Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την τρομοκρατία


Με ακόμη μία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση να προστίθεται στον κατάλογο με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα παιδιά σας έχουν ξεκινήσει τις ερωτήσεις τύπου: «Γιατί οι άνθρωποι βλάπτουν ο ένας τον άλλον;».

Τι απάντηση μπορεί να δώσει ένας γονιός σε αυτό το σπαρακτικό ερώτημα;

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά για τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι μια αναγκαιότητα . Λόγω του κόσμου στον οποίο ζούμε και τον ασταμάτητο βομβαρδισμό ειδήσεων, οι γονείς πρέπει να συζητήσουν αυτό το λεπτό θέμα με τα παιδιά τους. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν.

Μάθετε τι ξέρουν
Όλοι θα θέλαμε τα παιδιά μας να μη μάθουν ποτέ την έννοια της τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορούμε να τα αφήνουμε να μεγαλώνουν σε μια γυάλα, όσο και να το θέλουμε. Τα παιδιά είναι πολύ διαισθητικά και διορατικά. Αν δεν το ακούσουν στην τηλεόραση, τα άλλα παιδιά θα τους το πουν. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι οι γονείς τους ακούν με μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι συνήθως τις ειδήσεις ή να ακούσουν συνομιλίες μεταξύ ενηλίκων. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη, εξακολουθούν να ξέρουν ότι κάτι έγινε. Αν τους εξηγήσετε με απλά λόγια θα αποφευχθεί η σύγχυση και θα βοηθήσετε τα παιδιά να αισθανθούν καλύτερα.

Από τις πληροφορίες που έχουν ξεκινήστε τη συνομιλία και στη συνέχεια αφήστε τα παιδιά να κατευθύνουν τη συζήτηση με ερωτήσεις για τις ανησυχίες τους. Πείτε για παράδειγμα: Μπορεί να έχεις ακούσει ότι κάτι θλιβερό έχει συμβεί στις Βρυξέλλες. Θα ήθελες να το συζητήσουμε;». Αν δεν είστε σίγουροι για τις πληροφορίες που έχει ακούσει το παιδί σας στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό και δεν θέλετε να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας, απλώς ρωτήστε για την ημέρα του ή αν έχει ακούσει τίποτα ενδιαφέρον και περιμένετε αν θα το αναφέρει.

Μιλήστε γι’ αυτό περισσότερο από μια φορά
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πως μπορούν να σας κάνουν ερωτήσεις για δύσκολα θέματα ξανά και ξανά. Ακόμα κι αν το έχετε συζητήσει στο παρελθόν, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να μιλάτε επειδή είναι πιθανό το παιδί να δεχθεί παραπληροφόρηση από τους συμμαθητές τους αυτές τις μέρες.

Απλά πράγματα
Περιορίστε την τηλεόραση, έτσι ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν πληροφορίες που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους και να μη δουν σκληρές εικόνες. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) εξέδωσε πρόσφατα μια ανακοίνωση προειδοποιώντας για την έκθεση των παιδιών στις ειδήσεις: «Ως παιδίατροι, γνωρίζουμε ότι η βία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στα παιδιά, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για εκμάθηση. Η AAP προτρέπει όλους τους γονείς να ελέγχουν τις εικόνες βλέπουν τα παιδιά και τις πληροφορίες που ακούν.».

Κρατήστε τις λεπτομέρειες για τον εαυτό σας
Είναι λογικό να μην μπορείτε να κρύψετε την είδηση αλλά κρατήστε τις σοκαριστικές λεπτομέρειες για τους εαυτούς σας.

Προσέξτε τις συζητήσεις σας
Προσέξτε τι λέτε μπροστά στα παιδιά με τον σύζυγο ή πρόσωπα του συγγενικού και φιλικού σας περιβάλλοντος. Τα παιδιά απορροφούν όλες τις πληροφορίες που δέχονται και μπορεί να παρακολουθούν τις συζητήσεις σας ακόμη κι αν βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο. Δώστε λοιπόν προσοχή στα λεγόμενά σας και γενικότερα κρατήστε τα μακριά από τις συζητήσεις των «μεγάλων».

Καθησυχάστε τα
Μπορεί να παραδεχτείτε ότι αυτό που συνέβη είναι τρομακτικό, πρέπει όμως να καθησυχάσετε τα παιδιά με τα λόγια και τη συμπεριφορά σας,

Τονίστε ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι κακοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο, οι καλοί είναι περισσότεροι. Μπορεί τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις όπως: Θα είμαστε εντάξει; ή Γιατί αυτοί οι κακοί άνθρωποι δεν βρίσκονται στη φυλακή;. Η απάντηση που θα δώσετε είναι η εξής: "Αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι εργάζονται για να αισθανόμαστε όλοι μας ασφαλείς. Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες, η αστυνομία, το κράτος, οι πυροσβέστες, οι δάσκαλοι στο σχολείο.". Κάντε μια λίστα με το παιδί σας με όλους τους καλούς ανθρώπους που γνωρίζετε για να του δείξετε πόσο μεγάλη υποστήριξη έχετε.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι δράστες της εκάστοτε τραγωδίας έχουν συλληφθεί μην ξεχάσετε να το αναφέρετε.

Προοπτικές
Τα ανήσυχα παιδιά κάνουν την τρίχα τριχιά και μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε καταστροφικά συμπεράσματα. Όταν λοιπόν ένα παιδί ακούει για μια παγκόσμια τραγωδία λόγω του άγχους του μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η άμεση ασφάλειά του βρίσκεται σε κίνδυνο. Μπορεί να μην αισθάνεται ασφάλεια ακόμη και στο σχολείο ή σε δημόσιο χώρο. Αυτό είναι εξουθενωτικό για ένα παιδί. Για να το βοηθήσετε, μπορείτε να κάνετε τα εξής: Δείξετε στο παιδί σας σε ένα χάρτη τον τόπο που συνέβη η τραγωδία. Παρά το γεγονός ότι ως ενήλικες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι τραγωδίες μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, τα παιδιά είναι πιο εγωκεντρικά. Αποστασιοποιηθείτε από την τραγωδία και βοηθήστε το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθήστε την συμπεριφορά του παιδιού σας. Εάν έχετε ανησυχίες, αναζητήστε την επαγγελματική βοήθεια ενός ψυχολόγου. Τα σημάδια που πρέπει να σας θορυβήσουν, είναι:


  1. Συχνοί εφιάλτες.
  2. Ο φόβος της μετάβασης σε δημόσιους χώρους ή / και στο σχολείο.
  3. Σωματικές ενοχλήσεις (στομαχόπονος, πονοκεφάλους και άλλες ενοχλήσεις).
  4. Φόβος να κοιμηθεί μόνος του/της.
  5. Φόβος του αποχωρισμού.
  6. Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια, εβδομάδες και μήνες μετά το συμβάν.


Μακάρι να μην χρειαζόταν να κάνετε αυτές τις συζητήσεις με τα παιδιά. Είναι πραγματικά κρίμα να προκαλείται φόβος και τρόμος σε αυτές τις μικρές ψυχούλες. Αλλά να θυμάστε ότι μετά την βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο και ότι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το σκοτάδι δεν μπορεί να σβήσει το φως.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.