Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Νέα μέτρα 5,5 δισ. € για το δημοσιονομικό κενό έως το 2018


Νέο κύμα μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το κόστος χρήσης των ΙΧ, τις τραπεζικές συναλλαγές, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και το δημόσιο αναμένεται να προκύψει από την επόμενη φάση της αξιολόγησης, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2016 -1018.

Σε ότι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα ποσό κοντά στο 3% του ΑΕΠ ευρώ που αντιστοιχεί σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Στις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο οικονομικών άνοιξε την συζήτηση προτείνοντας μέτρα όπως:

- Η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα που θα αφορά πετρέλαιο βενζίνη και υγραέριο. Μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10% αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 450 εκ ευρώ νέα έσοδα (1,3 δισ. ευρώ την τριετία ) αν βέβαια δεν μειωθεί η ζήτηση αφού η αύξηση στην τελική τιμή θα είναι μεγαλύτερη. Τούτο διότι στην τιμή που περιλαμβάνεται και ο ΕΦΚ επιβάλλεται και ο ΦΠΑ «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο την λιανική τιμή.

- Η αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των ΙΧ με βάση πλέον την αξία και όχι τον κυβισμό όπως ισχύει σήμερα.

- Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού στα τέλη Κυκλοφορίας με νέα επιβάρυνση στα μεσαία κυβικά με τον στόχο για επιπλέον έσοδα να μην έχει ακόμη προσδιοριστεί.

- Επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές ίσο με 0,05% ανά ύψος συναλλαγής με στόχο την είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το μέτρο θα τεθεί ξανά από την Ελληνική πλευρά παρά το γεγονός ότι έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τους δανειστές.

- Περικοπές σε εξαιρέσεις και ειδικά καθεστώτα από τον ΕΝΦΙΑ ώστε να καλυφθεί η τρύπα των 350 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αναδρομικά από τον Μάρτιο. Οι περικοπές αυτές υα θα είναι μόνιμες με δεδομένο ότι θα πρέπει τα έσοδα να παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018.

Οι δανειστές με την σειρά τους έβαλαν στην συζήτηση και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που περιείχε το μνημόνιο του καλοκαιριού και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη υλοποίησης από την ελληνική πλευρά:

-Την περικοπή για φέτος 500 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες και τον περιορισμό τους στο 2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2018 περιλαμβάνοντας και την αναθεώρηση του αριθμού του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις.

-Την μείωση 100 εκατ. ευρώ για φέτος και συνολικής εξοικονόμηση 900 εκ ευρώ μέχρι και το 2018 από εξοικονόμηση μέσω αναστοχοθέτησης των κοινωνικών επιδομάτων.

-Νέου τύπου κινητικότητα στο δημόσιο και επαναπροσδιορισμό των οργανικών συνθέσεων των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών.

Απόδοση 1,3 δισ. ευρώ από το νέο φορολογικό

Όλα αυτά ενώ το νέο φορολογικό, όπως έχει διαρρεύσει, αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα του 2016.

Από αυτά τα 600 - 650 εκατ. ευρώ προκύπτουν από τη νέα φορολογική κλίμακα που φορτώνει με νέες επιβαρύνσεις τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και την μείωση του αφορολόγητου στα 9.100 από τα 9.950 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιπλέον 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει και η νέα κλίμακα της «μόνιμης» πλέον εισφοράς αλληλεγγύης με τους αυξημένους συντελεστές.

Τέλος άλλα 250 – 300 ευρώ αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων (145 εκατ. ευρώ ) και την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% σήμερα στο 15% (αναμένονται έσοδα από 100 έως και 160 εκατ. ευρώ).


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.