναι δεμένος εδώ και 20 χρόνια από τους ίδιους τους γονείς του επειδή πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια.

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και υποφέρουν από υποσιτισμό, προβλήματα όρασης και ακοής. Οι χωρικοί και η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποδίδουν στον υποσιτισμό, την ανεπάρκεια ιωδίου και την αιμομιξία τις ασθένειές τους.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι παλεύουν με ψυχικές ασθένειες στο Ponorogo, στην Ανατολική Ιάβα και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οι οικογένειές τους ζουν με από 26 έως 45 ευρώ το μήνα.

Κοινή πρακτική στα χωριά αυτά είναι να κρατούνται οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες δεμένοι ή κλειδωμένοι. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει απαγορεύσει την πρακτική του δεσίματος από το 1977 αλλά δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την απαγόρευση αυτή.

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, περισσότεροι από 57.000 άνθρωποι βρέθηκαν δεμένοι κάποια στιγμή της ζωής τους ενώ 18.800 είναι αυτοί τη στιγμή καθηλωμένοι με τον τρόπο αυτό.

Η έκθεση της οργάνωσης με τίτλο: «Living in Hell: Abuses against People with Psychosocial Disabilities in Indonesia» καταγράφει το πώς οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες καταλήγουν είτε αλυσοδεμένοι είτε παρατημένοι σε γεμάτα ιδρύματα.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται δεμένος στην Ινδονησία του 2016, οι άνθρωποι μας έλεγαν ξανά και ξανά πως είναι ζωή στην κόλαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ερευνητής της οργάνωσης.

Παράλληλα οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις υποβάλλονται και σε πολλές άλλες μορφές κακοποίησης: σεξουαλική βία, θεραπεία με ηλεκτροσόκ, απομόνωση στα ιδρύματα.

Στη χώρα των 250 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν 48 ψυχιατρικά ιδρύματα. Οι επιλογές θεραπείας είναι πολύ περιορισμένες για τους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και πολλές απελπισμένες οικογένειες στρέφονται σε «πνευματικούς» θεραπευτές- ορισμένοι από τους οποίους συστήνουν να αλυσοδένονται οι ασθενείς.

Η οργάνωση HRW εξέτασε περίπου 150 ανθρώπους, από τους ίδιους τους ασθενείς μέχρι επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Εκτιμάται πως 14 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.