Ξεχωριστά «κλικ» από τον φωτογράφο που τη λάτρεψε.
Μυστηριώδεις και γοητευτικοί, οι ναοί της Μιανμάρ αποτυπώνονται και αναδεικνύονται στις φωτογραφίες του Αντρέι Ντούμαν με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια και την εκτυφλωτική ομορφιά.
Όπως λέει ο φωτογράφος στη Daily Mail, έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά της χώρας με το που πάτησε το πόδι του σ’ αυτή. Μέσα στη ομίχλη, περιγράφει γλαφυρά, είδε τους λαμπερούς ναούς να αναδύονται φωτισμένοι από τον πρωινό ήλιο ενώ οι μοναχοί, σαν μέλισσες, πηγαινοέρχονταν εκτελώντας τα καθημερινά τους καθήκοντα.
Κάποιοι από τους ναούς αυτούς είναι γεμάτοι κόσμο αλλά υπάρχει κι ένας ολόκληρος θησαυρός «ξεχασμένων» στην ύπαιθρο ερειπίων.
Ο Ντούμαν πέρασε αρκετές εβδομάδες εξερευνώντας τη χώρα με κάθε μέσο μεταφοράς ώστε να αποτυπώσει στο φακό του τα θρησκευτικά θαύματα της Μιανμάρ με όλη την επιβλητικότητά τους.
Ο ναός του Mingun ήταν αυτός για τον οποίο ο Ντούμαν είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η εμπειρία της επίσκεψής του δεν τον απογοήτευσε. «Χρειάστηκε να ταξιδέψω με αεροπλάνο και πλοίο πολύ νωρίς το πρωί για να τον επισκεφθώ», εξηγεί, « η ώρα της φωτογράφισής μου ήταν πολύ σημαντική για να πετύχω να πέφτει το φως με συγκεκριμένη γωνία στο ναό. Έτυχε να βρίσκονται εκεί και μερικοί νεαροί μοναχοί».
Στον ξέφρενο κόσμο του, εξηγεί ο 34χρονος Ρουμάνος, η φωτογραφία του επιτρέπει να χαμηλώνει ρυθμούς για να επιλέγει το κάδρο των φωτογραφιών του και να απολαμβάνει την ησυχία. Μια από τις καλύτερες στιγμές του στη Μιανμάρ ήταν με την ησυχία και τη γαλήνη της αυγής.
«Ήμουν σε λίμνη στις 5:30 το πρωί, μέσα σε μια βάρκα. Το σκοτάδι βαθύ ενώ περίμενα να φανεί το φως του ήλιου πάνω από τα βουνά», περιγράφει.
Ο φωτογράφος εξομολογείται πως δεν ήξερε τι να περιμένει σε ό,τι αφορά τους Βιρμανούς, όταν πρωτοεμφανίστηκε τη χώρα τους, αλλά διαπίστωσε πως ήταν πολύ φιλόξενοι.
«Πάντα μας καλούσαν στα σπίτια τους, μας προσέφεραν φαγητό και τσάι, τους εντυπωσίαζε πολύ το από πού ερχόμαστε», εξηγεί, «ακόμα και στις πιο φτωχές περιοχές όλοι μας προσέγγιζαν και προθυμοποιούνταν να βοηθήσουν».
Η εκπληκτική φωτογραφική συλλογή του αποτυπώνει την ιστορία της χώρας αλλά και την προσπάθειά της να διατηρήσει τις παραδόσεις της προσεγγίζοντας ταυτόχρονα τον σύγχρονο κόσμο.
Στη Μιανμάρ υπάρχουν περισσότεροι από 2000 ναοί. Δίπλα στους μεγαλοπρεπείς χώρους λατρείας υπάρχουν και οι πιο ταπεινοί που η φύση φαίνεται να «καταλαμβάνει».
«Ήταν πάντα ένας τόπος μυστηρίου για μένα, πάντα με γοήτευε», καταλήγει, «ίσως είναι επειδή ήταν απομονωμένη από τον κόσμο για τόσο καιρό, ίσως λόγω της εκπληκτικής κουλτούρας της και της αρχιτεκτονικής. Εκπληκτικά τοπία, συναρπαστικές παραδόσεις, πεντανόστιμο φαγητό».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.