Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η χρυσή Ολυμπιονίκης που αποκαλύφθηκε ότι ήταν άντρας μετά τη δολοφονία της


Η ιστορία της Stella Walsh που δίχασε την Αμερική τη δεκαετία του '80.

Σε μια ζωή τυλιγμένη γύρω από μυστήριο και σημαδεμένη από στιγμές ντροπής, ένα πράγμα ήταν εξόφθαλμα φανερό: ότι η Stella Walsh μπορούσε να τρέξει σαν τον άνεμο. Η Ολυμπιονίκης από την Πολωνία, που κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα το 1932, έμελλε να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο για τις αθλητικές της επιτυχίες, αλλά και μετά θάνατον, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν τελικά άντρας.


Τα παιδικά χρόνια και το χρυσό στους Ολυμπιακούς

Η Stanisława Walasiewicz, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1911 στην ανατολική Πολωνία. Όταν ήταν μόλις τριών ετών η οικογένειά της μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών στην πατρίδα τους. Η οικογένεια του Julian και της Veronica Walasiewicz έστησαν το σπιτικό τους στο Κλίβελαντ, ψάχνοντας μια ήρεμη ζωή. Συνήθιζαν να φωνάζουν την κόρη τους Stasia, ένα πολωνικό υποκοριστικό, το οποίο αργότερα έδωσε τη θέση του στην αμερικανική εκδοχή του, το όνομα Stella.

H Stella έδειξε σε πολύ μικρή ηλικία την αγάπη της για τον αθλητισμό. Στα 16 της χρόνια, το 1927, δήλωσε συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά δεν έγινε δεκτή καθώς δεν είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα. Η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή, βλέποντας το ταλέντο της, παρέκαμψε τη γραφειοκρατία ώστε να της δώσει σύντομα την αμερικανική υπηκοότητα, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 1932.



Λίγο πριν ορκιστεί αμερικανίδα πολίτης η Stella άλλαξε γνώμη, αποδεχόμενη μια πρόταση από την πατρίδα της να δουλέψει στην πολωνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Και έτσι το ταρτάν την υποδέχτηκε έχοντας στους ώμους την πολωνική σημαία και στο ενεργητικό της τον καλύτερο χρόνο στα 100 μέτρα, (μόλις 11'',9), που την ανέβασε στο χρυσό βάθρο.
Η ήττα στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου και η οργισμένη κατηγορία για τη συναθλήτρια της

Το 1936 η Stella πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με ένα και μοναδικό στόχο: να κρεμάσει στο λαιμό της ξανά το χρυσό μετάλλιο. Τα σχέδιά και την προσπάθειά της ανατρέπει μία επαρχιοτοπούλα από το Μιζούρι ονόματι Helen Stephens, που περνάει πρώτη τη γραμμή τερματισμού. Η Stella παίρνει το ασημένιο μετάλλιο και η οργή για την ήττα και τη συναθλήτριά της φουντώνουν. Τότε κατηγορεί την Αφροαμερικανή ότι έχει παραπλανήσει την Ολυμπιακή Επιτροπή και ότι στην πραγματικότητα είναι άντρας.


Η Stephens υποβάλλεται σε μία ντροπιαστική εξέταση όπου τελικά επιβεβαιώνεται το θηλυκό φύλο της και οι κατηγορίες της Stella πέφτουν στο κενό. Οι ψίθυροι ξεκινούν και τα Μέσα οργιάζουν ότι η Walasiewicz έστησε παγίδα στη Stephens προσπαθώντας να κρύψει ότι η ίδια ήταν άντρας. Ο καιρός περνάει, το θέμα ξεχνιέται και η Stella αποκτά την αμερικανική υπηκοότητα το 1947. Παντρεύεται τον πυγμάχο Νιλ Όλσεν και περνάει τη ζωή της δουλεύοντας σε μια δημόσια υπηρεσία της πόλης.

Η δολοφονία και η αποκάλυψη της μεγάλης αλήθειας

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1980 η 69χρονη τότε Stella πέφτει θύμα ληστείας σε ένα εμπορικό κέντρο του Κλίβελαντ. Δύο οπλισμένοι άνδρες την πλησιάζουν και προσπαθούν να αρπάξουν την τσάντα της. Η Stella αντιστέκεται και ο ληστής την πυροβολεί στην κοιλιά. Λίγες ώρες αργότερα η χρυσή Ολυμπιονίκης εκπνέει στο νοσοκομείο.



Την ημέρα της κηδείας της δύο τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν ότι η αστυνομία, εκτός από τους δολοφόνους της, ερευνά ένα σοκαριστικό δεδομένο: ότι η Stella ήταν στην πραγματικότητα άντρας! Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός και αποσβολώνει την κοινή γνώμη, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση και αμέτρητα κουτσομπολιά. Το θέμα κυριαρχεί στην επικαιρότητα, οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν μέχρι τη στιγμή που ο ιατροδικαστής Samuel Gerber αποφασίζει να γνωστοποιήσει τα ευρήματά του.



Η Walsh είχε αντρικά γεννητικά όργανα και χρωμοσώματα και των δύο φύλων (ΧΧ και ΧΥ) και αυτό έκανε τους επιστήμονες να μην μπορούν να καθορίσουν με σαφήνεια το φύλο της. Δεν είχε εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα, όπως κάθε γυναίκα, αλλά ένα μερικώς ανεπτυγμένο και μη λειτουργικό πέος. Διέθετε στήθος και μία αφύσικη ουρήθρα. Στο φάκελο της εξέτασης οι γιατροί τη δήλωσαν ως ερμαφρόδιτη. Ο Gerber υποστήριξε ότι επειδή η Walsh είχε γεννηθεί με ένα διφορούμενο φύλο θα μπορούσε να είχε μεγαλώσει είτε ως κορίτσι, είτε ως αγόρι. «Έζησε και πέθανε σαν γυναίκα. Κοινωνικά, πολιτιστικά και νομικά η Stella Walsh ήταν αποδεκτή ως γυναίκα για 69 χρόνια» είχε πει χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.

Οι μαρτυρίες των φίλων και τα αισθήματα ντροπής της Stella

Το στενό φιλικό περιβάλλον της Walsh φαίνεται πως γνώριζε τις σωματικές της ιδιαιτερότητες, καθώς η Stella τούς εξομολογούνταν την αμφιβολία και συχνά την ντροπή που ένιωθε γι’ αυτό που της συνέβαινε.

«Εκεί που μεγάλωσε, μερικά τετράγωνα μακριά από το σπίτι μου, τα αγόρια και τα κορίτσια ήξεραν τι της συνέβαινε» είπε στη Washington Post ο Casimir Bielen, φίλος της για πολλά χρόνια. «Την γελοιοποιούσαν. Το ξέραμε. Ήταν κοινό μυστικό ότι είχε αυτό το "ατύχημα της φύσης". Δεν ήταν 100% γυναίκα» προσθέτει. Ένας άλλος φίλος της ονόματι Beverly Perret Conyers είπε ότι κάποια στιγμή η Stella άνοιξε την ψυχή της και τον ρώτησε: "Ο Θεός μού το έκανε αυτό;". Της είπα "όχι, αυτό ήταν ένα λάθος". Εξοργισμένος με αυτό που του είχε συμβεί ήταν και ο άντρας της Walsh, Harry Olsen. «Νιώθω ο πιο χαζός άνθρωπος του κόσμου που την παντρεύτηκα. Είμαι σοκαρισμένος από αυτό που συμβαίνει. Κάναμε σεξ μερικές μόνο φορές και δεν με άφηνε να έχω ανοιχτά τα φώτα» είχε πει.



Πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τη Walsh ότι έχτισε την καριέρα της πάνω σε ένα μεγάλο ψέμα και ζήταγαν την αφαίρεση των μεταλλίων της. Η Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως, αρνήθηκε να ανοίξει το φάκελό της, λέγοντας ότι την εποχή που η Walsh συμμετείχε στους αγώνες δεν υπήρχε κάποιο τεστ που θα μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια το φύλο της (αυτές οι εξετάσεις καθιερώθηκαν το 1966).

Έτσι οι τίτλοι και τα μετάλλια παρέμειναν στην κάτοχο τους και το ερώτημα αν ήταν άντρας ή γυναίκα δεν απαντήθηκε ποτέ. Η άποψη όμως του γενετιστή Eric Vilain της Ιατρικής Σχολής του UCLA είναι μια ψύχραιμη απάντηση στο ερώτημα που κυριάρχησε στα Μέσα της εποχής. «Θα ήμουν καταδικασμένος αν την έκρινα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια αν κάποιος είναι άντρας ή γυναίκα. Αν υπακούς και συμμορφώνεσαι με τα κοινωνικά κατασκευάσματα και καταλήγεις σε συμπεράσματα με βάση αυτά, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.