Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Από κορυφαία Θεωρητική Φυσικός φιλόδοξη σχεδιάστρια προϊόντων τεχνολογίας


Η Φωτεινή Μαρκοπούλου είναι σχεδιάστρια συστημάτων τεχνολογίας και ταυτόχρονα Θεωρητική Φυσικός. Είναι συν-ιδρύτρια της εταιρείας “Doppel”, μιας εταιρείας που ασχολείται με είδη τεχνολογίας που μπορούν να φορεθούν. Χρησιμοποιεί τελευταίας λέξης έρευνα στην ψυχο-φυσιολογία, τη μελέτη του πώς το μυαλό και το σώμα επηρεάζουν το ένα το άλλο, δημιουργώντας τεχνολογία που αλλάζει τον τρόπο αντίληψης, αίσθησης και συμπεριφοράς μας.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να σταθούμε είναι ότι πριν το «Doppel», η Φωτεινή ήταν μια εγνωσμένης αξίας Θεωρητική Φυσικός. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής “Perimeter” του Καναδά, ένα από τα πιο γνωστά ιδρύματα στο χώρο της θεωρητικής φυσικής. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο ΜΙΤ και στο Ινστιτούτο Santa Fe, καθώς και υπότροφος στο Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ του Humbolt, στο Βερολίνο. Η δουλειά της στη Φυσική εστιάζει στην κβαντική κοσμολογία, σε σύνθετα συστήματα και δίκτυα. Το βασικό της ενδιαφέρον είναι τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στη σχεδίαση συστημάτων και την προσωπική εμπειρία.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1971, στην Αθήνα.

«Οι γονείς μου είναι γλύπτες. Θεωρώ ότι κάνουμε την… ίδια δουλειά, καθώς η γλυπτική και η θεωρητική φυσική μοιάζουν πολύ: δημιουργείς κάτι που πρέπει να στέκει από όλες τις πλευρές και να περιέχει την αλήθεια. Συχνά συζητώ με τη μητέρα μου και, ενώ εκείνη έχει στο μυαλό της τη γλυπτική και εγώ τη φυσική, είναι σαν να μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Θεωρώ ότι έμαθα να κάνω φυσική από εκείνη. Όπως και στις καλές τέχνες, η πρόκληση στη φυσική είναι να βρεις με τη δουλειά σου την αλήθεια και όχι κάτι που μοιάζει με αυτήν. Έτσι, συχνά θυμάμαι αυτό που λέει η μητέρα μου, για το ότι η ευθεία είναι ο πιο σύντομος δρόμος. Πρέπει να σημαδεύεις την καρδιά του προβλήματος», λέει η ίδια σε παλαιότερη της συνέντευξη.

Η Μαρκοπούλου έκανε το διδακτορικό της στο Imperial College του Λονδίνου το 1998 και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ινστιτούτο Άλμπερτ Άινσταϊν, στο Imperial College και στο Πανεπιστήμιο Penn. Μοιράστηκε το Πρώτο Βραβείο στο διαγωνισμό Νέων Ερευνητών στο Συμπόσιο “Ultimate Reality” στο Πρίνστον.

Σε μια προσπάθεια μακρυά από τη Φυσική, το 2012, η Μαρκοπούλου γράφτηκε και σπούδασε στο διπλό μεταπτυχιακό Innovation Design Engineering στο Imperial College του Λονδίνου και το Royal College of Art, αποφοιτώντας το 2014. Τα δύο πρότζεκτ που είχε σχεδιάσει για την αποφοίτησή της ήταν το Cityzen (ένα ψηφιακό σύστημα ψηφοφορίας βασισμένο σε στατιστικά στοιχεία) και το MyTempo (ένα ομαδικό πρότζεκτ με τους Nell Bennett, Andreas Bilicki και Jack Hooper). Το MyTempo κέρδισε το βραβείο Δημιουργικής Επιχείρησης από τη Deutsche Bank για το 2014 και έλαβε μέρος στην έκθεση John Lewis Future Store.

Μετά την αποφοίτησή της, η Μαρκοπούλου με τους συναδέλφους της ίδρυσαν την Team Turquoise, μια εταιρεία που κάνει έρευνα στην ψυχο-φυσιολογία. Η MyTempo μετονομάστηκε σε “Doppel” και τον Ιούνιο του 2015 συμμετείχε στην πλατφόρμα του Kickstarter.

Το “Doppel” λοιπόν, είναι μια εταιρεία με είδη τεχνολογίας που μπορούν να φορεθούν, και που χρησιμοποιεί την ψυχο-φυσιολογία για να δημιουργήσει τεχνολογία που αλλάζει την αντίληψή μας, τις αισθήσεις μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στα πράγματα.

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας λέγεται επίσης “Doppel”, και είναι ένα βραχιόλι που βοηθά αυτόν που το φορά να παραμείνει ήρεμος και συγκεντρωμένος. Τον Ιούλιο του 2015 το “Doppel” τα πήγε εξαιρετικά στην καμπάνια του Kickstarter συγκεντρώνοντας 111.000 λίρες.


Πηγή: http://www.ellines.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.