Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο Σύρος «Τομ Χανκς» που ζει εδώ κι ένα χρόνο σε τουρκικό αεροδρόμιο


Η ιστορία του θυμίζει το σενάριο της ταινίας «The terminal».

Σε τουρκικό αεροδρόμιο «εγκλωβίστηκε» ένας Σύρος πρόσφυγας με αποτέλεσμα να ζει εδώ και ένα χρόνο στο «χώρο προβληματικών επιβατών».

Ο 28χρονος Fadi Mansour, φοιτητής νομικής από τη Χομς της Συρίας, «κρατείται» σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς κρεβάτι και χωρίς φυσικό φως και είναι διαρκώς αντιμέτωπος με την απειλή να σταλεί πίσω στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Daily Mail είπε στους συγγενείς του πως σκέφτεται να ζητήσει ο ίδιος να επιστρέψει στην πατρίδα του καθώς «τουλάχιστον εκεί θα πεθάνει μια κι έξω αντί να πεθαίνει λίγο- λίγο κάθε μέρα».



Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει την κράτησή του και τις συνθήκες διαβίωσής του «σκληρή, απάνθρωπη και υποτιμητική συμπεριφορά, που παραβιάζει το εθνικό και το διεθνές δίκαιο».

Ο Mansour ζει στο «χώρο προβληματικών επιβατών» του αεροδρομίου Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης από τις 15 Μαρτίου πέρσι και η ιστορία του, αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, θυμίζει το σενάριο της ταινίας «The Terminal» με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο αεροδρόμιο JFK καθώς η ξέσπασε στη χώρα του εμφύλιος και το διαβατήριό του δεν ίσχυε πια.

Όπως δήλωσε στο μπλογκ LRB, χθες ήταν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του ακόμα 31 «κρατούμενοι».

Ο Mansour εγκατέλειψε τη Συρία τον Αύγουστο του 2012 προκειμένου να αποφύγει το στρατό και πήγε στο Λίβανο.

Μετά την απαγωγή από συμμορία, η οποία τον κρατούσε ζητώντας λύτρα, το 2014 έφυγε για την Τουρκία. Από εκεί επιχείρησε να πάει στη Μαλαισία αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος με την αιτιολογία πως δεν ήταν νόμιμα τα χαρτιά του.

Έτσι επέστρεψε στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2015, όπου παρέμεινε για οκτώ μήνες. Ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από άλλον κρατούμενο ζήτησε να πάει στο Λίβανο αλλά στις 20 Νοεμβρίου η είσοδός τους τη χώρα δεν επετράπη κι έτσι επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.



Οι δικηγόροι του καλούν την Τουρκία να τον αφήσει να βγει από το «χώρο προβληματικών επιβατών» αλλά οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν την κράτηση ως μέσο πίεσης προς τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, ώστε να επιστρέφουν «εθελοντικά» στις πατρίδες τους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.