Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των μωρών που παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργίας από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Οι αλλεργίες αυτές δεν αφορούν, συνήθως, άμεσου τύπου αλλεργίες που θα ακολουθήσουν το παιδί και στη μετέπειτα ζωή αλλά συνδέονται με συμπτώματα που προέρχονται από ένα ανώριμο ή ερεθισμένο πεπτικό σύστημα, για αυτό τον λόγο ονομάζονται και «ψευδοαλλεργίες».
Στην πράξη το ανώριμο πεπτικό του μωρού δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάποιες πρωτεΐνες τροφών για να τις διαχειριστεί, αυτές περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μηχανισμών αυτοάμυνας του οργανισμού και κατά συνέπεια την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων.
Για ποιο λόγο το πεπτικό μπορεί να είναι ανώριμο ή ερεθισμένο η απάντηση δεν είναι απλή και σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, εκτός της μικρής ηλικίας, όπως μία πιθανή προβληματική εντερική χλωρίδα της μητέρας που κληρονομήθηκε στο παιδί, η λήψη αντιβιώσεων και φαρμάκων, το να μη θηλάσει το παιδί κοκ.
Όταν μία μητέρα έρθει αντιμέτωπη με την αλλεργία δεν χρειάζεται να αγχωθεί γιατί μπορεί να έχει ένα πολύ δυνατό όπλο να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά και αυτό είναι ο θηλασμός.
Το μητρικό γάλα περιέχει περίπου 700 στελέχη προβιοτικών που βοηθούν στην ισορροπία των βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας και την επούλωση του πεπτικού συστήματος.
Επίσης με την κατάλληλη διατροφή η θηλάζουσα μητέρα τρέφει το μωρό της με ένα γάλα 100% απαλλαγμένο από τις πρωτεΐνες που ενοχλούν το πεπτικό σύστημα.
Επιπλέον, επειδή τα αλλεργικά μωρά έχουν έντονο το αίσθημα της άμυνας και συνήθως δεν δέχονται εύκολα τις στερεές τροφές, το μητρικό γάλα προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζεται το μωρό για να αναπτυχθεί μέχρι να είναι έτοιμο να δεχθεί στερεά τροφή.
Δυστυχώς οι οδηγίες που δίνονται από ειδικούς για την αντιμετώπιση των αλλεργιών απέχουν πολύ από την υποστήριξη της θηλάζουσας μητέρας με μία διατροφή που δεν θα την κουράσει και δεν θα υπονομεύει τον θηλασμό.
Επίσης, αρκετοί ειδικοί δεν αξιολογούν σωστά τα συμπτώματα και βάζουν ένα μεγάλο ποσοστό μητέρων σε αποχή από τις αλλεργιογόνες τροφές χωρίς να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για αλλεργία.
Τα συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος όπως βλέννες στις κενώσεις, πράσινες κενώσεις, αίμα στις κενώσεις, ΓΟΠ, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κολικοί, δερματικές ενοχλήσεις όπως εξάνθημα, έκζεμα, κνίδωση, επίμονη ξηροδερμία, σύγκαμα, ενοχλήσεις αναπνευστικού συστήματος όπως συριγμό, παρατεταμένα συμπτώματα κρυολογήματος, ρινορραγίες, συμπτώματα στα μάτια όπως κόκκινα μάτια, μαύροι κύκλοι, συνεχές δάκρυσμα, συμπτώματα νευρικού συστήματος όπως αϋπνία, ανησυχία στον ύπνο, παρατεταμένη υπνηλία και άλλα συμπτώματα όπως συνεχείς ωτίτιδες, επίμονος λόξυγκας, υπερβολική εφίδρωση και σιελόρροια, στασιμότητα ανάπτυξης.
Αν η μητέρα παρατηρεί μια σειρά συμπτωμάτων που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα τότε είναι πιθανό τα συμπτώματα να μην προκαλούνται από αλλεργία αλλά από άλλες περιπτώσεις όπως υπερπαραγωγή μητρικού γάλακτος, μειωμένη παραγωγή γάλακτος, κοντό χαλινό κοκ.
Αν η μητέρα παρατηρεί και άλλα συμπτώματα από αυτά που αναφέρονται παραπάνω τότε είναι πιθανό να έχει το μωρό αλλεργία σε κάποια τροφή. Με βάση στατιστικών δεδομένων η πρώτη ομάδα τροφών που ενοχοποιείται για πιθανή αλλεργία είναι τα γαλακτοκομικά.
Το μόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η αλλεργία είναι να περιορίσει η θηλάζουσα μητέρα κάποιες συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή της. Οι οδηγίες που δίνονται μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλο περιορισμένο τροφών από τη διατροφή της μητέρας ή να προτείνεται διακοπή του θηλασμού και σίτιση με υποαλλεργικό γάλα.
Αν η μητέρα ενημερωθεί έγκυρα και έγκαιρα για το πώς να αντιμετωπίσει την αλλεργία, δεν θα μπει σε ανούσια δίαιτα, δεν θα δεχθεί διακοπή του θηλασμού και με μία αποχή από συγκεκριμένη ομάδα τροφών θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την αλλεργία, επουλώνοντας το πεπτικό του παιδιού και ετοιμάζοντας το να δεχτεί τις τροφές που μέχρι τώρα το ενοχλούσαν.
Οι ψευδοαλλεργίες αφορούν πλέον όλο και περισσότερα μωρά και παιδιά. Δεν πρέπει όμως να μας φοβίζουν και να απογοητευόμαστε για το πώς να τις αντιμετωπίσουμε.
Με ενημέρωση για τα οφέλη του θηλασμού και την αξία του μητρικού γάλακτος, με μελέτη για τη σωστή αντιμετώπιση των αλλεργιών μέσω της διατροφής και με την αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας, και την υποστήριξη από ανθρώπους που έχουν τη γνώση και τη θέληση να μας καθοδηγήσουν σε όλο αυτό, η ίαση θα έρθει γρήγορα και αποτελεσματικά και κάνοντας μόνο αυτό που μας έχει προορίσει και η Φύση να κάνουμε, να θηλάζουμε το παιδί μας...
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.