Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Προτάσεις για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους απόδημους Έλληνες


Απόκτηση δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα και αναγέννηση εγκαταλελειμμένων χωριών.

Τα 17 σημεία του Οδικού Χάρτη που περιγράφουν τη Στρατηγική και τις Δράσεις της Επιτροπής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Πρόκειται για δέσμη πέντε προτάσεων για την ενδυνάμωση των σχέσεων των απόδημων Ελλήνων με τη μητέρα πατρίδα.

Ως γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων της Διασποράς με τη χώρα διαμονής τους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ο κ. Τριανταφυλλίδης προτείνει επιγραμματικά τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων του Ελληνισμού, την απόκτηση δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα και την αναγέννηση εγκαταλελειμμένων χωριών της περιφέρειας από το σύνολο του Ελληνισμού της Διασποράς, τη δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου Πόλεων με ελληνική ονομασία και πόλεων που φιλοξενούν κέντρα ελληνικών σπουδών, τη συγκρότηση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης- βιβλιογραφίας, ταινιοθήκης - βιντεοθήκης, του Αποδήμου Ελληνισμού και τη διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου με φιλέλληνες.

Αναλυτικότερα, η διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων του Ελληνισμού, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν σκοπό την ενδυνάμωση της ζωντανής συμμετοχής και άμιλλας των αποδήμων σε επίπεδο πόλης, κράτους, ηπείρου και την αναγέννηση του ολυμπιακού ιδεώδους μακριά από τις αμαρτίες του ντόπινγκ, των πολυεθνικών του φαρμάκου και της διαφήμισης. Επίσης, στοχεύουν να προβάλλουν την Ελλάδα αλλά και κάθε μια από τις Περιφέρειές της, μέσω οργάνωσης των Ολυμπιακών σε μια διαφορετική Περιφέρεια ανά τετραετία, αρχής γενομένης από την Ολυμπία, καθώς και την ενθάρρυνση και απόδοση τιμών με την καθιέρωση βράβευσης των ατόμων που διακρίθηκαν για την προσφορά τους (επιστήμες, τέχνες, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη) στις χώρες διαμονής τους, δίνοντας την οικουμενική διάσταση του Ολυμπισμού.

Η δεύτερη πρόταση που αφορά την απόκτηση δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα και την αναγέννηση εγκαταλελειμμένων χωριών της περιφέρειας από το σύνολο του Ελληνισμού της Διασποράς σε ατομική και ομαδική βάση, μπορεί να γίνει σε συνεργασία τόσο της Ένωσης των Δήμων, των Περιφερειών, των οργανώσεων των ομογενών, αξιοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μορφών κοινωνικής οικονομίας στην υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής.

Στη συνέχεια η δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου Πόλεων με ελληνική ονομασία και πόλεων που φιλοξενούν κέντρα ελληνικών σπουδών έχουν σκοπό τη συνεργασία μεταξύ τους στη μελέτη, την προβολή, την ανάδειξη βασικών αξόνων του ελληνικού πολιτισμού, τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, την ενθάρρυνση επίσκεψης και γνωριμίας με τη σύγχρονη Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Τέταρτον, ο κ. Τριανταφυλλίδης προτείνει τη συγκρότηση της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης-βιβλιογραφίας, ταινιοθήκης-βιντεοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού με βιβλιογραφία από το σύνολο των βιβλιοθηκών σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τις εμπειρίες του Ελληνισμού σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, την Ιστορία του Αποδήμου Ελληνισμού και των κοινοτήτων του, την Ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, και τη διατήρησή της.

Τέλος, προτείνει τη διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου με φιλέλληνες- κορυφαίες προσωπικότητες, διανοούμενους του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών, με θέμα: «Το σύγχρονο οικουμενικό περιεχόμενο της Ελληνικότητας. Χθες σήμερα, αύριο».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.