Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

«Θυσία» οι συντάξεις και τα «κόκκινα» δάνεια για ελάφρυνση χρέους


Περικοπές συντάξεων, περισσότερους φόρους για τους πολλούς και ελεύθερη αγορά «κόκκινων» δανείων είναι το τίμημα που θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών ώστε οι εταίροι μας στην ΕΕ να εκπληρώσουν την υπόσχεση που δίνουν από το 2012 για ελάφρυνση του χρέους.

Χθες έγινε σαφές ότι η επαναφορά της συζήτησης για το χρέος από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν μια τακτική κίνηση για να έχει περιθώριο το ΔΝΤ να ακολουθήσει την αποστολή των ευρωπαίων δανειστών στην Αθήνα.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους και αναφερόμενος στην σχετική υπόσχεση του επικεφαλής της συνόδου των ΥΠΟΙΚ του ευρώ, τόνισε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά το πρεστίζ και όχι την ουσία αφού η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα να εξυπηρετεί το χρέος της μέχρι και το 2025. «Δεν έχω κανένα σοβαρό επιχείρημα να γυρίσω και να θέσω στην Βουλή θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους» είπε δίνοντας την χαριστική βολή σε όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί λίγη ώρα νωρίτερα.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι χθες το βράδυ έφτασαν στην Αθήνα οι επικεφαλής των ομάδων των τεσσάρων θεσμών που θα συμμετέχουν στην ελληνική αξιολόγηση. Σήμερα το απόγευμα ο κ Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), ο κ. Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) καθώς και ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζιαμαρόλι αναμένεται να έχουν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ξεκινώντας τις συνομιλίες που -σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε- αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Απριλίου ή της αρχές Μαΐου.

Η ατζέντα της αξιολόγησης

Το σχέδιο δράσης θα καθοριστεί σήμερα αλλά η ατζέντα είναι οριστική και θα αφορά 5+1 θέματα:

1. Το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι το δημοσιονομικό. Θα πρέπει αρχικά να κλείσει το κενό των 1,8 δισ ευρώ που βλέπουν οι ευρωπαίοι δανειστές για φέτος και να συζητηθούν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει από την οριστικοποίηση των μεγεθών για το 2015 σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και τον ρυθμό ανάπτυξης.

2. Το πιο κρίσιμο θέμα της αξιολόγησης ήταν και παραμένει το ασφαλιστικό. Οι δανειστές έρχονται με απαιτήσεις για περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όλους και επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ.

3. Το φορολογικό είναι ένα θέμα που θα ολοκληρώνονταν σταδιακά αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκεται στην κύρια ατζέντα της αξιολόγησης. «Αγκάθια» αποτελούν οι απαιτήσεις των δανειστών για την επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

4. Η αγορά δανείων και οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών είναι το επόμενο μεγάλο θέμα της αξιολόγησης. Η ΕΚΤ έρχεται με την απαίτηση για μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά δανείων. Επίσης έντονη κριτική ασκείται και για την καθυστέρηση της αξιολόγησης των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

5. Στα θέματα που επιμένουν οι Ευρωπαίοι είναι η σύσταση και λειτουργία του νέου υπερ- ταμείου αποκρατικοποιήσεων . Το Eurogroup ζήτησε την Δευτέρα από το υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο εξηγήσεις για την καθυστέρηση της ψήφισης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου . Η ΕΕ ζητά το ταμείο να είναι λειτουργικό (δηλαδή να έχει και διοίκηση) πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

6. Θέμα θα είναι η διαχείριση των ανεξάρτητων αργών με σημείο αναφοράς την Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όπου εκκρεμεί ακόμη το νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωσή της. Ενόχληση προκαλεί επίσης και η καθυστέρηση της τοποθέτησης Γενικού Γραμματέα στην ΕΛΣΤΑΤ παρότι η θέση παραμένει άδεια από πέρσι τον Σεπτέμβριο.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.