Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

«Κανένα μωρό στο κελί»


Καμπάνια για να μην κρατούνται στη φυλακή οι κηδεμόνες βρεφών.

Το ζήτημα των φυλακισμένων μανάδων και των παιδιών τους ανοίγει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με την καμπάνια «Κανένα μωρό σε κελί», με στόχο την κατάργηση της κράτησης των κηδεμόνων βρεφών και νηπίων.

Από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φυλακισμένα Χαμόγελα» με πορτραίτα κρατουμένων μανάδων και των παιδιών τους από τις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών, που παραχώρησε για αυτό τον σκοπό ο αμερικανός φωτογράφος Χαβιέρ Σιρβέντ (Javier Sirvent), όπως και παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις.

«Σήμερα υπάρχουν 11 παιδιά κρατούμενα από 0-3 ετών, τα οποία παραμένουν κλεισμένα στη φυλακή χωρίς παιδαγωγό ή κάποια δημιουργική απασχόληση, περιμένοντας πότε θα αποφυλακιστεί η μητέρα τους ή μέχρι να συμπληρώσουν τα τρία τους χρόνια και να την αποχωριστούν, έως ότου εκείνη εκτίσει την ποινή της», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Βλάχος από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Αυτό έχει ως συνέπεια σοβαρά προβλήματα για τα έγκλειστα παιδιά, συνεχίζει ο κ. Βλάχος, για παράδειγμα στην τελευταία τους επίσκεψη συνάντησαν παιδιά 3 χρονών που δεν μπορούσαν ακόμα να μιλήσουν.

Αυτό που ζητάει η Πρωτοβουλία είναι είτε αναστολή εκτέλεσης της ποινής της μητέρας, είτε κατοίκων περιορισμό, είτε ανοιχτές δομές, οι οποίες λειτουργούν σε αρκετές χώρες, όπως στην Ισπανία, όπου οι γυναίκες με μωρά μπορούν να βγαίνουν, να πηγαίνουν στο βρεφονηπιακό σταθμό, να ψωνίζουν, ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τα παιδιά, εξηγεί ο κ. Βλάχος. Συγκεκριμένα, διεκδικεί την κατάργηση της κράτησης των μανάδων, ανεξάρτητα από την ποινή που τους έχει επιδικαστεί ή εάν είναι υπόδικες, γιατί στόχος είναι η προστασία του παιδιού, όπως τονίζεται.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε πέρσι, αφορά γυναίκες κρατούμενες που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως δέκα χρόνια και έχουν παιδί μέχρι οχτώ χρονών, επιτρέποντάς τες μετά από αίτηση να το μεγαλώσουν εκτός φυλακής. Από τις 341 κρατούμενες, εννιά γυναίκες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία εκ των οποίων μόνο δυο μωρομάνες.

«Το υπουργείο όταν καταθέτει μια πρόταση, πρέπει να έχει εικόνα πόσο κόσμο αφορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ζωή της πλειονότητας των παιδιών που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα δεν επηρεάστηκε. Δέκα μωρομάνες συνεχίζουν να κρατούνται στο Παράρτημα της Φυλακής με τα παιδιά τους, τα οποία βάσει νόμου μπορούν να παραμείνουν μαζί τους έως την ηλικία των 3 ετών. Υπάρχουν ακόμα δυο έγκυες γυναίκες,» περιγράφει ο κ. Βλάχος.

Επιπλέον, οι εννιά κρατούμενες γυναίκες που ωφελούνται από την τελευταία τροπολογία έχουν κάνει αίτηση σύμφωνα με τη διάταξη από τις 7 Ιανουαρίου, όμως ούτε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν έχει συνεδριάσει, ούτε τις έχουν ενημερώσει πότε θα συνεδριάσει. Ζούνε με την αγωνία, υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος.

«Από τη σύντομη συζήτηση με τις γυναίκες του Παραρτήματος αλλά και από τη συζήτηση με τη διεύθυνση της φυλακής διαπιστώθηκαν προβλήματα που καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της. Η περίθαλψη των βρεφών και νηπίων έχει «ανατεθεί» πλήρως σε εθελοντή παιδίατρο, ενώ γυναικολόγος και οφθαλμίατρος ούτε καν σε εβδομαδιαία βάση δεν επισκέπτεται τις φυλακές, όπως συμβαίνει με κάποιες άλλες ειδικότητες. Επιπλέον, παντελής είναι η απουσία παιδαγωγού και παιδοψυχολόγου καθώς δεν προβλέπεται ανάλογη θέση από το οργανόγραμμα της φυλακής (!!) σύμφωνα με τον διευθυντή. Όμως η ύπαρξη των εν λόγω επαγγελματιών είναι απολύτως απαραίτητη όχι μόνο για τη γνωστική και ψυχο-κοινωνική ωρίμανση των παιδιών κρατουμένων τα οποία επί 24 ώρες παραμένουν εντός της φυλακής, χωρίς καμία δημιουργική απασχόληση και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο καθώς η μεταφορά τους σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό προσκρούει σε «τεχνικά» προσκόμματα εκ μέρους της διεύθυνσης, αλλά και για να καταστήσει εφικτή τη συμμετοχή των μητέρων τους στα ελάχιστα έστω εκπαιδευτικά προγράμματα που χάρη στον ανθρωπισμό κάποιων εθελοντών πραγματοποιούνται όταν και όποτε καθίσταται εφικτό.

Όσον αφορά την ύδρευση και τη θέρμανση, τουλάχιστον για τις μωρομάνες η κατάσταση κρίνεται σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις μας, ωστόσο οι τέσσερις με πέντε ώρες θέρμανσης και ζεστού νερού δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των γυναικών και των παιδιών τους. Τα ίδια ισχύουν και για τη διατροφή τους, καθώς όπως μας είπαν οι ίδιες και μας επιβεβαίωσε ο διευθυντής της φυλακής το διαιτολόγιο είναι λιτό και δεν περιλαμβάνει φρούτα παρά μόνον, όποτε και αν υπάρξει κάποιου τύπου δωρεά. Σημαντικό πρόβλημα διαπιστώθηκε επίσης όσον αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ασθένειας με νωπό ακόμη το πρόσφατο παράδειγμα της εξηνταεφτάχρονης Γεωργίας Γεωργιάδου-Κάπρη η οποία ξεψύχησε στο υπηρεσιακό τζιπ, όπως ενημερωθήκαμε από τη διεύθυνση της φυλακής, κατά τη διάρκεια μεταγωγής της στο ανεπαρκέστατο ούτως ή άλλως «νοσοκομείο» της Θήβας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, μετά την τελευταία επίσκεψή της στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών, την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016.

Η Πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για να καταργηθεί η φυλάκιση για τον κηδεμόνα βρέφους ή νηπίου έως 3 ετών στον ιστότοπo tokeli.gr ή απευθείας στο https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Dikaiosynis_Kanena_moro_se_keli.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.