Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη


Δελτίο Τύπου 22.02.2016


Αρ. Πρωτ.: 240

Ανάγκη να μην πληρώσουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους την κρίση

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τ. Αλεξιάδη είχε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ., αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον οργανωτικό γραμματέα Αντώνη Χαροκόπο, τον Ταμία Κώστα Γαργάλη, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Ρούλα Λάγιου και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ηλία Μαργιόλα.

Η συνάντηση αφορούσε στο σύνολο των φορολογικών προτάσεων και αιτημάτων για την οικονομική προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελευταία διαρκής και εντεινόμενη οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προστατέψει τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.), όπως φοροαπαλλαγές από μισθούς, συντάξεις, πάγια αντιμισθία για άτομα με βαριά αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 80%, απαλλαγή τελών κυκλοφορίας για άτομα που δικαιούνται αναπηρικό αυτοκίνητο, έκπτωση φόρου για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και λοιπές φορολογικές ρυθμίσεις, που ισχύουν έως και σήμερα. Παράλληλα ζητά να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω προστατευτικών μέτρων για τα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, που κατά γενική ομολογία ανήκουν στις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις του πληθυσμού, αυξημένες απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ κλπ.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. επιμένει διαχρονικά ότι, εάν κατά το σχεδιασμό των φορολογικών μέτρων δεν ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία/χρόνια πάθηση, είναι δεδομένο ότι αυτά τα μέτρα δεν θα καταστούν ικανά να προστατεύσουν τα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Είναι γενικά παραδεκτό διεθνώς πως ένα άτομο με βαριά αναπηρία, για να έχει περίπου το ίδιο επίπεδο ζωής με ένα μέλος του κοινού πληθυσμού, πρέπει να έχει περίπου 3 φορές μεγαλύτερο εισόδημα, κι αυτό εφόσον η Πολιτεία είναι σε θέση να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για παιδεία, υγεία κλπ. και στον πολίτη με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, στα προηγμένα κράτη λαμβάνονται εκτός των άλλων και μέτρα θετικής διάκρισης υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι αλλαγές που έρχονται λόγω του μνημονίου και του ν. 4336 στη φορολογία, δεν θα αφορούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Συμφωνήθηκε μάλιστα διαρκής διάλογος με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ενώ συγκεκριμένες διατάξεις θα συζητηθούν ξανά όταν θα έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντικό ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους από αλλαγές στη φορολογία, καθώς και ότι υπάρχει διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και συνεχή διάλογο. Βεβαίως, οι εξελίξεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος, το αναπηρικό κίνημα είναι σε επαγρύπνηση και όλα τα θέματα παρακολουθούνται διαρκώς».

Οι προτάσεις αναλυτικά στο έγγραφο
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.9 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.