Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Νέο όπλο στην φαρέτρα των γιατρών κατά της ψωρίασης και της σπονδυλοαρθρίτιδας


Με την νέα θεραπεία επιτυγχάνονται γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη.

Στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) περιλαμβάνεται η δραστική ουσία σεκουκινουμάμπη, που έχει λάβει έγκριση για την θεραπεία ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την νέα θεραπεία επιτυγχάνονται γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη. Το σκεύασμα διατίθεται μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και το κόστος της θεραπείας υπολογίζεται στα 500 με 1000 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με την δοσολογία, την πάθηση και τη βαρύτητά της.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε 8 από τους 10 ασθενείς με ψωρίαση, επιτυγχάνεται πλήρης ή σχεδόν πλήρης υποχώρηση της νόσου μετά από 16 εβδομάδες. Η πλειοψηφία, μάλιστα, των ασθενών, διατηρεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα επί τουλάχιστον 3 χρόνια, υπό συνεχή βέβαια αγωγή», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Ιωαννίδης, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης–Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.

«Οι προσδοκίες των ασθενών με ψωρίαση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το καθαρό δέρμα αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο», ανέφερε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας-Aφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων νόσων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει περίπου 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες (πλάκες) που συνήθως προκαλούν αποφολίδωση, κνησμό και πόνο. Η συμπτωματολογία αυτή συσχετίζεται με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη. Σύμφωνα με τον κ. Ρηγόπουλο, 1 στους 4 αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σεξουαλική του ζωή και 9 στους 10, ποσοστό 94%, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα στη ζωή τους. Τα άτομα με ψωρίαση είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συννοσηρότητες, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη.

Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα και Ψωριασική αρθρίτιδα

Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, οι οποίες χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και αναπηρία, ανέφερε ο Γκίκας Κατσιφής, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από φλεγμονώδεις σπονδυλαρθρίτιδες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι νεώτεροι των 40 ετών.

Πρόσφατες μελέτες της σεκουκινουμάμπης έδειξαν ότι εμφανίζει γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα Στο 80% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα η σεκουκινουμάμπη έδειξε δυνατότητα αναστολής της δομικής βλάβης της σπονδυλικής στήλης σε διάστημα δύο ετών, ενώ στους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα έδειξε αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων σε ποσοστό άνω του 84% των περιπτώσεων, με παράλληλη διατήρηση της βελτίωσης των αρθρικών και δερματικών εκδηλώσεων, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για τα ρευματικά νοσήματα

Τη σημασία που δίνει η επιστημονική κοινότητα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα, ανέπτυξε ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ). Στόχος είναι ο έλεγχος της νόσου, η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και βέβαια η αναστολή των καταστροφικών βλαβών που μπορούν να προκληθούν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.