«Οι Έλληνες του Λονδίνου αποτέλεσαν και αποτελούν ομάδα με σημαντική συμβολή».
Τα θεμέλια για την δικτύωση ως βασικό εργαλείο που θα ενώσει παλιούς και νέους Έλληνες της Διασποράς έθεσε στο Λονδίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στην εναρκτήρια εκδήλωση ίδρυσης του Συνδέσμου Ελλήνων Ακαδημαϊκών. Παρουσία περίπου 300 Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων που διαπρέπουν στον κοινωνικό ιστό της Βρετανίας ο κ. Αμανατίδης εξήγησε τους στόχους της κυβέρνησης για την αξιοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για την Ελλάδα εθνικού της κεφαλαίου καθώς, όπως τόνισε, «είναι ισχυρή η επίδραση του Απόδημου Ελληνισμού στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας».
«Επιδιώκουμε» είπε στην ομιλία του «την ουσιαστική δικτύωση των Ελλήνων της Διασποράς με την μητέρα πατρίδα, αλλά και τη διατήρηση της επαφής της νέας γενιάς μεταναστών, της λεγόμενης "νέας διασποράς" με το κέντρο». Και τόνισε ότι βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης για την ομογένεια, είναι «η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου δραστηριοποίησης σε όλους τους τομείς».
Ο υφυπουργός εξωτερικών απευθυνόμενος στα μέλη της δυναμικής και ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου επισήμανε ότι «η οικονομική ευρωστία και η επαγγελματική και επιστημονική δυνατότητα του Ελληνισμού που εκφράζεται στα εκπαιδευτικά, ερευνητικά, χρηματοπιστωτικά και εφοπλιστικά κέντρα της Βρετανίας αποτελεί τη βάση της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ του ελληνικού κόσμου και της Γηραιάς Αλβιόνας. Αποτελεί δε, ένα πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης και προώθησης του Ελληνισμού διεθνώς». «Οι Έλληνες του Λονδίνου αποτέλεσαν και αποτελούν ομάδα με σημαντική συμβολή» πρόσθεσε.
Ο Γ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της ελληνικής Πολιτείας και των ομογενειακών οργανώσεων εξωτερικού, στην οργανωτική στήριξη των δομών και τμημάτων του Ελληνισμού και στην αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης και ενεργοποίησης της νεολαίας του Απόδημου Ελληνισμού.
«Οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» είπε εξηγώντας ότι «το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες ωστόσο, μόνο ένας στους επτά ζει στην Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι «η ενίσχυση και προβολή της δράσης τους είναι επιβεβλημένη για τη μεγέθυνση της ελληνικής εμβέλειας. Η ενίσχυση της πατρογονικής τους ταυτότητας ως παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας στην υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων αποτελεί δε μόνιμη και διαχρονική επιδίωξή μας».
«Στόχος μας» υπογράμμισε «είναι η δημιουργία πλούτου μέσα από την Οικονομία της Γνώσης. Κάθε νέος επιστήμονας Φυσικών Επιστημών αποτελεί μια εθνική επένδυση της τάξης των 100.000 ευρώ. Η απώλεια αυτής της επένδυσης και ο πολιτισμικός και οικονομικός πλούτος που αυτή παράγει προς όφελος τρίτων χωρών, είναι ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την ελληνική πολιτεία».
Η ελληνική ομογένεια, όπως είπε ο υφυπουργός, μπορεί με τη βοήθεια των ελληνικών εμπορικών επιμελητηρίων, των συλλόγων επιστημόνων, να εντάξει τους χιλιάδες οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής σε επιχειρηματικά δίκτυα στον τομέα του τουρισμού. Η δικτύωση αυτή μπορεί να επεκταθεί τόσο μεταξύ των ομογενειακών επιχειρήσεων όσο και των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Βεβαίως ο κ. Αμανατίδης δεν περιορίστηκε μόνο τον τομέα του τουρισμού αλλά αναφέρθηκε και στους τομείς της επιχειρηματικότητας τόσο ως προς τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος και την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης στις διεθνείς αγορές, όσο και στις επενδύεις των ομογενών μας στην Ελλάδα η οποία είναι «πεδίο σημαντικών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για τους Έλληνες Ομογενείς». Επ'αυτού εξέφρασε την πεποίθηση «ότι η παρουσία και η ουσιαστική συμβολή των Ομογενών, στην προσπάθεια αυτή, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αμανατίδης στην ομιλία του στο σημαντικό ρόλο διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού καθώς και στην ελληνορθόδοξη πίστη, η οποία «αποτελεί συνεκτικό δεσμό των Ελλήνων που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας».
---------------
Αμανατίδης: Να φέρουμε κοντά την παλιά και τη νέα διασπορά
«Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε την εξαγωγή εγκεφάλων από την Ελλάδα».
Την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στην νέα και την παλιά ελληνική διασπορά και της δικτύωσης με την μητέρα πατρίδα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ο κ. Αμανατιδης τόνισε ότι η ομογένεια διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα αλλά είναι αναγκαία και η δικτύωση ιδιαίτερα των Ελλήνων νέων επιστημόνων που λόγω της κρίσης έχουν φύγει από την πατρίδα. «Τα χρόνια της κρίσης μας έδειξαν ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια θετική στρατηγική στο θέμα της διασποράς», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών. »Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε την εξαγωγή εγκεφάλων από την Ελλάδα που αποτελεί αιμορραγία για τη χώρα σε συνδυασμό με την τεράστια προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους» πρόσθεσε.
Επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο του Λονδίνου
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μοναδικό ελληνικό σχολείο του Λονδίνου στο Άκτον, όπου συζήτησε με τους δασκάλους τα προβλήματα του ιδρύματος. Το σχολείο διαθέτει 81 μαθητές Δημοτικού και 18 παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. «Η ελληνική γλώσσα είναι αυτό που κρατά ενωμένους τους Έλληνες της διασποράς», τόνισε ο κ. Αμανατίδης. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εντός του μηνός θα καθιερωθεί με απόφαση της ελληνικής Βουλής "Ημέρα Ελληνοφωνίας". Η Ημέρα αυτή θα είναι η 20η Μαΐου -που θεωρείται η ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Η κυβέρνηση θα ζητήσει μάλιστα να τεθεί η Ημέρα Ελληνοφωνίας υπό την αιγίδα της UNESCO.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε, τέλος, και τον αρχιεπίσκοπο Μ. Βρετανίας και Θυατείρων Γρηγόριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα της εκκλησίας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.